Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Αντρέι Ταρκόφσκι

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 29 Δεκεμβρίου, από τον θάνατο του ποιητή της νοσταλγίας, του σπουδαίου ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, ύστερα από την πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του, στο πλαίσιο του 29ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, προχώρησε στην έκδοση του συλλογικού έργου «Αντρέι Ταρκόφσκι – Ένας άγιος για όλες τις εποχές: (1986-2016) τριάντα χρόνια απουσίας-παρουσίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, με κείμενα των Ανδρέα Τύρου, Μαρσέλ Μαρτέν, Γιέρζι Ιλγκ-Λέοναρντ Νόιγκερ, Ρόμπυ Εκσιέλ, Νίνου Φένεκ Μικελίδη, Θόδωρου Σούμα, Κωνσταντίνου Μπλάθρα, Τάσου Γουδέλη, Αχιλλέα Κυριακίδη. Πρόκειται για ένα ολιγοσέλιδο θυμητάρι με παλιότερα και νεότερα κείμενα αφιερωμένα στη μνήμη του Ταρκόφσκι. Εικόνες και κομμάτια εικόνων, θραύσματα αστρικών ονείρων που εκρήγνυνται αενάως σ’ ένα μακρινό στερέωμα, χρωματιστές υπόνοιες και μαυρόασπρες βεβαιότητες, οι επτά ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι απόμειναν στον κόσμο μας υπομνήματα διά του κινηματογράφου ενός άλλου κόσμου.

Πέραν της συγκεκριμένης έκδοσης, οι φίλοι της ταρκοφσκικής κινηματογραφίας, μπορούν να ανατρέξουν και σε δύο παλιότερες εκδόσεις.

Η πρώτη απ’ αυτές είναι το «Σμιλεύοντας το χρόνο» (εκδόσεις Νεφέλη), από τον ίδιον τον Αντρέι Ταρκόφσκι. Σύμφωνα με το σημείωμα του μεταφραστή Σεραφείμ Βελέντζα, πρόκειται για μια «ποιητική αυτοβιογραφία εν τω γίγνεσθαι. Πολυετή ‘διαλείμματα’ αναγκαστικής αργίας -που οδήγησαν τελικά τον σκηνοθέτη στην αυτοεξορία, στην επιλογή της ισόβιας νοσταλγίας, που έρχεται να στοιχειώσει την ισόβια μοναξιά του καλλιτέχνη και να στενέψει ακόμα περισσότερο τα όρια του κόσμου- άρχισαν κάποια στιγμή να γεμίζουν με την καταγραφή στοχασμών γύρω από την κύρια ασχολία του, αντικείμενο νοσταλγίας κι αυτή».

Επίσης, από τις εκδόσεις Ίνδικτος, με τίτλο «Μαρτυρολόγιο», κυκλοφορούν τα προσωπικά ημερολόγια του δημιουργού. Oι προσωπικές του σημειώσεις, που έφερε στο φως η γυναίκα του μετά το θάνατό του (1986), αναδεικνύουν έναν άνθρωπο που σχεδόν καθημερινά πάλευε με τη μοίρα, μια μοίρα άδικη και παράλογη, καθώς είχε να αντιπαλέψει τον παραλογισμό του σοβιετικού καθεστώτος αρχικά, τη στυφή γεύση της εξορίας στη συνέχεια και το άλγος του θανάτου στο τέλος της σύντομης ζωής του.

Τέλος, να θυμίσουμε πως οι σινεφίλ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του, με αγγλικούς υπότιτλους, στο κανάλι στο youtube του ιστορικού κινηματογραφικού στούντιο της Ρωσίας, Mosfilm («Киноконцерн Мосфильм»)

Ivan’s Childhood (Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν, 1960) – Link

Αndrei Rublev (Αντρέι Ρουμπλιόφ, 1966) – Part 1Part 2

Solaris (Σόλαρις, 1972) – Part 1Part 2

The Mirror (Ο καθρέφτης, 1975)– Link

Stalker (Στάλκερ, 1979)– Part 1Part 2

Nostalghia (Νοσταλγία, 1983)– Link

Three Student Films by Tarkovsky  (Οι τρεις μικρού μήκους ταινίες)

  • The Killers, 1956 – Link
  • There Will Be No Leave Today, 1958 – Link
  • The Steamroller and the Violin, 1960 – Link
Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...