Το 18ο Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών στο Μουσείο Κινηματογράφου

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2016 διοργανώνεται το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Λιμάνι).

Το διαγωνιστικό φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. ταινιών (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφιφυλοφιλικών, Τρανς, +), που ξεκίνησε το 1999, διοργανώνεται από τη «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο» σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στόχο εχει να αναδείξει τον διεθνή προβληματισμό των κινηματογραφιστών για τα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των γκέι, λεσβιών, αμφιφυλόφιλων, τρανς ατόμων, καθώς και να φέρει πιο κοντά τους ενδιαφερόμενους πολίτες: το κοινό και τους συνεργαζόμενους φορείς και πρόσωπα. Απώτερος στόχος είναι τα άτομα με μη ετεροφυλοφιλικό ερωτικό προσανατολισμό και τα τρανς άτομα να πάψουν να διακρίνονται αρνητικά και να αποκλείονται κοινωνικά.

screenshot-2016-09-15-09-59-21Φέτος θα προβληθούν και θα διαγωνιστούν 12 ταινίες μεγάλου μήκους και 32 ταινίες μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2015 και 2016, από 21 χώρες από όλες τις ηπείρους (Αργεντινή, Αυστραλία, Βιετνάμ, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ενωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λίβανος, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Νορβηγία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Φιλιππίνες). Οι παραπάνω ταινίες επιλέχτηκαν από περίπου 1.200, από 89 χώρες, οι οποίες υποβλήθηκαν στο φεστιβάλ μας προς κρίση. Οι ταινίες παρέχουν μια ματιά σε χώρες όπου οι πολιτικές και κοινωνικές δομές, καθώς και ο τρόπος σκέψης είναι έντονα ανθρωποκεντρικές, αλλά και σε χώρες με έλλειμμα δημοκρατίας και ανθρωπισμού. Πρόκειται για ταινίες ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, αλλά και ταινίες με χιούμορ. Το αναλυτικό πρόγραμμα, η αφίσα και το τρέιλερ του φεστιβάλ είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ (lgbtq-iff.gr).

Συγχρόνως με τις κινηματογραφικές προβολές θα διεξαχθούν δέκατέσσερις συζητήσεις με το κοινό, εκ των οποίων δύο διάρκειας 90 λεπτών της ώρας, στις οποίες θα εισηγηθούν Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες/-ιδες, καθώς και ειδικοί σε θέματα κοινωνικού φύλου και δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επιπλέον, στον χώρο του Μουσείου θα εκτεθούν αφίσες κινηματογραφικών φεστιβάλ από όλο τον κόσμο, τα οποία εξειδικεύονται στα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Ελεύθερη είσοδος προβλέπεται για την επίσημη έναρξη (Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.) και την προβολή των ταινιών που ακολουθούν, όπως και για την τελετή λήξης (Σάββατο 1 Οκτωβρίου, 9 μ.μ.) και την προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους που θα βραβευτεί. Επίσης, η πρόσβαση σε όλες τις συζητήσεις είναι ελεύθερη.

Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ για κάθε προβολή, ενώ το ημερήσιο κοστίζει 8 ευρώ.

Η ιστοσελίδα με το πρόγραμμα εδώ και η σελίδα στο facebook εδώ