Ζήστε την εμπειρία των γεύσεων στις φθινοπωρινές γιορτές του Πηλίου

Οι φθινοπωρινές παραστάσεις που «ανεβάζει» το τοπίο στο ανατολικό Πήλιο, παρότι γκρίζες και μελαγχολικές, προσφέρουν ιδιαίτερες γλυκές ερμηνείες, με κιτρινοπράσινα σκηνικά, γεμάτα με τους καρπούς της γης και την ευωδιά από φασκόμηλο και θυμάρι, με καλά κρυμμένα τα μυστικά των άγριων μανιταριών και το γλυκό βάρος που κουβαλούν οι καστανιές, οι αγριομηλιές και οι καρυδιές. Τη φθινοπωρινή θωριά του τοπίου συμπληρώνει το άρωμα του ντόπιου τσίπουρου, αφού αυτήν την εποχή στήνονται τα καζάνια, συνοδευόμενα από πηλιορείτικους μεζέδες, τοπικές παραδόσεις, γλέντια και χορούς.

Η χάρη του βουνού των Κενταύρων, έπειτα από την καλοκαιρινή απόλαυση των υπέροχων θαλασσών, παίρνει άλλη μορφή και μας προσκαλεί να την ανιχνεύσουμε, να ζήσουμε τις εκδηλώσεις που συνοδεύουν τους καρπούς της γης, να ανακαλύψουμε τα τοπικά προϊόντα και τις πηλιορείτικες συνταγές, να γευτούμε, να αισθανθούμε, να περιηγηθούμε στα κρυφά μονοπάτια του βουνού με τα δροσερά νερά και τα πέτρινα γεφύρια και στα λιθόστρωτα καλντερίμια των χωριών, με τις θαυμαστές εκκλησίες και τα επιβλητικά αρχοντικά.

Γιορτή μανιταριού στη Μακρυράχη

Αν δεν έχετε βγει για κυνήγι μανιταριού, το Πήλιο είναι μια από τις καταλληλότερες περιοχές για να αρχίσετε, ενώ και το φθινόπωρο αποτελεί την καταλληλότερη εποχή. Με τα πρωτοβρόχια κάνουν την εμφάνισή τους τα νεαρά μανιτάρια κάτω από το χρυσοκίτρινο στρώμα των φύλλων. Και αν είστε πρωτάρηδες, μην αποθαρρύνεστε. Το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η 1η Εκδήλωση Μανιταριού στη Μακρυράχη, στα βορειοανατολικά του Πηλίου (πολύ κοντά στο Μούρεσι και την Τσαγκαράδα), μια συνδιοργάνωση του Συλλόγου Απανταχού Μακρυραχιωτών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυράχης.

Πάρτε λοιπόν καλάθι και σουγιά και βιώστε την εμπειρία, συνδυάζοντας τη βόλτα στο βουνό, την παρατήρηση, την απόλαυση της επαφής με τη φύση, αλλά και την ενημέρωση για τον κόσμο των άγριων μανιταριών.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του χωριού θα γίνει ενημέρωση – παρουσίαση των μυστικών του μανιταριού από τον Γ. Κωνσταντινίδη (συμμετοχή ελεύθερη).

Την επόμενη μέρα αρχίζει η δράση, καθώς την Κυριακή 15 Οκτωβρίου με ορμητήριο την κεντρική πλατεία τις πρωινές ώρες θα οργανωθεί εξόρμηση για συλλογή µανιταριών στο δάσος και κατόπιν παρουσίαση µανιταρο-εδεσµάτων. Αφού θα τα μαζέψετε, να μην μάθετε και πώς θα τα μαγειρέψετε;

