Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ για τη Σφαγή στο Κομμένο της Άρτας

Φέτος συμπληρώνονται 76 χρόνια από το ολοκαύτωμα στο μαρτυρικό Κομμένο Άρτας (16 Αυγούστου 1943), όπου 317 κάτοικοι βρήκαν φρικτό θάνατο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την επέτειο μνήμης της σφαγής στο Κομμένο, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Εδώ και σήμερα – Κάψτε το χωριό Κομμένο».

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς επιμορφωτικών ντοκιμαντέρ «Εδώ και σήμερα» αφηγείται την ιστορία της ομαδικής σφαγής 317 κατοίκων του χωριού Κομμένου της Άρτας από τους Ναζί τον Αύγουστο του 1943.

Μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων κατοίκων, οι οποίοι περιγράφουν τα γεγονότα όπως τα βίωσαν, αποκαλύπτονται οι θηριωδίες των Ναζί σε βάρος των συγγενών τους. Ο αφανισμός του χωριού αποφασίστηκε με το πρόσχημα της σχέσης του με ένοπλα τμήματα ανταρτών των ορεινών περιοχών στα οποία εξασφάλιζε τρόφιμα, και με γερμανική διαταγή η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943.

Συγγενείς των θυμάτων αφηγούνται τις τραυματικές τους εμπειρίες για τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι διασώθηκαν, ενώ ο φακός της εκπομπής περιηγείται στα σπίτια του χωριού, όπου κάηκαν ζωντανές ολόκληρες οικογένειες.

Στην εκπομπή μιλούν οι κάτοικοι του Κομμένου: Πέτρος Κολιοκώτσης, Αλέκος Μάλλιος, Δημήτρης Σιώζιος, Δήμητρα Μπούγια, Μάνθος Παππάς, Σεραφείμ Σκάρας, Ισμήνη Νησιώτη, Χρήστος Μπίτσης, Γιάννης Δήμος, Χρήστος Στασινός, Γ. Βλαχοπάνος, Ξενοφών Στασινός και Σπύρος Σταμάτης.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου

Έτος παραγωγής: 1982

Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/i-sfagi-sto-kommeno-tis-artas-16-avgoustou-1943-2/