Δ. Σαρηγιάννης ΑΠΘ: Τα αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη επιβαρύνουν την υγεία (βίντεο)

“Πέρα από τη βιομηχανική επιμόλυνση, υπάρχει μια συνολική επιβάρυνση της δημόσιας υγείας: για παράδειγμα το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη από τα αιωρούμενα σωματίδια τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά αυξημένα, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της υψηλής φορολόγησης. Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση των κινδύνων στο αναπνευστικό και στο καρδιαγγειακό σύστημα, με παράλληλη αύξηση του αντίστοιχου δημοσιονομικού κόστους» τόνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, αναπληρωτής καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το Διεθνές Συνέδριο του Δικτύου Βιομηχανικά Επιμολυσμένων Περιοχών και Υγείας.

Κληθείς να σχολιάσει την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε: «Και η επιστημονική και η πολιτική κοινότητα είναι ενήμερες των προβλημάτων σε μεγάλο βαθμό. Ενήμερες με την έννοια ότι πρέπει να ακούμε τους πολίτες. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν γίνεται με συστηματικό τρόπο. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Ασφαλώς απαιτείται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές λιγότερο πάθος και περισσότερη νηφαλιότητα. Ασφαλώς και μπορούμε να διαφωνούμε, το ζητούμενο όμως είναι να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για όλους. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, η επιστημονική κοινότητα καλείται να καταθέσει όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα».

Στην ερώτηση εάν αυτά τα δεδομένα είναι αποδεκτά από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, ο καθηγητής ήταν προσεκτικός: «Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμα και μεταξύ των επιστημόνων».

Δείτε στη συνέχεια αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Σαρηγιάννη

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής (EnvELab) και την Ευρωπαϊκή Συνεργασία Επιστήμης και Τεχνολογίας (COST) και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν σήμερα στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπάρχουν γύρω στις 250.000 περιοχές με πιθανή επιμόλυνση από βιομηχανική δραστηριότητα στις 33 χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο δίκτυο επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ISCHNet. Από αυτές το δίκτυο ISCHNet έχει ταυτοποιήσει 85 περιοχές με ιδιαίτερα σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε επίπεδα που μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά τη δημόσια υγεία. Αυτές οι περιοχές κατανέμονται όπως παρακάτω σε βιομηχανικές δραστηριότητες:

–  48% χημική και πετροχημική βιομηχανία

–  39% επεξεργασία και διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων

–  30% χαλυβουργία και μεταλλουργική βιομηχανία

–  20% εξορυκτική βιομηχανία

–  16% διύλιση πετρελαίου

–  12% ηλεκτροπαραγωγή

–  9% εξόρυξη πετρελαίου

Το δίκτυο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναπτύσσει μια εξονυχιστική βάση δεδομένων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και κατάστασης της υγείας του πληθυσμού στις βιομηχανικά επιμολυσμένες περιοχές η οποία θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τις υπεύθυνες αρχές για τον σχεδιασμό δράσεων καθαρισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το δίκτυο ISCHNet θέτει επίσης μια σειρά από υπολογιστικά εργαλεία (λογισμικό) και μεθοδολογίες εκτίμησης της έκθεσης του πληθυσμού και των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από βιομηχανικά επιμολυσμένες περιοχές.

Τα παραπάνω εργαλεία και μέθοδοι θα αποτελέσουν αντικείμενο εκμάθησης στο πρώτο διεθνές σχολείο για την εκτίμηση και διαχείριση του κινδύνου στην υγεία από βιομηχανικά επιμολυσμένες περιοχές, το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ από 8 έως 10 Φεβρουαρίου με συμμετοχή πάνω από 16 εκπαιδευτών και 50 εκπαιδευόμενων από όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του ISCHNet που θα γίνει στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί μια ειδική συνεδρία που είναι αφιερωμένη στο θέμα της εκτίμησης και διαχείρισης του κινδύνου στην υγεία από την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η συνεδρία θα γίνει σήμερα, 7/2/2017 και ώρες 14.00 με 16.00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. με συμμετοχή τόσο ειδικών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όσο και από τοπικούς φορείς και επιστήμονες. Ο στόχος της θα είναι μια ενδελεχής ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων πάνω στο θέμα της πιθανής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από την εξορυκτική δραστηριότητα. Σκοπός μας, αναφέρουν οι διοργανωτές, είναι να θέσουμε την επιστημονική βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να γίνεται ο διάλογος για το καυτό αυτό θέμα.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...