Αχτσιόγλου σε Βενιζέλο: Συμφωνήσατε για 4,2% και 4,5% το 2016 – 2017, που μειώσαμε σε 0,5% και 1,75%

«Μας καταγγέλλετε για υφεσιακή σύλληψη και εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, όταν είχατε συμφωνήσει σε πολύ υψηλότερους στόχους, τους οποίους μάλιστα δεν επιτυγχάνατε», απάντησε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στον Ευάγγελο Βενιζέλο, και αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην ομιλία της στη Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, είπε ότι «όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 (ν. 3985/2011), το οποίο υπέγραψε και ο κ. Βενιζέλος, ”Το μείγμα πολιτικών της Κυβέρνησης στοχεύει στη δημιουργία από το 2014 και μετά πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως άνω του 6% του ΑΕΠ”. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συμφώνησε σε δημοσιονομικούς στόχους 4,2% και 4,5% για τα έτη 2016 και 2017 αντιστοίχως, τα οποία η παρούσα Κυβέρνηση μείωσε σε 0,5% και 1,75%».

Επίσης διευκρίνισε ότι «η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου οφείλεται στην αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές των μισθωτών λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης της απασχόλησης και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, στην αύξηση των εσόδων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και τις ρυθμίσεις οφειλών, στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης λόγω της εκκαθάρισης του μητρώου εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και της ταχύτερης έκδοσης συντάξεων με αποτέλεσμα τη μείωση των αναδρομικών ποσών. Τα ανωτέρω οδήγησαν σε θετική απόκλιση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ ύψους άνω του €1,1 δις έναντι του στόχου».