900 χορευτές με γκάιντες, νταούλια και ακορντεόν έρχονται στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 900 χορευτές με γκάιντες, νταούλια και ακορντεόν και με τις ξεχωριστές παραδοσιακές φορεσιές τους έρχονται για 3 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, για το 9ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακών.

Το αντάμωμα, που φέτος είναι αφιερωμένο στον ποιητή Κώστα Βάρναλη, θα πραγματοποιηθεί στο Καλοχώρι του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας και Βόρειας Θράκης.

Οι 35 Σύλλογοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακών καθώς και Σύλλογοι από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βόρειας Θράκης, έρχονται στη Θεσσαλονίκη με στόχο «να αφυπνίσουν τις μνήμες και να αναβιώσουν έθιμα και παραδόσεις». Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, «οι 900 χορευτές με τα ασπροκεντημένα πουκάμισα, τα κόκκινα ζωνάρια, τους σταυροκουμπωτούς αμπαδένιους, τα τσαρούχια, τα δίκοχα καλπάκια και τις χορεύτριες με μαύρες τσούκνες, πιστρίκες, υφαντά ζωνάρια, κουνιά, κόκκινες σταμπωτές μαντίλες και φλουριά, θέλουν να χαρίσουν σε όλους τους την μοναδική ευκαιρία να ζήσουν  τον πολιτισμό και την παράδοση της Ανατολικής Ρωμυλίας- Βόρειας Θράκης που παραμένει ζωντανή στην καρδιές μας».

«Η ευθύνη της οργάνωσης αλλά και η επιτυχία του 9ου Ανταμώματος, αποτελεί για την Ομοσπονδία μας μια μεγάλη πρόκληση κι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να το κερδίσουμε για τις αλησμόνητες πατρίδες μας, στοχεύοντας πρωτίστως στην πατρογονική αφύπνιση της 3ης και 4ης γενιάς των Ανατολικορωμυλιωτών Βορειοθρακών», δηλώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακών, Μαρία Ασανιώτου, απευθύνοντας παράλληλα, ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους Θεσσαλονικείς «να τιμήσουν με την παρουσία τους την μεγαλύτερη εκδήλωση των Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακών.

Επίσης τονίζει πως το φετινό 9ο Αντάμωμα στο Καλοχώρι είναι αφιερωμένο «στον δικό μας μεγάλο ποιητή, τον ποιητή της εργατιάς, Κώστα Βάρναλη, ο οποίος γεννήθηκε στον Πύργο Ανατολικής Ρωμυλίας, σημερινό Μπουργκάς της Βουλγαρίας, το 1884». «Άλλωστε και επίθετο του δηλώνει την καταγωγή του από τη Βάρνα όπου έμεναν πολλοί Έλληνες» κατέληξε η κ. Ασανιώτου.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, εκ μέρους του δήμου Δέλτα που είναι συνδιοργανωτής του Ανταμώματος, στο μήνυμα του καλωσορίζει το ετήσιο αντάμωμα των Ανατολικορωμυλιωτων στο Καλοχώρι του δήμου Δέλτα και σημειώνει πως «για εμάς δεν είναι ένα μεγάλο φεστιβάλ ή ένα άθροισμα  μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων. Είναι πολιτισμός επί της ουσίας, υπό την έννοια της αναφοράς στις ίδιες αξίες και της αναγωγής στην ίδια κληρονομιά. Είναι η μεγάλη προωθητική δύναμη της πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας μέσα από την οποία διερευνούμε και ανακαλύπτουμε διαρκώς όχι μόνο τον εαυτό μας, τον περίγυρο αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας. Εύχομαι σε όλους  διοργανωτές και  συμμετέχοντες του ανταμώματος, σε αυτή την διαρκή «συνωμοσία» αγάπης και δημιουργίας, να είναι γεροί, να είναι όλοι παρόντες και ακόμη περισσότεροι στην επόμενη συνάντηση τους»

Το πρόγραμμα του 9ου Πανελλήνιου Αντάμωματος Ανατολικομωμυλιωτών –Βορειοθρακών.

  • Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

6μμ Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας Αγίας Τριάδος (Πλατεία Δημοκρατίας Καλοχώρι) και λιτανευτική πομπή της Ιεράς Εικόνας προς τον  Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλοχωρίου

6.30μμ Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός

7.30μμ Συνάντηση συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας  στην πλατεία Καλοχωρίου

8μμ 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας παραδοσιακής μουσικής Ανατολικής Ρωμυλίας    και μουσικών της Θράκης – Παραδοσιακά Δρώμενα (Αναβίωση εθίμου Συντάνκας – νυχτέρι)

  • Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

5.30μμ Μέγας Εσπερινός και Επιμνημόσυνη Δέηση, για τους θανόντες Ανατολικορωμυλιώτες – Βορειοθρακιώτες

5.30μμ Προσέλευσης Λαβάρων των συλλόγων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργιου Καλοχωρίου.

6.15μμ Χορευτική παρέλαση (πατινάδα στους κεντρικούς δρόμους του Καλοχωρίου)

7μμ Έναρξη  κεντρικής εκδήλωσης – Εισοδος των Συλλόγων με Λάβαρα στο Δημοτικό Στάδιο Καλοχωρίου – Αναβιώση εθίμου ΚΑΜΗΛΑΣ

7.10μμ Χαιρετισμοί επισήμων – 7.20μμ Τιμητικές Διακρίσεις

7.30μμ Παρουσίαση Χορών  Ανατολικής Ρωμυλίας – Βορειας Θρακης με τη συμμετοχή χορευτικών τμηματών των απανταχού Συλλόγων,μελών και φίλων της Ομοσπονδίας.

9μμ Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιωτικό γλέντι για όλους.

  • Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2019

8.30πμ – 10.30πμ  Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλοχωρίου

11πμ  Αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Τριάδος προς το ομώνυμο Ιερό Ιδρυμα στη Λιβαδίτσα Πελλας.

12μ  Επίσκεψη , περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Καλοχωριου.

1μμ Ανατολικορωμυλιώτικο – Βορειοθρακιωτικό γλέντι στην πλατεία του Καλοχωρίου.