Το πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου ταξιδεύει στο γεωπάρκο της Λέσβου

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου Αιγαίου και του πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, πραγματοποιείται ειδικό πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου προπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας στη Λέσβο.

Φοιτητές, συνοδευόμενοι από τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, καθηγητή Genhou Wang, τους καθηγητές του πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου Zhang Jianping και Dong Guochen, συμμετέχουν στην εκπαιδευτική άσκηση στην οποία συντονιστής είναι ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Συνεργασία πανεπιστημίων Αιγαίου και Πεκίνου

Ας σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχει δημιουργήσει στη Λέσβο εκπαιδευτική βάση για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του, «αποδεικνύοντας» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νίκος Ζούρος, «τις δυνατότητες για συνεργασία με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και την καθιέρωση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπου προορισμού εκπαίδευσης για φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο».

Τον Ιούλιο του 2015 η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του πανεπιστημίου Αιγαίου και του πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και την υλοποίηση, κάθε χρόνο, ασκήσεων υπαίθρου στη Λέσβο.
«Βασικός σκοπός της φετινής εκπαιδευτικής άσκησης των φοιτητών» συνεχίζει στη δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νίκος Ζούρος, «είναι η γνωριμία με την γεωλογική δομή και εξέλιξη της Λέσβου, τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους, καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το νέο πρόγραμμα της UNESCO “Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO” για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς».

Οι φοιτητές πραγματοποιούν ασκήσεις υπαίθρου στο Γεωπάρκο Λέσβου, ένα ζωντανό εργαστήριο της φύσης για τη μελέτη των ενεργών γεωλογικών φαινομένων. Ειδικές ασκήσεις έχουν οργανωθεί για τη μελέτη των ηφαιστειακών σχηματισμών της Λέσβου, του ρήγματος της Αγίας Παρασκευής που προκάλεσε το σεισμό του 1867, το ηφαιστειακό κέντρο Λεπέτυμνου και τις ηφαιστειακές δομές Πέτρας, Μήθυμνας και Πολιχνίτου, τα ρήγματα της ανατολικής και κεντρικής Λέσβου, τα γεωθερικά πεδία της Στύψης, τις θερμές πηγές Πολιχνίτου. Παράλληλα, το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό της Λέσβου, επίσκεψη στα μουσεία της Λέσβου καθώς και τα κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...