Αδιέξοδο σε ΕΛΒΟ και ΕΒΖ

Πάνω από μία πενταετία έχει περάσει με δύο άλλοτε κραταιές κρατικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης να απαξιώνονται μέρα τη μέρα στον βωμό της ιδιωτικοποίησης και των απαιτήσεων των δανειστών.

EΛBO και Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης παραμένουν μετέωρες, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο φως στο βάθος του τούνελ.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κρατήσει ζωντανή με την ανακατασκευή λεωφορείων του ΟΑΣΘ, παραμένουν άγνωστες οι βουλές της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κι ενώ εκκαθάριση έχει ολοκληρωθεί, εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, τρίτος στη σειρά, για την εκποίησή της. Οι… «μνηστήρες» παραμένουν λίγο-πολύ οι ίδιοι που, ναι μεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά για διαφορετικούς λόγους καθένας τελικά δεν προχώρησαν.

Θυμίζουμε ότι ως ενδιαφερόμενες για την ΕΛΒΟ είχαν εμφανιστεί οι εταιρείες Paramount, Mubadala, Excalibur Army και Nexter, ενώ γερμανικός κολοσσός Krauss Maffey, με τον οποίο στο παρελθόν είχε συνεργασία για την παραγωγή του άρματος Leopard, ήθελε «ειδική συμφωνία» με όρους που σχετίζονταν και με παλαιότερες συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο…

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με μια ισραηλινή εταιρεία στρατιωτικού υλικού, την Plasan, που δραστηριοποιείται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. προηγούμενος διαγωνισμός δημοσιεύθηκε τον Φλεβάρη του 2019 με πρόσκληση του εκκαθαριστή (της πολυεθνικής Ernst & Young).

Για τους περίπου 300 εργαζομένους πλειοδότης είχε την υποχρέωση να διατηρήσει 220 από αυτούς, ενώ πλέον με ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκριθεί μετάταξη 100 εξ αυτών σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου (με 25 να πηγαίνουν στον ΟΑΣΘ).

ΕΒΖ

Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης «λύση», αν μπορεί να ονομαστεί έτσι, φαίνεται ότι περνάει από τα δικαστήρια, με σκοπό να κερδίσει πρωτίστως πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, παρότι όλοι οι άλλοι πιστωτές έχουν αντιρρήσεις και ελληνική τευτλοπαραγωγή τινάζεται στον αέρα για μια τριετία!

Πλέον είναι θέμα χρόνου απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης όπου τον περασμένο Ιούλιο προσέφυγε τράπεζα επιχειρώντας να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης», με τη διαδικασία του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα.

Σαν έτοιμο από καιρό το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο την «κατάλληλη στιγμή», όπως σχολίαζαν πολλοί από όσους αντιτίθενται σε αυτό, υπαινισσόμενοι την αλλαγή της κυβέρνησης… Βλέπετε, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια «το πάλεψε» για τη διάσωση της ΕΒΖ παρά τα εμπόδια που συναντούσε κάθε τόσο, κυρίως από τις απαιτήσεις και τους όρους των τραπεζιτών. Από τη διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις δέκα παρεμβάσεις που κατατέθηκαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, μόνο εκείνη της Τράπεζας Πειραιώς ήταν υπέρ του «σχεδίου εξυγίανσης», όπως αποκαλείται… Για «ταφόπλακα» στην παραγωγή τεύτλων στην Ελλάδα τα επόμενα δύο-τρία χρόνια έκαναν λόγο οι παραγωγοί, εφόσον περάσει το σχέδιο της Πειραιώς, όπως ανέφεραν. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξηγούσαν, τινάζεται στον αέρα φετινή καλλιέργεια 18 χιλιάδων στρεμμάτων, χάνεται επιδότηση περί τα 80 ευρώ ανά στρέμμα, χάνεται συνδεδεμένη ενίσχυση (άλλα 70 ευρώ ανά στρέμμα), ενώ υφίστανται και ζημιά από σπόρους και φάρμακα που αγόρασαν και δεν έχουν πληρωθεί… Σε κάθε περίπτωση τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας περνούν στην Τράπεζα Πειραιώς, οποία προφανώς θα τα εκποιήσει.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών