2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στην Καλαμαριά

Η χοροθεατρική ομάδα «Λυδία Λίθος» ανοίγει το Motum 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού του Δήμου Καλαμαριάς με μία και μοναδική παράσταση την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 στις 21:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».
Ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός, στον τομέα του σύγχρονου χορού, το φεστιβάλ χορού “MOTUM”, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά, ο Δήμος Καλαμαριάς, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας και θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο. Συνολικά πέντε παραστάσεις, θα δοθούν στο διάστημα από 26 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2017 στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» από ισάριθμες χορευτικές ομάδες, με αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία, καθώς και έλληνες χορευτές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με γνώμονα την αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία που έχουν τόσο στην Ελλάδα όσο στο και εξωτερικό και ο καθένας από τους συμμετέχοντες έχει αποδείξει με τη δουλειά του, την καλλιτεχνική του αξία.
Η χοροθεατρική ομάδα Λυδία Λίθος της Φένιας Αποστόλου ανοίγει την αυλαία στο φεστιβάλ στις 26 Μαρτίου 2017 παρουσιάζοντας μία σπονδυλωτή παράσταση που αποτελείται από 4 χοροθεατρικά έργα, τα οποία μετρούν ήδη πολλές φεστιβαλικές συμμετοχές και έρχονται τώρα και στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζει τα έργα Διδώ, The Dream of my Dream, Twisted Genders σε χορογραφία – σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου και το έργο Το Σύμπλεγμα της Μέδουσας σε χορογραφία και ερμηνεία της Λαμπρινής Γκόλια.

Διδώ

Η Βασίλισσα της Καρχηδόνας Διδώ μετά την εγκατάλειψη του Αινεία, χορεύει σπαρακτικά και πετρώνει σε ένα βωμό, φορώντας για πάντα το σκοτάδι.
Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Κοστούμι: Φένια Αποστόλου. Χορεύτρια: Κατερίνα Χριστοφόρου. Μουσική: Henry Purcell. Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος. Βοηθός Χορογράφου: Κωστής Τσιαμάγκας. Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος. Διάρκεια: 5 λεπτά.
Το έργο έχει επιλεχθεί για να διαγωνιστεί στο Netherlands Choreography Competition στις 6 Μαίου 2017 στη πόλη Ηaarlem της Ολλανδίας.

Το Σύμπλεγμα της Μέδουσας

Θύτης-θύμα σε ένα σώμα, οι συνέπειες και τα μετέπειτα συναισθήματα για όλο αυτό. Ποια τελικά είναι η λύση; «The antidote to despair is action», έλεγε η Joan Baez. Αυτή είναι και η μόνη σωτηρία, η δράση. Το «σύμπλεγμα της Μέδουσας» ωφελεί συνήθως τους θύτες. Σπάνια τα θύματα.

Xoρογραφία-Ερμηνεία: Λαμπρινή Γκόλια. Μουσική σύνθεση: Λουκάς Τσολακιάν. Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος.  Διάρκεια: 12 λεπτά

The Dream of my Dream

Ένας νεαρός άνδρας προσπαθεί να σταθεί όρθιος….και μετά από λίγο λαμβάνει μια πρόσκληση για ένα πάρτυ! Βρίσκει πρώτα συντροφιά και μετά τη μοναξιά… Η μέρα ενός νεαρού άνδρα ή του αγαπημένου του καρτούν; Πώς δυο διαδρομές γίνονται μια; Πώς το όνειρο ενός άνδρα είναι το όνειρο ενός παιδιού και πώς η ζωή ενός ενήλικα μπορεί να επιστρέψει πίσω στην παιδική του ηλικία; Ένας χορευτής, ένα σαξόφωνο και τέσσερις πράξεις, όπου το όνειρο γίνεται πραγματικότητα ενός ιδανικού εαυτού στο οποίο ο άνδρας και ο άνθρωπος, ο άνθρωπος και το κινούμενο σχέδιο συνυπάρχουν. Η χορευτική σόλο performance “The Dream of my Dream” σε χορογραφία Φένιας Αποστόλου μετά από σειρά παραστάσεων σε διάφορα φεστιβάλ στην Αθήνα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ηράκλειο παρουσιάζεται για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονίκη.

Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Φένια Αποστόλου. Κοστούμια: Ευδοκία Βεροπούλου. Μουσική: Ορέστης Ζυρίνης Σαξόφωνο Live.  Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος. Βοηθός χορογράφου: Γαλήνη Γυρτάτου. Ειδικές Κατασκευές: Δημήτρης Φίλιος. Φωτογραφία: Χρήστος Μαθιουδάκης. Ερμηνεία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος. Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος. Διάρκεια: 15 λεπτά

Twisted Genders

Πρόκειται για ένα transgender χορευτικό ντουέτο για την ανθρώπινη ύπαρξη που υπερβαίνει στο πέρασμα των εποχών τις συνήθειες και την αντιπαλότητα των φύλων καθώς αναζητά την αγάπη και την συντροφικότητα σε ένα ερωτικό παιχνίδι μακριά από τυποποιημένους ρόλους και κοινωνικά στερεότυπα.

Concept-Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Κοστούμια: Φένια Αποστόλου. Μουσική Επιμέλεια-Βοηθός Χορογράφου: Σίλια Καρφοπούλου. Σκηνικά & Ειδικές Κατασκευές: Δημήτρης Φίλιος. Φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος. Φωτογραφίες: Χρήστος Μαθιουδάκης- Αθηνά Σαρηγιαννίδη. Χορευτές-Περφόρμερς: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μαρία Μανουκιάν. Παραγωγή: Χοροθέατρο Λυδία Λίθος. Διάρκεια: 35 λεπτά

To έργο επιλέχθηκε από 8μελή διεθνή επιτροπή και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 5ης Πλατφόρμας του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής και έχει επίσης παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Κακογιάννης στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο 4ο Dance Fest akropoditi 2016, στη Σύρο και απόσπασμα του στο 1 Ionian Dance Festival– Χορευτικές Συναντήσεις στη Ζάκυνθο.

Info
Motum
2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού του Δήμου Καλαμαριάς
Χοροθεατρική ομάδα «Λυδία Λίθος»
Παράσταση: Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, στις 21.00
Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», Μεταμορφώσεως 10, Καλαμαριά
Εισιτήρια: 10,00€ κανονικό και 8,00€ φοιτητικό και ανέργων