Η 3η Σεπτέμβρη ας είναι το έναυσμα για τη «Νέα Αλλαγή»

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 ανακοινώνεται η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον χαρισματικό ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου. Η ανακοίνωση του νέου κόμματος πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Κίνγκ Πάλας» στην Αθήνα, παρουσία περίπου 150 ατόμων. Το σήμα ήταν ένας πράσινος ανατέλλων ήλιος, εμπνευσμένο από μια μικρή τροτσκιστική ομάδα. Το κεντρικό σύνθημα που αναφέρεται στη διακήρυξη και καθορίζει τις αρχές του νέου κόμματος, ήταν το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία».

Του Χάρη Τζίνεβη*

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ήταν η ευρεία και πλατειά εκείνη παράταξη που έμελλε να κυριαρχήσει στην ελληνική μεταπολιτευτική πολιτική σκηνή και να κάνει την «Αλλαγή» πράξη. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1974, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμμετέχει στις εκλογές και εκλέγει 15 βουλευτές, το 1977 καταλαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ τον Οκτώβριο του 1981 κερδίζει τις εκλογές με 48% και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Στα 43 αυτά χρόνια, η συμβολή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν μεγάλη και καθοριστική τόσο για την πραγματική εμπέδωση και εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας όσο και για τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό αλλά και για την πολιτική αλλαγή. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, σαφώς, φέρουν τη σφραγίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως το ΕΣΥ, ΑΣΕΠ, ΚΕΠ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, Καποδίστριας, Καλλικράτης αλλά και τόσα έργα υποδομών. Τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ φέρει και η Εθνική Συμφιλίωση με την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης αλλά και η στήριξη των μη προνομιούχων.
Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που σήκωσε μόνο του στις πλάτες του το βάρος της εθνικής ευθύνης, που λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε, στόχος πρέπει να είναι να δώσει ξανά την πραγματική ελπίδα στην ελληνική κοινωνία για πρόοδο και ευημερία. Αυτό όμως δεν θα ήταν εφικτό με ένα πολυδιασπασμένο προοδευτικό δημοκρατικό χώρο. Επομένως, η πρωτοβουλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Φ. Γεννηματά να επανενώσει, να συνθέσει, να δημιουργήσει, να επανεκκινήσει την Κεντροαριστερά , απαντάει στην ανάγκη ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, με ριζοσπαστικές αναπροσαρμογές σε θεσμούς, λειτουργίες και πολιτικές, που όμως θα προωθεί τη συνεργασία και τη συνοχή, σε συνθήκες ισοτιμίας και ισονομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ισόρροπης ανάπτυξης.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα μιας νέας πρότασης για την χώρα. Μιας νέας πρότασης που είναι ανάγκη να προάγει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος , που είναι ανάγκη να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Μιας νέας πρότασης που είναι ανάγκη να αποκαταστήσει τις ανισότητες , να στηρίξει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Μιας νέας πρότασης που πρέπει να έχει θεμέλιους λίθους της , την Αξιοκρατία και την Αξιολόγηση , τη Διαφάνεια και τη Κοινωνική Δικαιοσύνη , την Ισότητα και την Αλληλεγγύη. Με Εθνική Στρατηγική και Ευρωπαϊκό Προσανατολισμό, απευθυνόμενη στη βάση, σε όλους εκείνους που έχουν προβληματισμούς, στους Επιστήμονες, τους Αγρότες, τις Γυναίκες, τη Νέα Γενιά!
Η Αλλαγή είναι μία έννοια που πολλοί επικαλούνται, λίγοι όμως τολμούν να επιχειρήσουν. Η σωστή στιγμή για την Αλλαγή δεν δημιουργείται μόνη της. Έχουμε εμείς την υποχρέωση να τη δημιουργήσουμε, εμείς που πορευόμαστε με στόχο να κάνουμε αυτή τη χώρα λίγο καλύτερη, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας!
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για τη Νέα Αλλαγή! Η 3η Σεπτέμβρη ας είναι το έναυσμα…
Υ.Γ.: Όχι, Αλέξη! Εσύ είσαι ψεύτης!

* Ο Χάρης Τζίνεβης είναι Πολιτικός Επιστήμονας, Αν. Γραμματέας ΠΑΣΟΚ Καλαμαριάς, Υπ. Οργανωτικού Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ά Θεσσαλονίκης.