Φοιτητές ΑΠΘ: Να σταματήσει το ατέρμονο και… ακριβό κυνήγι προσόντων (βίντεο)

Βαθιά το χέρι στην τσέπη κινδυνεύουν να βάλουν οι φοιτητές καθηγητικών σχολών που θέλουν να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια, προκειμένου να μπορέσουν να διδάξουν στα σχολεία. Ήδη σήμερα στη Φιλοσοφική Αθηνών και Κρήτης η απόκτηση ουσιαστικά των επαγγελματικών δικαιωμάτων δίδεται σε παράλληλους κύκλους σπουδών και κοστολογείται από 700 ευρώ έως 1660 ευρώ αντίστοιχα. Για να μην επεκταθεί αυτό και στις υπόλοιπες σχολές φοιτητές του ΑΠΘ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και οργανώνουν γύρο γενικών συνελεύσεων, διεκδικώντας να παραμείνει η απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας ενσωματωμένη στο βασικό πτυχίο και να μην μετατραπεί σε καμία περίπτωση το επαγγελματικό δικαίωμα σε πιστοποιητικό, το οποίο θα αποκτούν σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών ή σε προγράμματα και κύκλους εξειδίκευσης. Μέχρι στιγμής, αποφάσεις αγωνιστικών διεκδικήσεων του παραπάνω αιτήματος έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλολογίας και Χημείας ΑΠΘ αλλά και κάποιοι της Αθήνας.

fitites (1)

Σημειώνεται ό,τι στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου εισηγήθηκε το εξής: ότι «εφαρμογή του νόμου, που προέβλεπε ότι το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε διορισμό στην εκπαίδευση, αναστέλλεται μέχρι την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νέου νομικού πλαισίου».

Όπως ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η φοιτήτρια Εύη Γαβριηλίδου, από το σύλλογο φοιτητών Φιλολογικού, “πλέον το πτυχίο απογυμνώνεται από τα επαγγελματικά δικαιώματα και ο νέος ξεκινά ένα ατέρμονο κυνήγι για να συλλέξει προσόντα και πιστοποιήσεις, τα οποία είχε μέσα πτυχίο. Όσο και αν προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να μετακυλήσει το βάρος της αδιοριστίας στις πλάτες των φοιτητών, θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό το βάρος δεν θα δεχτούμε να το σηκώσουμε γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν άπειρα κενά στην εκπαίδευση. Μόνο 2000 σχολεία κλείσανε από το 2010 έως το 2014 και οι λίστες των αναπληρωτών φτάνουν τις 22.000”.

Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που συμμετείχαν ακόμη οι φοιτητές, Ευφροσύνη Μητρούση (Χημικό), Πένυ Κουτσού (Φιλολογικό), Γεωργία Κόλλια (Φιλολογικό) και Γιώργος Παπαστογιαννούδης (Φιλολογικό) έγινε αναφορά στο σύστημα των διορισμών που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Όπως τόνισαν, προωθεί το “διαίρει και βασίλευε” και κατοχυρώνει με τη βούλα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

filosofiki2 (1)

Ακόμη, οι φοιτητές κατήγγειλαν την πρυτανεία του ΑΠΘ ότι τους κλείνει την πόρτα κάθε φορά που επιχειρούν να παρέμβουν, όπως και ότι δεν ανακοινώνει ούτε την ημερομηνία διεξαγωγής της Συγκλήτου, ούτε τα θέματα της, ούτε φυσικά τις αποφάσεις της. Μάλιστα, όπως υποστήριξαν, κάθε φορά που πηγαίνουν στον 7ο όροφο του κτιρίου διοίκησης βρίσκονται αντιμέτωποι με τους γυμνασμένους εργολαβικούς υπαλλήλους φύλαξης (τους χαρακτήρισαν “μπράβους”), οι οποίοι έχουν φτάσει και στο σημείο να τους σπρώξουν και από τις σκάλες. “Μετά μιλάνε για ελεύθερη διακίνηση ιδεών”, δήλωσαν, προσθέτοντας ότι αυτοί θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.

Δείτε στη συνέχεια σε βίντεο τις δηλώσεις της φοιτήτριας, Εύης Γαβριηλίδου, από το σύλλογο φοιτητών Φιλολογικού…

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...