Αγιασμός των υδάτων στη λίμνη Πολυφύτου και γνήσιο παραδοσιακό γλέντι στη Σιάτιστα

Την ευκαιρία να περάσετε την ημέρα της γιορτής των Θεοφανίων σε ένα πανέμορφο τοπίο αλλά και να συμμετάσχετε στο έθιμο που αναβιώνει στη Σιάτιστα, τα Μπουμπουσάρια, προσφέρει μια επίσκεψη στη λίμνη Πολυφύτου, που εκείνη τη μέρα έχει την τιμητική της. Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στις 12 το μεσημέρι από τον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο, στην όχθη δίπλα στην πλωτή εξέδρα της Νεράιδας.

Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, με την εντυπωσιακή γέφυρα των 1.372 μέτρων, βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από την Κοζάνη και μοναδική είναι η θέα της από τη Νεράιδα, ενώ αν έχετε χρόνο, αξίζει να κάνετε μια βόλτα και στο γραφικό Βελβεντό. Μετά την τελετή, αφού διανύσετε περίπου 50 χιλιόμετρα, θα φτάσετε στη Σιάτιστα, όπου αναβιώνουν τα Μπουμπουσάρια, ένα έθιμο που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 και 6 Ιανουαρίου. Τις μέρες αυτές το χωριό γεμίζει μεταμφιεσμένους και η διασκέδαση και το κέφι κυριαρχούν σε κάθε γειτονιά.

Στα γραφικά δρομάκια της Σιάτιστας με τα δεκάδες πλούσια διακοσμημένα αρχοντικά, κάποια από τα οποία είναι επισκέψιμα, το γέλιο και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν, όλα στο πλαίσιο μιας παράδοσης που κρατιέται ζωντανή χάρη στην αγάπη των κατοίκων και των επισκεπτών για τα πατροπαράδοτα έθιμα. Αλλωστε η διατήρηση της παράδοσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Σιατιστινούς.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τις όμορφες εκκλησίες του χωριού, την Αγία Παρασκευή, που χτίστηκε το 1677, όπου θα θαυμάσετε το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και υπέροχες τοιχογραφίες, ενώ στο νάρθηκα του γυναικωνίτη ανάμεσα στους αγίους υπάρχουν οι μορφές αρχαίων σοφών. Θα δείτε ακόμη τους ναούς του Αγίου Μηνά, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Νικάνορα, του Αγίου Χριστοφόρου και βέβαια τους δύο ενοριακούς, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου, με τα πανύψηλα καμπαναριά.

Και φυσικά από τη γιορτή δε λείπει το ηλιαστό κρασί της Σιάτιστας, με τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση, το οποίο φτιάχνεται από μαύρα μοσχοστάφυλα που μένουν στον ήλιο μέχρι και δυο μήνες. Αρωματικό και καλής ποιότητας είναι και το τσίπουρο που παράγουν οι τοπικοί αμπελουργοί, κάποιοι από τους οποίους θα σας ανοίξουν τα κελάρια τους.