«Ξηλώνονται» οι εργολάβοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Μετά το πετυχημένο παράδειγμα του νοσοκομείου Καλαμάτας, πέντε νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και συνολικά 13 στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν μπει στην διαδικασία να διώξουν τους εργολάβους από την καθαριότητα και την σίτιση.
Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Σταυρούλας Πουλημένη στο «Κόκκινο» το κέρδος που προκύπτει είναι σε κάποιες περιπτώσεις  οικονομικό, το πραγματικά όμως μεγάλο όφελος από την έξωση των εργολάβων από τα νοσοκομείο είναι κοινωνικό καθώς οι εργαζόμενοι που παλαιότερα εργάζονταν σε καθεστώς γαλέρας μπορούν τώρα να απολαμβάνουν αυτονόητα δικαιώματα με κανονικές συμβάσεις.
Να θυμίσουμε ότι από τα πρώτα νοσοκομεία που έκαναν έξωση στους εργολάβους και προχώρησαν σε ατομικές συμβάσεις ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου πλέον συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης.
Αντίστοιχα το νοσοκομείο της Καβάλας, το οποίο ακολούθησε τον ίδιο δρόμο στην καθαριότητα και την εστίαση,  με την σύναψη ατομικών συμβάσεων, μπορεί πλέον να επιδεικνύει την εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 637.983 τον χρόνο αλλά και πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
H διοίκηση του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πρόκειται άμεσα να προκηρύξει την απευθείας πρόσληψη 64 εργαζομένων στην καθαριότητα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς ήδη η οικονομοτεχνική μελέτη που έχει συντάξει η αρμόδια επιτροπή έχει γίνει δεκτή από την διοίκηση. Από την κίνηση αυτή, το νοσοκομείο, όπως αναφέρει ο Θ. Ρεβενάκης, διοικητής του Θεαγενείου, αναμένεται να εξοικονομήσει 30.000 ευρώ το χρόνο.
Στο νοσοκομείο του Αγ. Παύλου οι συμβάσεις για 5 άτομα στην φύλαξη υπογράφηκαν την Τρίτη ενώ για την πρόσληψη 12 ατόμων στον τομέα της καθαριότητας αναμένεται η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει κάνει ο εργολάβος κατά της λύσης της σύμβασης του με το νοσοκομείο. Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την σίτιση, το νοσοκομείο εδώ και χρόνια καλύπτει τις ανάγκες του με το προσωπικό του νοσοκομείου.
«Το όφελος που προκύπτει στο δικό μας νοσοκομείο είναι κοινωνικό και όχι τόσο οικονομικό, αλλά για εμάς είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να έχουν κανονικές συμβάσεις, σωστές συνθήκες εργασίας και κανονικούς μισθούς» αναφέρει μιλώντας stokokkino.gr η Αναστασία Πατερνά, διοικήτρια του νοσοκομείου.
Στην προσπάθεια έξωσης των εργολάβων βρίσκεται και η διοίκηση του νοσοκομείου του Ιπποκρατείου στους τομείς της φύλαξης και της σίτισης, που αναμένει να γίνει δεκτή η  τροποποίηση του προϋπολογισμού από το Υπουργείο Υγείας για να δημοσιεύσει την προκήρυξη μέχρι τέλος Αυγούστου. Η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά επίσης αύξηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να προχωρήσει σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στην καθαριότητα.
Σε διάφορα στάδια βρίσκονται τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσον αφορά την σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχουν υπογραφεί ήδη από τον Ιανουάριο συμβάσεις για 48 άτομα στην καθαριότητα και από τον Ιούνιο 9 συμβάσεις για την φύλαξη ενώ εκκρεμεί η κοινή προκήρυξη με το νοσοκομείο Παπανικολάου για τον επισιτισμό.
Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς έχει γίνει  ήδη προκήρυξη για την πρόσληψη 37 ατόμων στην καθαριότητα και 15 στην εστίαση, η εργολαβική εταιρεία, και στην περίπτωση αυτή, κινήθηκε δικαστικά με ασφαλιστικά μέτρα και η διοίκηση βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης. Στην φύλαξη, σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου  Μ.Τσούγκα,  την Πέμπτη υπογράφηκαν συμβάσεις με 8 εργαζόμενους.
