Αυστρία: Προς αναβολή των εκλογών λόγω… κόλλας

Σχεδόν σίγουρο θεωρείται πλέον στην Αυστρία ότι θα αναβληθούν οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 2 Οκτωβρίου, καθώς προέκυψε πρόβλημα με την κόλλα που είχε χρησιμοποιηθεί στους φακέλους της επιστολικής ψήφου. Ο υποψήφιος των Πράσινων και νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, ανέβαλε την έναρξη της καμπάνιας του, ενώ ο αντίπαλός του, υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, πραγματοποίησε κανονικά την εκδήλωση.

Ο Φαν ντερ Μπέλεν δήλωσε μάλιστα ότι εξοργίστηκε όταν άκουσε το λόγο που θα αναβληθούν οι εκλογές. Καθόλου δεν άλλαξε το πρόγραμμά του ο ακροδεξιός Χόφερ, ο οποίος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε δήλωσε: «Εχω να πω κάτι σε όλους εσάς που με πολεμάτε: Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες. Οσο πιο πολύ με πολεμάτε τόσο πιο δυνατός γίνομαι».

Το πρόβλημα με τις επιστολικές ψήφους είναι σοβαρό, γιατί εφόσον ανοίγουν θεωρούνται άκυρες. Να σημειωθεί ότι τη νίκη στους Πράσινους έδωσαν στην προηγούμενη αναμέτρηση οι επιστολικές ψήφοι.