Η ΝΔ «αναγνωρίζει» τους γαλάζιους αντάρτες για να αποφύγει απώλειες ενόψει εκλογών

Σε de facto αναγνώριση των γαλάζιων υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, που κινούνται εκτός επίσημης γραμμής και χρίσματος, υποχρεώθηκε η ΝΔ, σε μία προσπάθεια να αποφύγει εσωκομματικές τριβές και διασπάσεις, που πιθανά να κοστίσουν ακριβά στις επερχόμενες εθνικές εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές.

Θέτοντας ωστόσο τα όρια ανοχής του «αντάρτικου» στις περιφερειακές εκλογές, η ηγεσία της ΝΔ συνιστά στις Νομαρχιακές και Τοπικές οργανώσεις του κόμματος, να αντιμετωπίζουν με ανοχή τους υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές που κινούνται εκτός γραμμής και εκτός των κομματικών συνδυασμών. Ζητά όμως να υπάρξει άμεση ενημέρωση της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης, αν υπάρχουν γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί που μετέχουν σε ψηφοδέλτια που έχουν την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ή ακροδεξιών κομμάτων και οργανώσεων. «Με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις και αρνητικές αναφορές. Η ενότητα της παράταξης είναι προτεραιότητα» τονίζει η ηγεσία της ΝΔ και επισημαίνει ότι «η πρώτη προτεραιότητα της κομματικής οργάνωσης είναι η νίκη στην ευρωκάλπη και η ενίσχυση των υποψηφίων στις Περιφέρειες που επισήμως η ΝΔ στηρίζει». Ζητά επίσης να καλούνται να μετέχουν όλοι, «επίσημοι κι αντάρτες» υποψήφιοι, στις περιοδείες του προέδρου και των κομματικών κλιμακίων.

Τι αναφέρει η επιστολή Αυγενάκη

Η σχετική εγκύκλιος (Α. Π. 626), εστάλη πριν από λίγες ημέρες, από τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη στη Γραμματεία Οργανωτικού, στις ΝΟΔΕ και στις Δημοτικές Τ.Ο του κόμματος. Επίσης κοινοποιήθηκε στους βουλευτές – ευρωβουλευτές, στους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και στους γραμματείς και αναπληρωτές γραμματείς της ΝΔ. Η εγκύκλιος συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές (Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές) του Μαΐου 2019, εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας ότι πρώτη προτεραιότητα της κομματικής οργάνωσης είναι η νίκη στην ευρωκάλπη και η ενίσχυση των υποψηφίων στις Περιφέρειες που επισήμως η ΝΔ στηρίζει. Δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί, σε καθέναν από τους οποίους μετέχουν πολλά μέλη ή στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, υπογραμμίζουμε ότι τα στελέχη μας θα πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τον χώρο της ΝΔ. Με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις και αρνητικές αναφορές. Η ενότητα της παράταξης είναι προτεραιότητα. Στις περιοδείες του Προέδρου καθώς και κλιμακίων στελεχών επιβάλλεται να ενημερώνονται και να συμμετέχουν όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ στην εκάστοτε περιοχή, ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους σε δημοτικά ψηφοδέλτια. Στις περιπτώσεις που στελέχη μας μετέχουν σε ψηφοδέλτια που έχουν επίσημη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ακραίων κομμάτων ή σχηματισμών, θα πρέπει να ενημερώνεται η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης».

Η κυβίστηση… υπό τον φόβο των απωλειών

Μόνο από την ανάγνωση της εγκυκλίου, καταλαβαίνει κανείς ότι στη ΝΔ υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός από το κλίμα αντιπαλότητας κι αντιπαράθεσης που αναπτύσσεται εντός του κόμματος, μεταξύ επίσημων και χρισμένων υποψηφίων και των ανταρτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι επώνυμα και πολύ έμπειρα στελέχη. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές των πρώην υπουργών, Γιώργου Ορφανού και Γιώργου Βουλγαράκη, που διεκδικούν τους δήμους Θεσσαλονίκης και Αθηναίων αντίστοιχα, κόντρα στους εκλεκτούς του κόμματος, Νίκο Ταχιάο και Κώστα Μπακογιάννη.

Η ΝΔ κατανοεί ότι με εσωκομματική πειθαρχεία και ποινές, δεν θα μπορέσει να ελέγξει το φαινόμενο. Παράλληλα αντιλαμβάνεται πως ο κίνδυνος να ξεσπάσουν μετωπικές συγκρούσεις και «βεντέτες» μεταξύ των υποψηφίων, είναι υπαρκτός, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ακριβά στη συνοχή του κόμματος, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, όπου η πολιτική είναι πιο προσωποποιημένη.

Ωστόσο πριν από μερικούς μήνες, η ηγεσία της ΝΔ προειδοποιούσε αυστηρά τα στελέχη του κόμματος, να είναι προσεκτικά σε δηλώσεις στήριξης σε υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Σε εγκύκλιο που είχε σταλεί στις οργανώσεις, τον Σεπτέμβριο του 2018 (Α.Π 2507), ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, καλούσε τα «γαλάζια» στελέχη να ενημερώνονται από το κόμμα, πριν κάνουν δηλώσεις στήριξης υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Όπως επισημαίνει ο Λ. Αυγενάκης στην σχετική εγκύκλιό του: «Εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας αναφορικά με δημόσιες δηλώσεις ή στηρίξεις υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων και μελών Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση για ενδεχόμενη στήριξη Υποψηφίου ή/και Συνδυασμού από τα θεσμικά όργανα του Κόμματος».

Άραγε τι άλλαξε από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα; Προφανώς το πρόβλημα είναι μεγάλο και η ΝΔ υποχρεώθηκε σε ελιγμό,αν όχι κυβίστηση, για να γλιτώσει τα χειρότερα…

Ολόκληρη η επιστολή:

21-3-2019 Επιστολή Γραμματέα ΠΕ για τις Αυτοδιοικητικές – Ευρωεκλογές 2019

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...