Το νοσοκομείο Δράμας έχει απαλλαγεί από τους εργολάβους  από τον Δεκέμβριο του 2016 προχωρώντας σε 32 προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα και από τον Ιανουάριο του 2017 σε 15 προσλήψεις εργαζομένων στη σίτιση. Αναφορικά με την φύλαξη έχουν ήδη σταλεί από αρχές Ιουλίου οι θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την προκήρυξη, στον ΑΣΕΠ και αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο πίνακας των προσλήψεων.
«Στο νοσοκομείο της Δράμας καταφέραμε από τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν μέσω των συμβάσεων να καλύψουμε και το κόστος της φύλαξης και όπου προέκυψε πλεόνασμα το προωθήσαμε σε τομείς του νοσοκομείου που υπήρχε μεγάλη ανάγκη» αναφέρει σε δήλωσή του stokokkino.gr ο διοικητής του νοσοκομείο Δράμας, Ν. Λιάτσης τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι χαιρέτησαν την αλλαγή στις συμβάσεις τους και δείχνουν ήδη ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας, πράγμα που δημιουργεί  καλύτερο κλίμα στις σχέσεις τους με το το υπόλοιπο προσωπικό και την διοίκηση.
Αντίστοιχα στο νοσοκομείο της Έδεσσας έχουν προσληφθεί 15 άτομα για την καθαριότητα με ατομικές συμβάσεις εργασίας, στο νοσοκομείο Κατερίνης από τον Φεβρουάριο του 2017 59 άτομα έχουν προσληφθεί στον τομέα της καθαριότητας και στο νοσοκομείο της Κοζάνης έχουν γίνει οι προκηρύξεις μετά και την έγκριση του ΑΣΕΠ για εργαζόμενους τόσο στην καθαριότητα, στην φύλαξη αλλά και την σίτιση. Στο στάδιο της προκήρυξης θέσεων εργασίας βρίσκεται και το νοσοκομείο Πτολεμαϊδας ενώ στο νοσοκομείο Καστοριάς από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας στο τέλος του Ιουλίου στην καθαριότητα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 25.000 ευρώ. Στο νοσοκομείο Φλώρινας έχει γίνει σύναψη ατομικών συμβάσεων διάρκειας έως τις 31/12 του 2017 για την καθαριότητα, 2 μόνιμων για την φύλαξη ενώ για την σίτιση το νοσοκομείο καλύπτεται από μόνιμους υπαλλήλους του νοσοκομείου. Τέλος, από τους εργολάβους έχουν απαλλαγεί στην καθαριότητα και στην εστίαση τόσο το νοσοκομείο Βέροιας όσο και της Νάουσας.
Το σημαντικό στοιχείο από την αποχώρηση των εργολάβων είναι σε όλες τις περιπτώσεις το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται καλύτερα και θα απολαμβάνουν στοιχειώδη δικαιώματα που με τον εργολάβο δεν μπορούσαν ούτε καν να διεκδικήσουν.  Προκύπτει, όμως και ένα ακόμη όφελος που ίσως δεν γίνεται εμφανές με την πρώτη ματιά. Όπως αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου Γεννηματάς, με τα ίδια ή και λιγότερα που μέχρι τώρα δίνονταν στον εργολάβο βελτιώνονται οι υπηρεσίες. Για παράδειγμα ενώ η εργολαβική εταιρεία απασχολούσε έναν εργαζόμενο για καθαριότητα στις ΜΕΘ και τα χειρουργεία και ένας στους υπόλοιπους χώρους τώρα διπλασιάζονται οι εργαζόμενοι και συνεπώς και οι ώρες καθαριότητες. Με την απαλλαγή από τους εργολάβους, γίνεται επίσης έλεγχος στα αναλώσιμα και τα εργαλεία καθαριότητας, έλεγχος που πριν δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει με την συνεπαγόμενη εξοικονόμηση χρημάτων.
«Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για ποιους λόγους έπρεπε να φύγουν οι εργολάβοι, ήταν συνθήκες γαλέρας, οι εργαζόμενοι υπέγραφαν για 500ευρώ και στο ταμείο τους περίμεναν και τους έλεγαν φέρτε πίσω τα 20. Όποιος τολμούσε να σηκώσει το κεφάλι βρισκόταν χωρίς δουλειά. Η αξιολόγηση των υπηρεσιών δεν έδειξε, επίσης ότι οι εργολάβοι ήταν καλή επιλογή για τα νοσοκομεία, εμείς θέλουμε εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία» σημειώνει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρ. Πλωμαρίτης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, λόγω της μη δυνατότητας πρόσληψης μόνιμων εργαζόμενων τα νοσοκομεία επιλέγουν να προχωρήσουν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου που «βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έχουν μέχρι σήμερα με τους εργολάβους».
«Πρόκειται για συμβάσεις που τα προβλέπουν όλα, τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα επιδόματα για τα τέκνα, παραμεθόριου κ.α, οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδειες, δικαιολογούνται τα πάντα και λαμβάνουν ότι προβλέπει η σύμβαση τους» προσθέτει.
Ο Στρ. Πλωμαρίτης αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που υπάρχουν και σε αυτή την διαδικασία, καθώς οι εργολάβοι έχουν  προσφύγει στα δικαστήρια αλλά και στο ΣτΕ, τα οποία δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής αποφάσεις που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αλλά το μεταφέρουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκαλώντας καθυστερήσεις και σε πολλές περιπτώσεις, εγκλωβίζοντας τα νοσοκομεία ακόμη σε συνθήκες ομηρίας.
«Και αυτό», όπως εξηγεί, «γιατί το νοσοκομείο πέρα από τις πολιτικές επιλογές πρέπει να εξασφαλίσει καθαριότητα στο χώρο του σε καθημερινή βάση, δεν έχει την πολυτέλεια ούτε μια μέρα να λείψει η υπηρεσία αυτή».
Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι εργολάβοι για πρώτη φορά εισήχθησαν στα νοσοκομεία με νόμο του 2001 επί υπουργίας Α. Παπαδόπουλου ο οποίος νομοθέτησε την είσοδο  των εργολάβων στα νοσοκομεία και την εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων στους ιδιώτες, “φροντίζοντας” στον σχετικό νόμο να συμπεριλάβει ότι οι υπηρεσίες θα δίνονται σε ιδιώτες ακόμη και αν στοιχίζουν περισσότερο από την πρόσληψη εργαζομένων με κανονικές συμβάσεις εργασίας.
Από την πλευρά του ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γ. Κύρκος, αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νέου νόμου «κάποια νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ έχουν συνάψει συμβάσεις και απασχολούν εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις γιατί οι εταιρείες δεν πρόλαβαν να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα. Κάποια άλλα νοσοκομεία βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης των προκηρύξεων από τον  ΑΣΕΠ, έχουν γίνει, όμως, προσφυγές από τους εργολάβους και σε πολλά νοσοκομεία βρισκόμαστε σε αναμονή αποφάσεων λόγω εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων ή της αίτησης ακύρωσης του εργολάβου».

 «Σαφώς οι ατομικές συμβάσεις είναι προτιμότερες καθώς πλέον σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν οι συνθήκες με 3ωρα και 4ωρα, δηλαδή υποαπασχόληση και αμοιβές πολύ κατώτερες της εργασίας που προσφέρεται και συνάμα προκύπτει και οικονομικό όφελος για τα νοσοκομεία, καθώς με τις εργολαβίες υπήρχαν και έσοδα για τους ιδιώτες τα οποία δεν αντιστοιχούσαν στις υπηρεσίες που προσέφεραν οι εργαζόμενοι. Η έξωση των εργολάβων αποτελεί για εμάς στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε» καταλήγει.