Και στη γιορτή κάστανου

Το Πήλιο δεν κρύβει μόνον τα μυστικά των μανιταριών, αλλά φανερά και απλόχερα μας προσφέρει τις εικόνες από τις γερμένες από το βάρος καστανιές, που οι καρποί τους μας γλυκαίνουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Το Ξουρίχτι, ένα χωριό λίγο μετά το Μούρεσι και την Τσαγκαράδα, έχει καθιερώσει μια γιορτή αφιερωμένη στους καρπούς της καστανιάς εδώ και 15 χρόνια. Με έκθεση τοπικών προϊόντων, ομιλίες, σεμινάρια μαγειρικής τοπικών παραδοσιακών συνταγών, με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και χορών, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, ο δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου διοργανώνει τη 15η Γιορτή Κάστανου με ελεύθερη είσοδο. Η πρόκληση να δοκιμάσουμε άφθονα κάστανα, είτε ψητά είτε μαγειρεμένα με ντόπιες συνταγές, συνοδεία τσίπουρου και ντόπιου κρασιού, είναι ιδιαίτερα δυνατή.

Αν φτάσετε μια μέρα νωρίτερα, θα προλάβετε το λαϊκό πανηγύρι που διοργανώνει ο Σύλλογος Αγίου ∆ηµητρίου Πηλίου για τον Πολιτισµό την Πέµπτη 26 Οκτωβρίου 2017 στις 21:00.

Για γιορτή τσίπουρου τον Νοέμβριο

Όταν κρυώσει ακόμη λίγο ο καιρός, στις αρχές Νοεμβρίου, ας δοκιμάσουμε λίγο ντόπιο πηλιορείτικο τσίπουρο ανακαλύπτοντας και όλη την παράδοση που κρύβει! Το φθινόπωρο στήνονται τα καζάνια, μια μοναδική εμπειρία παρασκευής, που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη στέμφυλων δηλαδή από τα ράκη (υπολείμματα) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού.

Το Σάββατο 4 Νοεµβρίου στην κεντρική πλατεία του Μουρεσίου στις 12 το μεσημέρι θα αρχίσει η Γιορτή Τσίπουρου με την παρουσίαση του τρόπου παρασκευής του στους επισκέπτες. Στη συνέχεια το τσίπουρο θα ρέει άφθονο μαζί με τους ντόπιους τσιπουρομεζέδες.  Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήµατα.

Πρόκειται για μια διοργάνωση του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μουρεσιωτών. Η είσοδος φυσικά ελεύθερη για όλους.

Τα αρώματα στο τραπέζι σας

Αν λάβετε μέρος στις γιορτές γεύσεων του Πηλίου, δεν θα χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε και τα αρώματα της γευστικής κουζίνας της περιοχής με πρώτη ύλη τους καρπούς της γης. Οι φτεροκεφτέδες, μια συνταγή που δημιουργήθηκε τα δύσκολα χρόνια με τη χρήση βλασταριών φτέρης, πατάτας και αβγών, αλλά και σαλάτα φτέρης, τα τσιτσίραβλα, μια σαλάτα από τα νεαρά βλαστάρια του αρσενικού φυτού ενός είδους άγριας αυτοφυούς φιστικιάς, οι ρεβιθοκεφτέδες, κρίταμα τουρσί, τα μανιτάρια ριγανάτα στο τηγάνι είναι απόλαυση.

Δε θα παραλείψετε να δοκιμάσετε γίγαντες χυλωμένους στο φούρνο, ντολμαδάκια (και με κρέας), μοσχαρίσια γλώσσα και χοιρινό κότσι. Μια ακόμη τοπική συνταγή είναι το μπουμπάρι, έντερο γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και μπαχαρικά στο φούρνο.

Το καραμελώμενο χοιρινό κότσι με πορτοκάλι, το τρυφερό μοσχαράκι με μελιτζάνες, το μοσχαράκι με λιαστή ντομάτα και μανιτάρια, αλλά και ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες τραβούν και λίγο ντόπιο κρασί. Οι πίτες με χειροποίητο φύλλο επίσης υπέροχες.

Όλες τις γευστικές διαδρομές συμπληρώνουν τα λικέρ παρασκευασμένα από ντόπιους καρπούς, ενώ σταθερή αξία έχουν τα γλυκά κουταλιού, κυδώνι, καρυδάκι, φιρίκι, σύκο και κεράσι.

Ο κατάλογος αστείρευτος, μένει μόνο να τα δοκιμάστε…