Φωτοβολταϊκό σύστημα με εικονική αυτοπαραγωγή σε σχολείο της Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Greenpeace για την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος με εικονική αυτοπαραγωγή καθώς και τον απολογισμό από τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων που τοποθετήθηκαν σε στέγες και δώματα 50 σχολικών και δημοτικών κτιρίων, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στο Δημαρχείο.
Συγκεκριμένα, το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα που αξιοποιεί τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering) θα τοποθετηθεί στη στέγη σχολικής μονάδας του Δήμου Θεσσαλονίκης και η συνολική ενέργεια που θα παράγεται θα συμψηφιστεί με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους.
suntupgreenpeace1Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε: «Η συνεργασία αυτή έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά – αυτό το έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σε 48 σχολικά κτίρια και σε δύο δημοτικά κτίρια – αλλά κυρίως επειδή μ’ αυτό το νέο σύστημα πετυχαίνουμε ταυτόχρονα και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές περιορίζοντας έτσι τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και την ταυτόχρονη υποστήριξη μιας κοινωνικής δομής, εξοικονομώντας χρήματα από τις ενεργειακές δαπάνες της. Πιστεύω ότι η νέα αυτή προσπάθεια σε συνεργασία με την Greenpeace θα πάει πολύ καλά και στόχος μας είναι να την προχωρήσουμε περαιτέρω, επεκτείνοντας το σύστημα για την υποστήριξη και άλλων κοινωνικών δομών».
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στη μάχη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, η ενεργειακή δημοκρατία, το δικαίωμα δηλαδή κάθε πολίτη να γίνει μικροπαραγωγός καθαρής ενέργειας, είναι απαραίτητο συστατικό, ενώ ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κομβικός». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οφέλη που συνοδεύουν την εγκατάσταση του συστήματος εικονικής αυτοπαραγωγής είναι ότι οι πόροι του Δήμου Θεσσαλονίκης που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις ενεργειακές ανάγκες του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας θα απελευθερωθούν και θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλους τομείς ή δράσεις. «Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών θα ενισχύει κάθε χρόνο τα δημοτικά ταμεία, ενώ το υπόλοιπο θα κατευθύνεται προς το σχολείο που φιλοξενεί το σύστημα φωτοβολταϊκών. Τα προφανή οφέλη της εικονικής αυτοπαραγωγής είναι ότι επιτρέπουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια, ακόμα και σε καταναλωτές που δεν διαθέτουν δικό τους χώρο. Αρχικά, το θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής μόνο σε δήμους, αγρότες και κοινωφελή ιδρύματα. Αναμένουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ανοίξει σύντομα το θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.ά., που δεν διαθέτουν χώρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, να αποκτήσουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια» κατέληξε ο Νίκος Χαραλαμπίδης.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, διευκρίνισε ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος εικονικής αυτοπαραγωγής ορίζεται από τον Ν. 4414/2016. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «ο ξενώνας στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο το οποίο, όμως, δεν ενδείκνυται για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, εξαιτίας του χαμηλού του ύψους και της σκίασης από τις γειτονικές οικοδομές, ενώ έχει σημαντική ετήσια κατανάλωση ρεύματος, λόγω των οικιακών συσκευών που διαθέτει για την κάλυψη των αναγκών των φιλοξενούμενων οικογενειών».
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κατανάλωση ρεύματος στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας για το προηγούμενο 12μηνο (2/7/2015 – 30/6/2016) ανήλθε σε 13.292 kWh, επομένως μπορεί να καλυφθεί με την παραγόμενη ενέργεια ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 10 kW, το οποίο δωρίζει η Greenpeace στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έτσι, εξετάζεται η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος εναλλακτικά είτε στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης (Ολυμπιάδος – Αποστόλου Παύλου – Θεμιστοκλέους) είτε στο 50ο Δημοτικό Σχολείο (Πλατεία Αγίων Αναργύρων 4). Το σύστημα εικονικής αυτοπαραγωγής προγραμματίζεται να έχει εγκατασταθεί έως το τέλος του 2016, ενώ η σύνδεσή του στο δίκτυο θα πραγματοποιηθεί κατόπιν της έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Παρουσιάζοντας, στη συνέχεια, το έργο της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων που τοποθετήθηκαν σε στέγες και δώματα 50 σχολικών και δημοτικών κτιρίων, το οποίο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2016, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, σημείωσε ότι «σταθερά φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας, η οποία εγχέεται στο Δίκτυο Χαμηλής Τάσης, εγκαταστάθηκαν στο δώμα ή στη στέγη νόμιμων κτιρίων. Τα 48 σχολικά και τα δυο δημοτικά κτίρια στα οποία εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα επιλέχθηκαν με κριτήρια τη θέση, τον προσανατολισμό αλλά και την ελεύθερη επιφάνεια του κάθε κτιρίου, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας των αντίστοιχων φωτοβολταϊκών συστημάτων».

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...