Μετά το πετυχημένο παράδειγμα του νοσοκομείου Καλαμάτας, πέντε νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και συνολικά 13 στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν μπει στην διαδικασία να διώξουν τους εργολάβους από την καθαριότητα και την σίτιση. Το κέρδος που προκύπτει είναι σε κάποιες περιπτώσεις  οικονομικό, το πραγματικά όμως μεγάλο όφελος από την έξωση των εργολάβων από τα νοσοκομείο είναι κοινωνικό καθώς οι εργαζόμενοι που παλαιότερα εργάζονταν σε καθεστώς γαλέρας μπορούν τώρα να απολαμβάνουν αυτονόητα δικαιώματα με κανονικές συμβάσεις.
Να θυμίσουμε ότι από τα πρώτα νοσοκομεία που έκαναν έξωση στους εργολάβους και προχώρησαν σε ατομικές συμβάσεις ήταν το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου πλέον συμπληρώνεται ένας χρόνος από την σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης.
Αντίστοιχα το νοσοκομείο της Καβάλας, το οποίο ακολούθησε τον ίδιο δρόμο στην καθαριότητα και την εστίαση,  με την σύναψη ατομικών συμβάσεων, μπορεί πλέον να επιδεικνύει την εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 637.983 τον χρόνο αλλά και πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
H διοίκηση του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πρόκειται άμεσα να προκηρύξει την απευθείας πρόσληψη 64 εργαζομένων στην καθαριότητα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς ήδη η οικονομοτεχνική μελέτη που έχει συντάξει η αρμόδια επιτροπή έχει γίνει δεκτή από την διοίκηση. Από την κίνηση αυτή, το νοσοκομείο, όπως αναφέρει ο Θ. Ρεβενάκης, διοικητής του Θεαγενείου, αναμένεται να εξοικονομήσει 30.000 ευρώ το χρόνο.
Στο νοσοκομείο του Αγ. Παύλου οι συμβάσεις για 5 άτομα στην φύλαξη υπογράφηκαν την Τρίτη ενώ για την πρόσληψη 12 ατόμων στον τομέα της καθαριότητας αναμένεται η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει κάνει ο εργολάβος κατά της λύσης της σύμβασης του με το νοσοκομείο. Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την σίτιση, το νοσοκομείο εδώ και χρόνια καλύπτει τις ανάγκες του με το προσωπικό του νοσοκομείου.
«Το όφελος που προκύπτει στο δικό μας νοσοκομείο είναι κοινωνικό και όχι τόσο οικονομικό, αλλά για εμάς είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να έχουν κανονικές συμβάσεις, σωστές συνθήκες εργασίας και κανονικούς μισθούς» αναφέρει μιλώντας stokokkino.gr η Αναστασία Πατερνά, διοικήτρια του νοσοκομείου.
Στην προσπάθεια έξωσης των εργολάβων βρίσκεται και η διοίκηση του νοσοκομείου του Ιπποκρατείου στους τομείς της φύλαξης και της σίτισης, που αναμένει να γίνει δεκτή η  τροποποίηση του προϋπολογισμού από το Υπουργείο Υγείας για να δημοσιεύσει την προκήρυξη μέχρι τέλος Αυγούστου. Η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά επίσης αύξηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να προχωρήσει σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στην καθαριότητα.
Σε διάφορα στάδια βρίσκονται τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσον αφορά την σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχουν υπογραφεί ήδη από τον Ιανουάριο συμβάσεις για 48 άτομα στην καθαριότητα και από τον Ιούνιο 9 συμβάσεις για την φύλαξη ενώ εκκρεμεί η κοινή προκήρυξη με το νοσοκομείο Παπανικολάου για τον επισιτισμό.
Στο Νοσοκομείο Γεννηματάς έχει γίνει  ήδη προκήρυξη για την πρόσληψη 37 ατόμων στην καθαριότητα και 15 στην εστίαση, η εργολαβική εταιρεία, και στην περίπτωση αυτή, κινήθηκε δικαστικά με ασφαλιστικά μέτρα και η διοίκηση βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης. Στην φύλαξη, σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου  Μ.Τσούγκα,  την Πέμπτη υπογράφηκαν συμβάσεις με 8 εργαζόμενους.
