Αγωγή από διαχειρίστρια οικοδομής για να «μπλοκάρει» ενοικιάσεις μέσω Airbnb

Συζητείται σήμερα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που κατέθεσε διαχειρίστρια πολυκατοικίας, η οποία ζητά την απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω Airbnb επικαλούμενη τον κανονισμό της οικοδομής.

Στην αγωγή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι σε διαμέρισμα που εκμισθώνεται μέσω Airbnb διαμένουν μέχρι και 16 άτομα, τα οποία κατά καιρούς κάνουν πάρτι, «φωνασκούν, τραγουδούν, χορεύουν και ακούν μουσική σε μεγάλη ένταση».

Σε κάλεσμα της για συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια η Πρωτοβουλία Κατοίκων για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της πόλης τονίζει «οι πολυκατοικίες της Αθήνας δεν χτίστηκαν για να εξυπηρετήσουν ορδές επισκεπτών και διερχομένων από την πόλη, αλλά το δικαίωμα της μακροχρόνιας και ειρηνικής στέγασης των ανθρώπων της (…) Θα αφήσουμε την κερδοσκοπία των λίγων να γίνει εφιάλτης των πολλών;».

Η δικαστική απόφαση για βίλα στη Χαλκιδική

Πρόσφατα με δικαστική απόφαση απαγορεύτηκε η βραχυχρόνια μίσθωση παραθεριστικής βίλας μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb σε παραθαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης υποχρέωσε μια ιδιοκτήτρια να σταματήσει την επαγγελματική χρήση της κατοικίας της επειδή παραβαίνει τον κανονισμό λειτουργίας του συγκροτήματος όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση οι ενοικιαστές της ενοχλούν τους υπόλοιπους τρεις ιδιοκτήτες στο συγκρότημα των τεσσάρων κατσικιών. Παράλληλα το δικαστήριο υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια να καταβάλει χρηματικό ποσό 4.400 ευρώ ως αποζημίωση στο κοινό ταμείο του συγκροτήματος κατοικιών.