Ένα διαφορετικό εναλλακτικό φεστιβάλ στη Βωβούσα

Μακριά από τις πολύβουες ακτές και τους ήχους των κυμάτων που όλοι αναμφισβήτητα αγαπούν το καλοκαίρι, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, όπως μια απόδραση στα βουνά της Πίνδου, με το πλούσιο οικοσύστημα, τα γλυκά νερά του Αώου, στα Ζαγοροχώρια, και τον πολιτισμό που κρύβουν. Στη Βωβούσα, ένα χωριό στα 1.500 μέτρα, που πήρε το όνομά του από τον ποταμό Αώο και τη βουή των νερών του, ξεκινά αύριο, 28 Ιουλίου, και θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου 2017, ένα διαφορετικό φεστιβάλ, ορεινό και πολυποίκιλλο.

Εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογράφος, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια για παιδιά, μουσική αλλά και γνωριμία με την ντόπια γαστρονομία είναι μερικές από τις δράσεις που πλαισιώνουν το φετινό φεστιβάλ, η θεματολογία του οποίου εστιάζει στο ορεινό υψόμετρο και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η Βωβούσα

Ανάμεσα στις κορυφές της βόρειας Πίνδου, η Βωβούσα, χτισμένη στην κοιλάδα του Αώου, είναι ένα ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, που αριθμεί περί τους 70 κατοίκους. Η Βωβούσα ή Μπαϊάσσα στα βλάχικα βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου, γειτνιάζει με τη περίφημη Βάλια Κάλντα και είναι στις παρυφές περιοχών NATURA 2000.

Το θαυμάσιο μονότοξο γεφύρι (1748) που ενώνει τους δύο μαχαλάδες συμβολίζει τον παντοτινό αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση μέσα από την αλληλεγγύη και την επικοινωνία.

Το κεντρικό θέμα του φεστιβάλ

Τα φώτα στο φετινό φεστιβάλ «πέφτουν» πάνω σε δύο προσωπικότητες με μεγάλη συμβολή στον πολιτισμό της Ελλάδας και των Βαλκανίων οι οποίοι γεννήθηκαν και έδρασαν μερικά μόνο χιλιόμετρα μακριά από τη Βωβούσα, στη γειτονική Αβδέλλα.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα,112 χρόνια πριν, οι αδελφοί Γιανάκης και Μίλτος Μανάκια, επέστρεφαν από το Λονδίνο στο χωριό τους έχοντας στις αποσκευές τους ένα «κουτί» που δεν είχε ξαναδεί κανείς κάτοικος της Αβδέλλας ή άλλου χωριού. Η κινηματογραφική μηχανή, μια Bioscope 300, των αδελφών Μανάκια στήθηκε απέναντι από τη γιαγιά τους την ώρα που ύφαινε στον αργαλειό κι έτσι ξεκίνησε με τις «Υφάντρες»  μία μεγάλη και σημαντική πολιτιστική παραγωγή.

Χιλιόμετρα φιλμ, εμφανισμένου ή μη, συνάρπασαν κι ενέπνευσαν τους συγχρόνους τους ενώ πλέον λειτουργούν ως ερευνητικό εργαλείο για την κατανόηση των ηθών και εθίμων μίας εποχής αντιμέτωπης με αλλαγές, πολέμους, δημιουργία συνόρων.

Δημιουργώντας τρισδιάστατα αντικείμενα με μαλλί

Πρωινή εξάσκηση στο βουνό

Πρακτικές εξοικείωσης με το σώμα και την κίνηση – για όλους είναι μια από τις ενότητες του φεστιβάλ, σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση. Ασκήσεις σύνδεσης με την αναπνοή, μυϊκής ενδυνάμωσης και ελαστικότητας, ισορροπίας, εγρήγορσης κι ενσυναίσθησης, ασκήσεις με τον χρόνο, τον χώρο και τον ρυθμό, όλα αυτά στην ύπαιθρο παρέα με τους υπόλοιπους φεστιβαλιστές.

Περιήγηση στο γεφύρι και στο Μουσείο Υδροκίνησης

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου θα πραγματοποιήσει παρουσίαση για μικρούς και μεγάλους με θέμα τον ποταμό Αώο και το ιδιαίτερο οικοσύστημά του ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει περιήγηση  – ξενάγηση στον οικισμό (Γεφύρι, Μουσείο Υδροκίνησης) και η δράση θα ολοκληρωθεί με παιδικό εργαστήρι στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κατασκευές και χειροτεχνίες αλλά και να ελέγξουν με ειδικά μέσα την ποιότητα του νερού του ποταμού (θερμοκρασία, pH, ασπόνδυλα κ.α.).

Μαγειρεύοντας τσουκνιδόπιτα με τις γυναίκες της Βωβούσας

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τη γνώση και την εμπειρία από τις ηλικιωμένες Βωβουσιώτισες για την τροφή στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου, για τα προϊόντα που παράγονται και χρησιμοποιούσαν στην περιοχή (π.χ. τσουκνίδα, κριθάρι, σίκαλη, όσπρια, βούτυρο, κρέας κ.λπ.), τους τρόπους συντήρησης, την καθημερινή διατροφή ανάλογα με την εποχή και τοπικές τις παραδόσεις του χωριού γύρω από την τροφή.

Στη συνέχεια όλοι μαζί, συμμετέχοντες και εισηγητές, καλούνται να συνθέσουν όσα άκουσαν και μαζί με τις γυναίκες της Βωβούσας, να μαγειρέψουν παραδοσιακές συνταγές π.χ τσουκνιδόπιτα, άγρια χόρτα με τυρί, φασόλια γίγαντες με χόρτα ή τηγανίτες με ρίγανη και παραδοσιακά γλυκά. Τα γεύματα  θα προσφερθούν δωρεάν στην πλατεία του χωριού.

Δημιουργία έργων τέχνης από τσόχα

Το Felting ή αλλιώς η διαδικασία κατασκευής χειροποίητης τσόχας από μαλλί, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας πολλών και διαφορετικών έργων, χρηστικών και μη.

Η αρχέγονη διαδικασία και η δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων έργων τέχνης από το ξασμένο μαλλί, χωρίς τη χρήση υφαντικού ή πλεκτικού εργαλείου, με μόνη τη χρήση βελόνας είναι κάτι μοναδικό. Σε αυτά τα workshop η Ελίνα Δέτση θα μας «μυήσει»  στην τεχνική needle felting  δημιουργώντας τρισδιάστατα αντικείμενα με μαλλί και την χρήση ειδικής βελόνας . Θα δημιουργήσουμε ένα κεφαλάκι αλεπούς , μια κουκουβάγια κι ένα αλεπουδάκι ή αρκουδάκι.

Πρόγραμμα

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (Σάββατο 28/07- Σάββατο 05/08)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΤΡΙΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 | MOUNTAIN DAY

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...