Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Υπόθεση καθαρά αμερικανική είναι η ανανεωμένη λίστα με τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο που δημοσίευσε το Bloomberg, καθώς στην ακριβοθώρητη αυτή δεκάδα οι επτά στους δέκα προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως στις πέντε πρώτες θέσεις πλέον δεν υπάρχει κάποιος κροίσος από την Ευρώπη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος φιγουράρει στην κορυφή της λίστας, με περιουσία που ανέρχεται στα 131 δισ. δολάρια, «ανοίγοντας» τη διαφορά από τη δεύτερη θέση που καταλαμβάνει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, με 92,9 δισ. δολάρια.

Με σχετικά μικρή διαφορά ακολουθεί ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ με περιουσία στα 91,4 δισ., με την πρώτη τετράδα να συμπληρώνεται από τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ με 75,6 δισ. δολάρια.

Φτάνοντας στην πέμπτη θέση της λίστας, βρίσκουμε τον πρώτο δισεκατομμυριούχο μη Αμερικανό, τον επιχειρηματία Κάρλος Σλιμ από το Μεξικό, με καταγεγραμμένη περιουσία ύψους 66,9 δισ. δολαρίων, ακολουθούμενος από τον ιδρυτή της αλυσίδας ρούχων Zara, τον Ισπανό Αμάνσιο Ορτέγκα με 65,9 δισ. δολάρια.

Ο Γάλλος ιδιοκτήτης της αυτοκρατορίας ειδών πολυτελείας LVMH Μπερνάρντ Άρλοντ, με 100 εκατ. δολάρια λιγότερα και συνολικά 65,8 δισ. δολάρια, βρίσκεται στην έβδομη θέση, για να συμπληρωθεί η δεκάδα με τρεις ακόμα Αμερικανούς.

Όγδοος στη σχετική λίστα με 58,5 δισ. δολάρια είναι ο συνιδρυτής και CEO του αμερικανικού κολοσσού λογισμικών Oracle Λάρι Έλισον, με τις δύο τελευταίες θέσεις να καταλαμβάνουν οι συνιδρυτές της Alphabet.

Στην ένατη θέση με 56,8 δισ. δολάρια βρίσκεται ο Λάρι Πέιτζ και τη δεκάδα συμπληρώνει ο Σεργκέι Μπριν, με περιουσία 55,3 δισ. δολάρια.