Το Ρόιτερς της παραπληροφόρησης

Ωρες ώρες απορώ με τους απορημένους. Ειδικά τους άλλοτε συναδέρφους που ακούνε Ρόιτερς και σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι και τις πένες τους. Από τότε που τούτο το πρακτορείο το γράφαμε Ρόιτερ (χωρίς το τελικό σίγμα, από τον ιδρυτή Πάουλ Ρόιτερ, το 1851), αυτό μετέδιδε τρεις αλήθειες και δυο ψέματα. Αντε τώρα να άλλαξε η αναλογία.

Οι καλοί συνάδερφοι που έπεσαν από τα σύννεφα σαν γείτονες στυγερού δολοφόνου, αγνοούν ότι τα τελευταία 7 χρόνια το Ρόιτερς έχει παίξει τα χειρότερα παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας; Ειδικά με την οικονομική καταστροφή και τους στοιχηματισμούς για τη χρεοκοπία, ανταγωνίζονταν με το Bloomberg και άλλα ευαγή ιδρύματα ποιο θα μας χαντακώσει πρώτο για να πάρει το αντίτιμο του πονταρίσματος του. Θυμίζω ότι η χαλκευμένη είδηση του Ρόιτερς ότι ο πρωθυπουργός θα εξήγγειλε εκλογές ως χτες, 15 Μαρτίου, είναι κοντά στις 20 Μαρτίου οπότε και λήγουν συνήθως οι δόσεις των CDS (20 Μαρτίου20 Ιουνίου20 Σεπτεμβρίου και 20 Δεκεμβρίου).

Και για να δείξω το βάθος της παραπληροφόρησης, παραπέμπω τους απορημένους στο τι κατά καιρούς μετέδωσε το άθλιο πρακτορείο για τα συμβαίνοντα στην Παλαιστίνη. Η δολοφονία ενός άμαχου και αθώου Ισραηλινού από μανιακό Παλαιστίνιο γινόταν εκτενές ρεπορτάζ. Η δολοφονία δέκα αθώων Παλαιστινίων από μανιακούς ισραηλινούς στρατιώτες συνήθως δεν υπήρχε στην ημερήσια σύνοψη ούτε ως τίτλος.

Και μια τελευταία επισήμανση. Από τότε που το διαδίκτυο έκανε τη μετάδοση της είδησης παιχνίδι, πολλά μέσα αλλά και πρακτορεία, εκτός από αυτά που χρηματοδοτούνται από κρατικές υπηρεσίες, έκλεισαν. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα: η αμερικανική εφημερίδα Christian Science Monitor που λειτουργούσε και σαν πρακτορείο ειδήσεων σε όλο τον κόσμο και είχε περίπου 30 συντάκτες στα κεντρικά, στη Βοστόνη, και πάνω από 120 ανταποκριτές σε όλον τον κόσμο, έκλεισε την καθημερινή έκδοση και πέρασε σε κυριακάτικη και έπειτα στο διαδίκτυο. Τα άλλα πρακτορεία με παγκόσμια εμβέλεια έκλεισαν ή περιόρισαν σε θεματικές ενότητες το αντικείμενό τους. Ακόμη κι ευρωπαϊκή έκδοση των New York Times, η International Herald Tribune υποβαθμίστηκε σταδιακά και έσβησε πέρσι άδοξα. Το Ρόιτερς, εκεί, ακμαίο, κάτι σαν το ΒΗΜΑ στην προ Ψυχάρη εποχή.

Γιατί;

Αντιγράφω την απάντηση από το Wikipedia: «To Reuters Group Limited (γνωστό και ως Reuters) είναι παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, και ανήκει στην εταιρία Τόμσον Ρόιτερς. Μέχρι την απόκτηση του από τη The Thomson Corporation το 2008, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποτελούσε μέρος μιας ανεξάρτητης (σ.σ.: !) εταιρείας, της Reuters Group PLC, η οποία ήταν επίσης πάροχος χρηματοοικονομικών πληροφοριών, με τις ειδήσεις να αποφέρουν λιγότερο από το 10% των εσόδων της εταιρείας. Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες στην αγορά δεδομένων από την Thomson Reuters συνδυάζονται τώρα σε μια Ενιαία Αγορά, της οποίας το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αποτελεί ένα μέρος».

Οποιος θέλει, καταλαβαίνει, εκτός κι αν δουλεύει στον ΔΟΨ ή στο ΣΚΑΪ.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...