Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ένας «ανήσυχος» πολιτιστικός οργανισμός

Tο πρόγραμμα της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε χθες. Ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο που πέρα από τη μουσική περιλαμβάνει διαλέξεις, θέατρο, κινηματογράφο, όπερα, εικαστικές δράσεις.
Όπως δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος, “και αυτό το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε είναι μια πρόταση που συνεισφέρει στη διαλεκτική σχέση που έχει αναπτύξει το Μέγαρο με τη πόλη και συνδράμει ακόμα περαιτέρω στον εκπαιδευτικό του ρόλο και στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών”.
Ο πρόεδρος ευχαρίστησε το προσωπικό του Οργανισμού για την προσπάθειά του, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται το Μέγαρο να εκπληρώσει την αποστολή του.
Αμέσως μετά τόνισε την αύξηση των παραγωγών του Μεγάρου, τη συνέχεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την σύμπραξη και τις συνεργασίες με τους φορείς της Θεσσαλονίκης τις οποίες χαρακτήρισε μονόδρομο και ταυτόχρονα “ένα υπόδειγμα στη διαχείριση του δημόσιου πολιτισμού”.
Ακόμη υπενθύμισε την νέα πολιτική τιμών που εφαρμόζεται εδώ και δύο μήνες, ενώ παρουσίασε το ρόλο του Μεγάρου στη προσφυγική κρίση με τις παρεμβάσεις που έκανε και θα συνεχίσει να κάνει. Τέλος παίρνοντας αφορμή από τον νέο κύκλο «Ανήσυχοι ήχοι» χαρακτήρισε και το ίδιο τον Οργανισμό ως «ανήσυχο Μέγαρο» στην προσπάθειά του να αφυπνίσει κα να οξύνει όσους αγαπούν τη μουσική και τις τέχνες.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης δήλωσε με τη σειρά του ότι το πρόγραμμα της πρώτης περιόδου του 2017 ισορροπεί και πάλι ανάμεσα στην πραγματικότητα και στο όνειρο, ανάμεσα στο εφικτό και το υπερβατικό, με αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία και δυναμικό στίγμα στην πολιτιστική πραγματικότητα του τόπου. Εξήρε τη συλλογικότητα, την τόλμη που διακρίνει το Μέγαρο αλλά και τη συνεργασία του Οργανισμού με άλλους φορείς, τονίζοντας παράλληλα τη σημαντική βοήθεια των χορηγών και δωρητών του Μεγάρου.

Συνέντευξη τύπου πρόγραμμα 2017α(1)Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Θέατρο στο ΜΜΘ

Ο κύκλος περιλαμβάνει το ΚΘΒΕ αλλά και την εκ νέου συνεργασία του ΟΜΜΘ με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Οι υπόλοιπες θεατρικές παραστάσεις, εντάσσονται στην ενότητα «Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά».

Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου

Ο «Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου», περιλαμβάνει πέντε συναυλίες καταξιωμένων μουσικών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Επίσης, για πρώτη φορά πλαισιώνει μουσικούς σχηματισμούς διαφορετικών ειδών. Έτσι, τον πολυδιάστατο Διεθνή Κύκλο Μουσικής Δωματίου τιμούν με την παρουσία τους:
– Το διάσημο “Borusan Quartet” (συνεργασία με το Τουρκικό Προξενείο)
– Το νεοσύστατο κουιντέτο της Δόμνας Ευνουχίδου με τον Ανδρέα Παπανικολάου, τον Δημήτρη Χανδράκη, τη Χαρά Σειρά και τον Δημήτρη Τραυλό
– Το γνωστό “Lyskamm Quartet” (συνεργασία με Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο)
– Ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, και η πιανίστα Σοφία Ταμβακοπούλου με τίτλο συναυλίας «Les Chemins de l’Amour»
– Το ντουέτο του καταξιωμένου βιολοντσελίστα Δημήτρη Πάτρα και της Μαριλένας Λιακοπούλου (πιάνο).

Διαλέξεις στο ΜΜΘ

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνεχίζονται οι διαλέξεις του Λευτέρη Κογκαλίδη με τίτλο “Αστέρια της Μουσικής και του Κινηματογράφου”. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στον κόσμο του Elvis Prisley, να παρακολουθήσει αποσπάσματα από συναυλίες του αρμενικής καταγωγής Γάλλου κορυφαίου ερμηνευτή, συνθέτη και ηθοποιού Charles Aznavour, καθώς και μία ολοκληρωμένη συναυλία του διάσημου Γάλλου τραγουδιστή Gilbert Bécaud. Τέλος, σε ένα πρόγραμμα που ετοίμασε από το προσωπικό του αρχείο, ο Λευτέρης Κογκαλίδης θα παρουσιάσει σε μεγάλη οθόνη όλα τα τραγούδια που βραβεύθηκαν με Όσκαρ από το 1934 έως το 1960. Συνολικά θα παρουσιαστούν 26 συνθέσεις, οι περισσότερες από τις οποίες έγιναν μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες σε ποικίλες εκτελέσεις. Η είσοδος για το κοινό, σε όλες τις διαλέξεις, είναι ελεύθερη.

Νέες Θεματικές Ενότητες στο ΜΜΘ

Στον προγραμματισμό του Μεγάρου καθιερώνονται δύο νέες θεματικές ενότητες: Η μία αφορά στο «1ο Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων» και η άλλη αφορά στον θεματικό κύκλο «Νέοι Ανερχόμενοι Αστέρες», οι οποίοι διατηρούν τον προσανατολισμό στην υποστήριξη νέων ταλαντούχων μουσικών, αλλά ταυτόχρονα διευρύνουν το πεδίο αναφοράς ώστε οι νέοι κύκλοι να συμπεριλαμβάνουν μουσικούς με διαφορετικές καλλιτεχνικές ταυτότητες. Στο «Φεστιβάλ Ανήσυχων Ήχων», θα συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τον χώρο της έντεχνης, της παραδοσιακής, της σύγχρονης και της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Ανάμεσά τους, το ντουέτο Xylouris – White που έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό ιδίωμα με ήχους από τζαζ, post-rock και παραδοσιακή κρητική μουσική, η πολυβραβευμένη Udopia του Θύμιου Ατζακά, το Κουαρτέτο του Σωκράτη Σινόπουλου 8 Winds όπου ο ήχος της λύρας συναντά την Jazz και την σύγχρονη μουσική, ο James Wylie, o Ziad Rajab κ.α.
Τον κύκλο «Νέοι Ανερχόμενοι Αστέρες», θα πλαισιώσουν ιδιαίτερα ταλαντούχοι μουσικοί όπως η Wiktoria Szubelak, ο Γιώργος Ιατρού κ.ά.

Ορχήστρες στο ΜΜΘ

Οι δύο μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες της πόλης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκπροσωπούνται στο πρόγραμμα του Μεγάρου με δεκαπέντε συνολικά συναυλίες. Η ΚΟΘ, θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο συμπεριλαμβάνει έργα Penderecki, Bartók, την 4η Συμφωνία και τη Συμφωνία της «Αναστάσεως» του Mahler κ.α.

Το επίσης ενδιαφέρον πρόγραμμα της ΣΟΔΘ συμπεριλαμβάνει έργα Bizet, Khachaturian, Θάνου Μικρούτσικου, έργα από τον Ισπανικό Κινηματογράφο κ.α. Επίσης, η ΣΟΔΘ θα συμπράξει με σολίστ τον γνωστό σαξοφωνίστα Θεόφιλο Σωτηριάδη και με τον τρομπετίστα Vicente Campos.

Επιπλέον, το Μάιο θα φιλοξενηθεί η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, σε συνεργασία με την Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης της Μαίρης Κωνσταντινίδου. Θα ερμηνεύσει δύο ιδιαίτερα συμφωνικά έργα, τα οποία αναδεικνύουν τη μουσική των ABBA και των Queen μέσα από το Συμφωνικό ιδίωμα.

H MOYSA προγραμματίζει τρεις επιπλέον συναυλίες, εκ των οποίων η μία αποτελεί συνεργασία της με την ΚΟΘ (21η Ιουνίου – Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής) και άλλες δύο αποτελούν συνεργασίες της με την ΣΟΔΘ τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του 7ου Χορωδιακού Φεστιβάλ μαζί με την Barbara Hendricks και τον Ιούνιο.

Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης – ΠΑΜΑΚ

Κατά το επόμενο διάστημα το Μέγαρο θα φιλοξενήσει οκτώ συναυλίες διαφορετικών φοιτητικών μουσικών συνόλων. Σύνολα Τζαζ και Πνευστών θα ερμηνεύσουν γνωστές συνθέσεις αλλά και των φοιτητών του Τμήματος Σύνθεσης. Μεταπτυχιακοί φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Κιθάρας θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στον Andrés Segovia, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Τμήματος θα ερμηνεύσει μουσική των Arensky, Dvořák, Mozart, Schumann, Fauré κ.α. Επίσης, το τμήμα Πιανιστικής Τέχνης θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον J. Brahms.

Πάσχα στο ΜΜΘ

Κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο σημαντικές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής. Την Μεγάλη Δευτέρα, η συνεργασία του ΟΜΜΘ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει την εμβληματική Συμφωνία Της Αναστάσεως του Gustav Mahler, με τη συμμετοχή κορυφαίων λυρικών καλλιτεχνών και δύο χορωδιών. Την Μεγάλη Τετάρτη θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, το Stabat Mater του Vivaldi από μία ομάδα εξαίρετων μουσικών όπως οι Νίκος Σπανός, Δήμος Γκουνταρούλης, Σίμος Παπάνας, Γεράσιμος Χοϊδάς κ.α.

Νέοι, Καταξιωμένοι και Διεθνείς Πιανίστες

Τον Μάρτιο 2017, το Μέγαρο φιλοξενεί στο πρόγραμμά του μία μοναδική σύμπραξη τεσσάρων διεθνών πιανιστών όπως αυτή παρουσιάστηκε ήδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη επιτυχία. Ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Cyprien Katsaris, ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η Hélène Mercier, θα συμπράξουν σε τέσσερα πιάνα ταξιδεύοντας το κοινό από την Κάρμεν του Μπιζέ στον Τανχόϊζερ του Βάγκνερ.

Λίγο αργότερα, ο καταξιωμένος έλληνας πιανίστας Χαράλαμπος Αγγελόπουλος θα δώσει ρεσιτάλ με τίτλο «Από τον Haydn στον Beethoven», παρουσιάζοντας τις τελευταίες σονάτες του ‘δάσκαλου’ Haydn και μία από τις πρώτες σονάτες του “μαθητή” Beethoven (που είναι αφιερωμένη στον δάσκαλό του). Στο δεύτερο μέρος, ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος ερμηνεύει ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου για πιάνο, τις Εικόνες Από Μία Έκθεση του Mussorgsky.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά, σε συνεργασία με την Κ.Ο.Θ. και τον Ο.Μ.Μ.Θ., τον διεθνή διαγωνισμό πιάνου που φέρει το όνομα του σπουδαίου Έλληνα μουσουργού Γιώργου Θυμή – ο οποίος τον ίδρυσε με στόχο την σταδιακή εξέλιξή του σε κορυφαίο, διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός. Τον Απρίλιο 2017, το Μέγαρο Μουσικής θα φιλοξενήσει επίσης τον τελικό γύρο του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης – ενός αξιόλογου νέου θεσμού που απευθύνεται σε ταλαντούχους Έλληνες πιανίστες μέχρι 25 ετών.

Προβολές και Ζωντανές Μεταδόσεις

Το καθιερωμένο «Σινεμά με Θέα» του ΟΜΜΘ, που συνδιοργανώνεται για 3η χρονιά με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούνιο.

Κατά την διάρκεια της επόμενης καλλιτεχνικής περιόδου, στο Μέγαρο θα προβληθούν επίσης σημαντικά σαιξπηρικά έργα σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την Βρετανική Πρεσβεία. Αυτές αφορούν στις παραστάσεις «Η Τρικυμία» (1979) του Ντέρεκ Τζάρμαν, που θα προβληθεί στις 8 Φεβρουαρίου, και του «Μάκβεθ» (1971) του Ρόμαν Πολάνσκι, ο οποίος παρουσιάζει την εφιαλτική του εκδοχή για την κλασική τραγωδία του Σαίξπηρ, με θέμα τις αιματηρές συνέπειες του παράφορου πάθους για την εξουσία. Οι προβολές συνοδεύονται από εισαγωγικές ομιλίες που συντονίζει το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ.

Τέλος, θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ζωντανές μεταδόσεις σημαντικών παραγωγών όπερας από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με τον ΑΝΤ1.

Τέχνη και Κοινωνία

Σε συνέχεια των ειδικών παραγωγών Do I Need Labels to Love για άτομα με αναπηρία και «Ρυθμός, η Κοινή μας Γλώσσα» για άτομα με προβλήματα ακοής, το Μέγαρο συνεχίζει να προσκαλεί τον κοινωνικό προβληματισμό μέσω της τέχνης, επιχειρώντας παράλληλα να εδραιώσει και να εξελίξει περαιτέρω τον κύκλο εκδηλώσεων με άξονα τον πόλεμο, την μετανάστευση και την προσφυγιά.

Τέλος, το Μέγαρο φιλοξενεί 12 συναντήσεις με τίτλο Παραμυθιάσματα στο Μέγαρο – Διαβάζοντας για τους Άλλους. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν ζωντανή, διαδραστική ανάγνωση παραμυθιών και βιβλίων, συνδυασμένη με θεατρικές πρακτικές και μουσική. Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα δράση απευθύνεται σε παιδιά με αναπηρία και δυσκολίες κίνησης, όρασης ή ακοής. Στόχος είναι, η ενσωμάτωση παιδιών με ειδικές δεξιότητες τα οποία θα μπορούν να λειτουργήσουν σε μια ομάδα και να λάβουν μέρος στην δράση.

Έτσι, στο πλαίσιο στενής συνεργασίας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο θα παρουσιάσει δύο παραγωγές του ΚΘΒΕ με θέμα την προσφυγιά. Η μία αφορά στην παράσταση «Δεν σε Ξέχασα Ποτέ» του Λέοντα Νάρ και η άλλη, αφορά στην παράσταση «Το Αγόρι με τη Βαλίτσα» του Μάικ Κένι. Οι σκηνοθεσίες είναι του Μιχάλη Σιώνα.

Στην ίδια πάντα θεματική κατεύθυνση, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, φιλοξενείται η θεατρική παράσταση «Οι Μαθητές» του Ουμπέρτο Πρίμο, σε σκηνοθεσία Alessandra Maioletti.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Artway Productions, το Μέγαρο προσκαλεί την παράσταση «Ελληνική Απόλαυσις» και έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής, που συμπράττουν στο δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ και μας προσκαλούν στο γοητευτικό μουσικό ταξίδι του προσφυγικού Ελληνισμού μέσα στο χρόνο.

Στις 30 Απριλίου, σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο φιλοξενεί την παραγωγή «Χορεύοντας για τη Ζωή» η οποία δημιουργήθηκε το 2005 με αφορμή το τσουνάμι στην Ασία. Σκοπός της παραγωγής ήταν καταρχήν η ενεργή συμμετοχή των πληγέντων στη δημιουργική διαδικασία και η παροχή άμεσης συμπαράστασης προς αυτούς. Στόχος της σήμερα παραμένει, τα έσοδα των παραστάσεων να διοχετεύονται σε φορείς που ασχολούνται με παιδιά.

Χορωδιακή Μουσική
Κορωνίδα του προγραμματισμού αποτελεί το 7ο Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών. Αυτό για τους εξής τρεις βασικούς λόγους:
1) Το Φεστιβάλ για πρώτη φορά μεγαλώνει σε διάρκεια κατά δύο ημέρες, φιλοξενώντας συνολικά 21 παιδικές και νεανικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα.
2) Για πρώτη φορά, στην πανηγυρική καταληκτική συναυλία του Φεστιβάλ μαζί με τις χορωδίες που συμμετέχουν από κοινού θα συμπράξει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, MOYSA.
3) Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μουσικής θα συνεργαστεί με μία προσωπικότητα παγκόσμιας αναγνωσιμότητας και ακτινοβολίας – την διεθνούς φήμης σοπράνο, Barbara Hendricks. Την μουσική προετοιμασία και την διεύθυνση της τελικής συναυλίας έχει αναλάβει η Marie Bejstam.

Εκτός από το Φεστιβάλ, στον προγραμματισμό συμπεριλαμβάνονται και άλλες τρεις σημαντικές συναυλίες χορωδιακής μουσικής:
– Εορταστική συναυλία της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης «Μαίρης Κωνσταντινίδου» με τίτλο Πρώην και νυν Χορωδοί με τις Χορωδίες τους
– Εαρινή Συναυλία της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
– Εορταστική Συναυλία για τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Χορωδίας Ι. Ν. Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...