Αγωνία για 95.000 μαθητές της Β’ Λυκείου και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Περίπου 95.000 μαθητές που αυτήν τη στιγμή φοιτούν στη Β’ Λυκείου αναμένουν με αγωνία τι πρόκειται να συμβεί στις πανελλήνιες εξετάσεις και ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι μαθητές θα πρέπει τον ερχόμενο Ιούλιο, αμέσως μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς να συμπληρώσουν Α’ δήλωση προτίμησης ( ένα μηχανογραφικό δηλαδή) για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμπληρώνοντας δηλαδή τα 10 τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με «Το Έθνος», υπάρχουν νέα τμήματα για τα οποία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση τόσο για το γνωστικό τους αντικείμενο όσο όμως και για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Παράλληλα οι μαθητές των ΕΠΑΛ βλέπουν να καταργούνται ΤΕΙ και να χάνονται θέσεις για εκείνους καθώς εκείνοι εισάγονται με ποσοστό 20% στα ΤΕΙ και με τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ μειώθηκαν ήδη οι θέσεις που τους αναλογούν κατά 1.143, ενώ έπεται και συνέχεια συγχωνεύσεων.

Άγνωστο είναι επίσης εάν θα προχωρήσει η αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία και έτσι ακόμη τα παιδιά δεν είναι σε θέση να επιλέξουν.

Αντιδράσεις υπάρχουν και για τον βαθμό του απολυτηρίου που θα προσμετράται στην εισαγωγή στα ΑΕΙ κατά 10% και υπάρχει και σε αυτό το επίπεδο ένα μεγάλο ερωτηματικό, ενώ ερώτημα προκύπτει για τους μαθητές και για το εάν υπάρχει δυνατότητα να διαγωνίζονται και σε μαθήματα που δεν ανήκουν στο επιστημονικό πεδίο τους ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε άλλα τμήματα που δεν ανήκουν στο πεδίο που έχουν επιλέξει.

www.dikaiologitika.gr