19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Δημιουργίες κόντρα στη φθορά του χρόνου

Με τον βροχερό καιρό να μη λέει να μας αφήσει, η πολύωρη παραμονή μέσα στις σκοτεινές αίθουσες του φεστιβάλ φαντάζει ιδανική προοπτική. Προτελευταία ημέρα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κι οι σημερινές μας επιλογές κινούνται σε δύο άξονες: απ’ τη μια το φαγητό, κι απ’ την άλλη ο άνθρωπος κι η φθορά του χρόνου, ο άνθρωπος αντιμέτωπος με την ασθένεια ή/και τον θάνατο.

Ξεκινάμε απ’ το Ολύμπιον στις 13.00 με το ντοκιμαντέρ Τέρας στο μυαλό της Τζιν Κάρπερ. Μια ημισατιρική και συχνά αστεία ταινία διά χειρός μιας 84χρονης βετεράνας δημοσιογράφου του CNN, που αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη της ταινία για έναν πολύ καλό λόγο: κάνοντας τον εαυτό της πειραματόζωο σε εργαστήρια με την πιο εξελιγμένη τεχνολογία και έχοντας για συμβούλους της κορυφαίους επιστήμονες του χώρου, εξετάζει τον παράλογο φόβο, τα αποτυχημένα φάρμακα, τις επικίνδυνες παρανοήσεις και τα μυστικά στοιχεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ και για την απόλυτη αποτυχία της επιστήμης να τη θεραπεύσει. Η ταινία συνιστά ένα μανιφέστο που υποστηρίζει πως μόνο οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας θα γιατρέψουν τη λεγόμενη επιδημία άνοιας.

Το ντοκιμαντέρ Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση (Τώνια Μαρκετάκη, 15.15) του Αντώνη Τολάκη παρουσιάζει τη γνωστή υπόθεση του Αλέξανδρου Βέλιου που πριν από λίγους μήνες απασχόλησε και προβλημάτισε το πανελλήνιο: Αντιμέτωπος μ’ ένα θάνατο αναπότρεπτο, ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν τρέφει κανένα όνειρο και καμιά ελπίδα για τη ζωή. Δεν πιστεύει στο Θεό, ούτε προσδοκά κάποιο θαύμα. Τις δύο τελευταίες μέρες της ζωής του διευθετεί την κηδεία του, αποχαιρετά γνωστούς, φίλους, τη σύζυγό του, τα παιδιά του. Η απόφασή του είναι ειλημμένη. Θα βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με ευθανασία.

Το Δεν σκοτείνιασε ακόμη (Ολύμπιον, 15.45) του Φράνκι Φέντον παρουσιάζει την απίστευτη ιστορία του σκηνοθέτη Σάιμον Φιτσμόρις, που διαγνώστηκε με αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση σε ηλικία 34 χρονών, λίγο μετά την πρεμιέρα μιας μικρού μήκους ταινίας του στο Φεστιβάλ του Σάντανς κι ενώ η γυναίκα του ήταν έγκυος στο τρίτο τους παιδί. Πέντε χρόνια αργότερα, αν και καθηλωμένος σε αμαξίδιο, κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία χάρη σ’ ένα λογισμικό που διαβάζει την κίνηση του ματιού. Αντλώντας από την αυτοβιογραφία του Σάιμον, το ντοκιμαντέρ αφηγείται με τη φωνή του Κόλιν Φάρελ μια συγκλονιστική ιστορία για τη θέληση και τη δημιουργικότητα, που δίνει έναν άλλο ορισμό του «βλέμματος του σκηνοθέτη».

Αλλάζουμε κλίμα με το ντοκιμαντέρ Φάκελος: Σοκολάτα (Φρίντα Λιάππα, 15.45) της Μπέντε Φόρερ: Η απίστευτη ιστορία τριών Ολλανδών δημοσιογράφων που προσπάθησαν να πείσουν τις μεγάλες εταιρείες της σοκολατοβιομηχανίας να βάλουν τέλος στην παιδική εργασία και, όταν αυτές τους αγνόησαν, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δημιουργήσουν την πρώτη μπάρα σοκολάτας που δεν ήταν προϊόν σκλαβιάς. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της σοκολάτας Tony’s Chocolonely, μιας από τις κορυφαίες μάρκες στην Ολλανδία. Ένα ζωντανό, αστείο και συχνά συγκινητικό ντοκιμαντέρ, φτιαγμένο με αγάπη από πλάνα αρχείου σε συνδυασμό με καινούργιο υλικό.

Στο Θέατρο της ζωής (Σταύρος Τορνές, 15.45) του Πίτερ Σβάτεκ ο Μάσιμο Μποτούρα, ένας από τους μεγαλύτερους σεφ του κόσμου, οργανώνει κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης στο Μιλάνο το 2015 ένα συσσίτιο που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Στο Refettorio Ambrosiano, ο Μάσιμο προσκάλεσε 60 από τους πιο διάσημους σεφ του κόσμου οι οποίοι, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα τρόφιμα από τα περίπτερα της EXPO που θα πήγαιναν για πέταμα, μαγείρεψαν για τους φτωχούς πρόσφυγες και αστέγους του Μιλάνου. Η πρωτάκουστη συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων που δίνει άφθονη τροφή για σκέψη.

Τέλος στο ντοκιμαντέρ Μυρμήγκια σε μια γαρίδα (Φρίντα Λιάππα, 18.15) του Μαουρίς Ντέκερς παρακολουθούμε το υπ’ αριθμόν ένα εστιατόριο στον κόσμο, το ΝΟΜΑ της Κοπεγχάγης, και τον διακεκριμένο σεφ και ιδιοκτήτη του, Ρενέ Ρετζέπι, να μεταφέρουν το εστιατόριο και ολόκληρο το προσωπικό στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental Hotel του Τόκιο για οκτώ εβδομάδες λουκούλειων γευμάτων με ειδικά διαμορφωμένα μενού. Οι θέσεις έχουν ήδη εξαντληθεί. Μια μοναδική ματιά σ’ έναν από τους διασημότερους σεφ του πλανήτη, όταν έρχεται αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...