Αγιασμός με διαμαρτυρίες για τα προσφυγόπουλα

Η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία φαίνεται ότι δυσαρεστεί γονείς και τοπικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και ορισμένοι από αυτούς σκέφτονται να προβούν σε κινητοποιήσεις. Η αρχή γίνεται από τους γονείς του 1ου δημοτικού Ωραιοκάστρου, οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου αμέσως μετά τον αυριανό αγιασμό, θέλοντας, όπως αναφέρουν, να προστατέψουν την υγεία των παιδιών τους. Άλλωστε, έχει υπάρξει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, το οποίο αρνείται τη δημιουργία τμημάτων υποδοχής για τους πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται να ενταχθούν στα σχολεία περίπου 2.000 προσφυγόπουλα, κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα τους δημάρχους.

Φίλης: όλα έτοιμα

Ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διορισμός χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ωστόσο, όπως τόνισε στο μήνυμα του για τη νέα σχολική χρονιά, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης από τη μεριά του υπουργείου έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να είναι καλή αυτή η χρονιά. «Τα ωρολόγια προγράμματα, το πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και η διδακτέα ύλη έχουν ανανεωθεί, τα βιβλία σάς περιμένουν από το καλοκαίρι και τα έξοδα των σχολικών επιτροπών έχουν ήδη καλυφθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τέλος, φέτος δεν λείπουν από τα σχολεία εκπαιδευτικοί, χάρη αφενός σε ένα επιτυχή σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, ώστε, να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες ταχύτατα και άρα έγκαιρα, αφετέρου χάρη στη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών που εξασφάλισε τα απαραίτητα κονδύλια», σημείωσε, προαναγγέλλοντας ότι για το 2017-8 προετοιμάζονται νέες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι δάσκαλοι θα υποδεχτούν “θερμά” τη νέα χρονιά πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία στις 15 Σεπτεμβρίου αντιδρώντας για το νέο τύπο ολοήμερου στην προσχολική αγωγή.

Οι αγιασμοί των πολιτικών

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος θα μεταβεί στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω «Μίκης Θεοδωράκης», προκειμένου να παραστεί στην τελετή αγιασμού.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά για να παραστεί στον αγιασμό και να εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα Α’ και Β’ Λυκείου στη θέση «Φαραώ».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στον κοινό αγιασμό του 1ου Δημοτικού και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Περάματος.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα παραβρεθούν στο 132ο Δημοτικό σχολείο στη Γκράβα.

Τέλος, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής.