Μνημόνιο συνεργασίας ΑΠΘ και δήμου για τη διατήρηση και τη διάχυση της γνώσης (βίντεο)

Δήμος Θεσσαλονίκης και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου η έρευνα και η μελέτη της τοπικής ιστορίας να καταστούν κτήμα της πανεπιστημιακής κοινότητας και, διαμέσου αυτής, του κοινού της πόλης –και όχι μόνον. Η υπογραφή έγινε στην κατάμεστη αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου, παρουσία μελών της επιστημονικής κοινότητας, προξενικών αρχών, συλλεκτών και πλήθος κόσμου.Ενδεικτική (και πρώτο «δείγμα γραφής») της σπουδαιότητας αυτού του μνημονίου ήταν η –για πρώτη φορά δημοσίως– ανακοίνωση της ιστορικής σπουδαιότητας των άγνωστων και παγκοσμίως μοναδικών γαλλικών χειρόγραφων χαρτών του Αρχιπελάγους (1687), από τη Συλλογή Δωρεάς Ιωάννη Τρικόγλου, με αφορμή τα 40 χρόνια από την πρώτη χειρόγραφη καταγραφή της Δωρεάς Τρικόγλου στο ΑΠΘ (1944) και τα 90 χρόνια από την ίδρυση της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ (1927).

dimoapt«Μιας βιβλιοθήκης-προτύπου», όπως σημείωσε στην ομιλία του ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, «στα ράφια της οποίας μπορεί κανείς να βρει από μαρτυρίες από το Ολοκαύτωμα μέχρι σπάνιες κάρτες. Μιας βιβλιοθήκης-πυλώνα για την ανακάλυψη και την παραγωγή γνώσης». Και συνέχισε ο πρύτανης: «Το πανό έξω από το δημαρχείο δίνει το στίγμα της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου. Μιας εξωστρέφειας, απόδειξη της οποίας είναι η συνεργασία μας με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε ότι το πανεπιστήμιο είναι μια πόλη μέσα στην πόλη και, στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, προς το συμφέρον αυτής της πόλης. Απόδειξη αυτής της συνεργασίας είναι και η σημερινή συλλογή χαρτών, ένα πραγματικό καλλιτέχνημα. Συλλογή που καλούμαστε να τη διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

«Δήμος και πανεπιστήμιο έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό μία προσπάθεια για να έχουμε μία όσο το δυνατό καλύτερη συνεργασία γίνεται σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. «Από τη στιγμή που το πανεπιστήμιο έχει τον πληθυσμό που έχει, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό οικονομικό παράγοντα για τη Θεσσαλονίκη, και, με αυτό το δεδομένο, ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να στηρίξει τις προσπάθειες του Αριστοτελείου», δήλωσε και κατέληξε λέγοντας: «Ο πολιτισμός είναι κύριο στοιχείο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που έχει η πόλη είναι ο πολιτισμός. Εργαλεία για να μεταδοθεί αυτός ο πολιτισμός είναι το πανεπιστήμιο και οι συλλογές».

Ακολούθησε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ΑΠΘ και δήμου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας Philippe Ray. «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να θαυμάσουμε ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο», δήλωσε, «ένα ντοκουμέντο που υπογραμμίζει τις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας».

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν το δώρο που προσέφερε η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ στον δήμαρχο της Νάξου, ο οποίος προσκάλεσε το κοινό να επισκεφτεί το νησί, το οποίο απεικονίζεται στους 16 υψηλής αισθητικής χειρόγραφους χάρτες. «Εύχομαι και ελπίζω η επόμενη εκδήλωση να γίνει στη Νάξο», ανέφερε, ευχαριστώντας τον πρύτανη και τον δήμαρχο για την τιμή που του έκαναν.

Στη σπουδαιότητα των χαρτών αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Χαρτογραφίας του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος τους οποίους χαρακτήρισε «μοναδικούς, αφού για πρώτη φορά βλέπουμε το Αρχιπέλαγος εκείνης της εποχής αποτυπωμένο σε χάρτες». «Είναι πολύτιμοι και ως τεχνολογικό και ως ιστορικό γεγονός, καθώς εντάσσονται σε μία πολύ λεπτή ιστορική περίοδο εκείνης της εποχής, διότι σχεδόν όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο με την οθωμανική αυτοκρατορία», σημείωσε.

Από τη μεριά του, ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Ιωάννης Χασιώτης αναφέρθηκε στη δυσκολία κατασκευής αυτών των χαρτών. «Παρόλο που δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά μέσα, είναι τόσο λεπτομερείς, που απορώ πώς σχεδιάστηκαν. Πρόκειται για ένα έργο με πολύ σπουδαίο ιστορικό βάθος, αφού υπάρχει πλήρης αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε, για να υπογραμμίσει: «Το έργο αυτό δεν αποτελεί απλώς μοναδικό δείγμα της επιστήμης της χαρτογραφίας και της γεωγραφίας, αλλά και ένα υπόδειγμα άσκησης πολιτικής, καρπός της οποίας είναι ακριβώς αυτοί οι χάρτες».

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...