“Η Τέχνη στη Θεσσαλονίκη- Η κινηματογραφική λέσχη 1955-1967”

Το βράδυ της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 1955, εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, η Κινηματογραφική Λέσχη της “Τέχνης”. Η πρώτη προβολή έγινε στον κινηματογράφο “Μακεδονικόν” με την ταινία “Los Olvidados” του Λουί Μπουνιουέλ.

“Ορίσαμε την προβολή στις 10 το βράδυ. Ήταν ιδανική ώρα για φοιτητές και κάποιες …κοσμικές κυρίες, που πίστεψαν πως η προβολή αφορά σε χολυγουντιανές υπερπαραγωγές της εποχής… Απογοητεύτηκαν. Δύο απ’ αυτές λιποθύμησαν. Ακολούθησαν προβολές και με …δύο θεατές κι εμένα τρεις. Κάθε χρόνο όμως είχαμε 200-300 εγγραφές νέων μελών”, θυμάται …κινηματογραφικά (από το βίντεο-απόσπασμα της τηλεοπτικής εκπομπής “Παρασκήνιο”) η ψυχή της Λέσχης, ο 26χρονος τότε Παύλος Ζάννας.

Η Λέσχη συνεργάστηκε αρχικά με την Κινηματογραφική Λέσχη Αθηνών της Αγλαΐας Μητροπούλου και αργότερα με την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών του Ρούσσου Κούνδουρου. Στις προβολές (που πολύ γρήγορα έγιναν Κυριακάτικες) μοιράζονταν και έντυπες εισηγήσεις, παράλληλα με την προφορική εισήγηση του Παύλου Ζάννα και τη συζήτηση που ακολουθούσε μετά την προβολή.

Η τελευταία προβολή της Λέσχης έγινε την Κυριακή 16 Απριλίου 1967.

Σε έντεκα χρόνια προβλήθηκαν συνολικά 309 ταινίες, σε 275 προβολές, γράφτηκαν και μοιράστηκαν 161 έντυπες εισηγήσεις, οι 45 από τις οποίες φέρουν υπογραφή του συγγραφέα της (κυρίως του Βασίλη Ραφαηλίδη και του Γιάννη Μπακογιαννόπουλου), ενώ η πλειονότητα των ανυπόγραφων έχουν ως συγγραφέα τον ίδιο τον Παύλο Ζάννα, ο οποίος εμφανίζεται να υπογράφει μόνο την κριτική για την ταινία “Η Ζαζί στο μετρό” του Λουί Μάλ (ταινία του 1960).

Η τελευταία προβολή έγινε την Κυριακή 16 Απριλίου 1967 με την ταινία “Ρίνγκο ο πιστολέρο” του Χένρυ Κίνγκ. Ακολούθησε η Χούντα…

“Η Τέχνη στη Θεσσαλονίκη- Η κινηματογραφική λέσχη 1955-1967” είναι ο τίτλος του τόμου, που κυκλοφορεί από την επόμενη εβδομάδα στα βιβλιοπωλεία (από τις εκδόσεις “Ερμής” και τη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία “Τέχνη”) με επιμέλεια του Αλέκου Ζάννα.

Στη σημερινή παρουσίαση της εργώδους προσπάθειας επτά και πλέον ετών για τη συγκέντρωση του υλικού, ομιλητές ήταν οι: Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη (ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ), Αλέκος Ζάννας (επιμελητής της έκδοσης) και Ιωάννα Μανωλεδάκη (ζωγράφος- σκηνογράφος, ομότιμη καθηγήτρια Σκηνογραφίας, Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ), ενώ ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος -εκ των συγγραφέων των κειμένων που εμπεριέχονται στον τόμο- απουσίαζε για λόγους υγείας από την παρουσίαση.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...