Το νοσοκομείο Δράμας έχει απαλλαγεί από τους εργολάβους  από τον Δεκέμβριο του 2016 προχωρώντας σε 32 προσλήψεις εργαζομένων στην καθαριότητα και από τον Ιανουάριο του 2017 σε 15 προσλήψεις εργαζομένων στη σίτιση. Αναφορικά με την φύλαξη έχουν ήδη σταλεί από αρχές Ιουλίου οι θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την προκήρυξη, στον ΑΣΕΠ και αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο πίνακας των προσλήψεων.
«Στο νοσοκομείο της Δράμας καταφέραμε από τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν μέσω των συμβάσεων να καλύψουμε και το κόστος της φύλαξης και όπου προέκυψε πλεόνασμα το προωθήσαμε σε τομείς του νοσοκομείου που υπήρχε μεγάλη ανάγκη» αναφέρει σε δήλωσή του stokokkino.gr ο διοικητής του νοσοκομείο Δράμας, Ν. Λιάτσης τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι χαιρέτησαν την αλλαγή στις συμβάσεις τους και δείχνουν ήδη ικανοποιημένοι με τις συνθήκες εργασίας, πράγμα που δημιουργεί  καλύτερο κλίμα στις σχέσεις τους με το το υπόλοιπο προσωπικό και την διοίκηση.
Αντίστοιχα στο νοσοκομείο της Έδεσσας έχουν προσληφθεί 15 άτομα για την καθαριότητα με ατομικές συμβάσεις εργασίας, στο νοσοκομείο Κατερίνης από τον Φεβρουάριο του 2017 59 άτομα έχουν προσληφθεί στον τομέα της καθαριότητας και στο νοσοκομείο της Κοζάνης έχουν γίνει οι προκηρύξεις μετά και την έγκριση του ΑΣΕΠ για εργαζόμενους τόσο στην καθαριότητα, στην φύλαξη αλλά και την σίτιση. Στο στάδιο της προκήρυξης θέσεων εργασίας βρίσκεται και το νοσοκομείο Πτολεμαϊδας ενώ στο νοσοκομείο Καστοριάς από τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας στο τέλος του Ιουλίου στην καθαριότητα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 25.000 ευρώ. Στο νοσοκομείο Φλώρινας έχει γίνει σύναψη ατομικών συμβάσεων διάρκειας έως τις 31/12 του 2017 για την καθαριότητα, 2 μόνιμων για την φύλαξη ενώ για την σίτιση το νοσοκομείο καλύπτεται από μόνιμους υπαλλήλους του νοσοκομείου. Τέλος, από τους εργολάβους έχουν απαλλαγεί στην καθαριότητα και στην εστίαση τόσο το νοσοκομείο Βέροιας όσο και της Νάουσας.
Το σημαντικό στοιχείο από την αποχώρηση των εργολάβων είναι σε όλες τις περιπτώσεις το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται καλύτερα και θα απολαμβάνουν στοιχειώδη δικαιώματα που με τον εργολάβο δεν μπορούσαν ούτε καν να διεκδικήσουν.  Προκύπτει, όμως και ένα ακόμη όφελος που ίσως δεν γίνεται εμφανές με την πρώτη ματιά. Όπως αναφέρει η διοικήτρια του νοσοκομείου Γεννηματάς, με τα ίδια ή και λιγότερα που μέχρι τώρα δίνονταν στον εργολάβο βελτιώνονται οι υπηρεσίες. Για παράδειγμα ενώ η εργολαβική εταιρεία απασχολούσε έναν εργαζόμενο για καθαριότητα στις ΜΕΘ και τα χειρουργεία και ένας στους υπόλοιπους χώρους τώρα διπλασιάζονται οι εργαζόμενοι και συνεπώς και οι ώρες καθαριότητες. Με την απαλλαγή από τους εργολάβους, γίνεται επίσης έλεγχος στα αναλώσιμα και τα εργαλεία καθαριότητας, έλεγχος που πριν δεν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει με την συνεπαγόμενη εξοικονόμηση χρημάτων.
«Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για ποιους λόγους έπρεπε να φύγουν οι εργολάβοι, ήταν συνθήκες γαλέρας, οι εργαζόμενοι υπέγραφαν για 500ευρώ και στο ταμείο τους περίμεναν και τους έλεγαν φέρτε πίσω τα 20. Όποιος τολμούσε να σηκώσει το κεφάλι βρισκόταν χωρίς δουλειά. Η αξιολόγηση των υπηρεσιών δεν έδειξε, επίσης ότι οι εργολάβοι ήταν καλή επιλογή για τα νοσοκομεία, εμείς θέλουμε εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία» σημειώνει ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρ. Πλωμαρίτης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, λόγω της μη δυνατότητας πρόσληψης μόνιμων εργαζόμενων τα νοσοκομεία επιλέγουν να προχωρήσουν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου που «βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έχουν μέχρι σήμερα με τους εργολάβους».
«Πρόκειται για συμβάσεις που τα προβλέπουν όλα, τα χρόνια προϋπηρεσίας, τα επιδόματα για τα τέκνα, παραμεθόριου κ.α, οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδειες, δικαιολογούνται τα πάντα και λαμβάνουν ότι προβλέπει η σύμβαση τους» προσθέτει.
Ο Στρ. Πλωμαρίτης αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που υπάρχουν και σε αυτή την διαδικασία, καθώς οι εργολάβοι έχουν  προσφύγει στα δικαστήρια αλλά και στο ΣτΕ, τα οποία δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής αποφάσεις που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα αλλά το μεταφέρουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκαλώντας καθυστερήσεις και σε πολλές περιπτώσεις, εγκλωβίζοντας τα νοσοκομεία ακόμη σε συνθήκες ομηρίας.
«Και αυτό», όπως εξηγεί, «γιατί το νοσοκομείο πέρα από τις πολιτικές επιλογές πρέπει να εξασφαλίσει καθαριότητα στο χώρο του σε καθημερινή βάση, δεν έχει την πολυτέλεια ούτε μια μέρα να λείψει η υπηρεσία αυτή».
Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι εργολάβοι για πρώτη φορά εισήχθησαν στα νοσοκομεία με νόμο του 2001 επί υπουργίας Α. Παπαδόπουλου ο οποίος νομοθέτησε την είσοδο  των εργολάβων στα νοσοκομεία και την εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων στους ιδιώτες, “φροντίζοντας” στον σχετικό νόμο να συμπεριλάβει ότι οι υπηρεσίες θα δίνονται σε ιδιώτες ακόμη και αν στοιχίζουν περισσότερο από την πρόσληψη εργαζομένων με κανονικές συμβάσεις εργασίας.
Από την πλευρά του ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γ. Κύρκος, αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νέου νόμου «κάποια νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ έχουν συνάψει συμβάσεις και απασχολούν εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις γιατί οι εταιρείες δεν πρόλαβαν να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα. Κάποια άλλα νοσοκομεία βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης των προκηρύξεων από τον  ΑΣΕΠ, έχουν γίνει, όμως, προσφυγές από τους εργολάβους και σε πολλά νοσοκομεία βρισκόμαστε σε αναμονή αποφάσεων λόγω εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων ή της αίτησης ακύρωσης του εργολάβου».
 «Σαφώς οι ατομικές συμβάσεις είναι προτιμότερες καθώς πλέον σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν οι συνθήκες με 3ωρα και 4ωρα, δηλαδή υποαπασχόληση και αμοιβές πολύ κατώτερες της εργασίας που προσφέρεται και συνάμα προκύπτει και οικονομικό όφελος για τα νοσοκομεία, καθώς με τις εργολαβίες υπήρχαν και έσοδα για τους ιδιώτες τα οποία δεν αντιστοιχούσαν στις υπηρεσίες που προσέφεραν οι εργαζόμενοι. Η έξωση των εργολάβων αποτελεί για εμάς στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε» καταλήγει.
Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...