Αχτσιόγλου: Δίνουμε μάχη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Για εν εξελίξει σύγκρουση στα εργασιακά έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στη διαδικασία αξιολόγησης και τόνισε πως σε αυτήν τη σύγκρουση «η Ελλάδα είναι το μέλλον της Ευρώπης, γι’ αυτό οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό η κ. Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε πως «εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και δηλώνουμε σαφώς ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλλει στην Ελλάδα ένα καθεστώς εξαίρεσης από το πλαίσιο των κοινωνικών κατακτήσεων των λαών και της ιστορίας της».
Δίνουμε μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είπε, «αυτές που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδεοληψία της Αριστεράς», σχολίασε, «για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας».
Πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη»: «Μπορούμε ακόμη να δώσουμε ένα σήμα ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της χώρας και αυτής της Ευρώπης όχι απλώς με όρους παράδοσης αλλά για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε εντός της», σημείωσε.
Επίσης η υπουργός προανήγγειλε ρύθμιση με την ψήφιση της οποίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση της καταβολής των 46 ευρώ για την χρήση υπηρεσιών Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όλοι οι άποροι ανασφάλιστοι. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την έκδοση των οριστικών παραχωρητηρίων σε 11.134 παραχωρησιούχους, έχοντας διασφαλίσει ενιαία τιμή για όλους. Όπως ανέφερε, επιλύθηκε μετά από τόσα χρόνια εκκρεμότητας το θέμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο κοινωνικό κράτος με άξονες:

  • την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και των δομών του (εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση και την κοινωνική οικονομία),
  • την ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας (επέκταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, η στελέχωση των δομών του),
  • την παιδεία (καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο, αναπροσανατολισμό των μαθησιακών διαδικασιών)

Ειδικώς για το υπουργείο Εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου, έθεσε ως προτεραιότητες των δράσεών του την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Ενημέρωσε σχετικώς ότι ήδη τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ διοχετεύονται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ σχεδιάζεται η αναμόρφωση των προστίμων ώστε να δίνονται κίνητρα στους εργαζόμενους να απευθύνονται στην Επιθεώρηση Εργασίας, επίσης σχεδιάζονται δομές ενημέρωσης για την εργατική νομοθεσία, προωθείται η διεθνής σύμβαση εργασίας που προβλέπει τον καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο και ακόμη επαναξιολογείται το πλαίσιο για τα εργατικά ατυχήματα.
Ακόμη, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στον στρατηγικό στόχο της κοινωνικής ασφάλισης, που επικεντρώνεται στην εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία και θεσπίζει ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής με επίκεντρο την εθνική σύνταξη.
Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, είπε ότι αναδεικνύουν ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τον αρνητικό ευρωπαϊκό συσχετισμό δημιουργούμε τον χώρο για την χάραξη μιας διαφορετικής πολιτικής με επίκεντρο τις ασθενείς ομάδες.