Να σταματήσουν οι πνιγμοί μεταναστών στη Μεσόγειο ζητούν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Περισσότερες από 250 οργανώσεις απέστειλαν σήμερα επιστολή στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στην οποία ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να δράσει ώστε να αποτραπεί ο πνιγμός και άλλων μεταναστών στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή πολιτική η οποία βασίζεται ολοένα και περισσότερο στη δημιουργία τειχών και την αποτροπή και άρα αποδέχεται τον θάνατο χιλιάδων» μεταναστών, αναφέρουν οι οργανώσεις στην ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στη Μέρκελ.

Μεταξύ των οργανώσεων που έχουν υπογράψει αυτή την επιστολή είναι οργανώσεις αρωγής, χριστιανικές οργανώσεις, εμπορικά επιμελητήρια και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Sea Watch.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο διάπλους της Μεσογείου κατέστη πιο επικίνδυνος το 2018, με έξι θανάτους να καταγράφονται ημερησίως κατά μέσο όρο.

Στη διάρκεια του 2018 σχεδόν 117.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο από τις αφρικανικές ακτές με προορισμό την Ευρώπη. Τουλάχιστον 2.275 έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια αυτή.

Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, 311 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο φέτος.

Στην επιστολή τους οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι είναι «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι οι διασώστες αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες. Ζητούν μάλιστα την αλλαγή πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους μετανάστες να μοιράζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος οι οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να επιστρέψουν στη Λιβύη, με δεδομένη τη φρικτή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