Αγωνία στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο συλλήψεων πρώην συνεργατών του Τραμπ

Αγωνία επικρατεί στην Ουάσινγκτον υπό το ενδεχόμενο των πρώτων συλλήψεων, αφού ένα ομοσπονδιακό παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων (grand jury) φαίνεται να ενέκρινε την απαγγελία των πρώτων κατηγοριών γύρω από την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως μετέδωσε το CNN.

Το ενδεχόμενο της σύλληψης ενός ή περισσοτέρων υπόπτων δημοσιοποίησε το CNN την Παρασκευή, ενώ θεωρείται πολιτικά βέβαιο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει σοβαρότερη διάσταση στην έρευνα που διεξάγει ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερ Μιούλερ. Η έρευνα αυτή εξετάζει το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα εκτιμούν επίσης ότι ενδεχόμενες συλλήψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο, εντείνοντας το κλίμα των γενικότερων πολιτικών πιέσεων γύρω από την κυβέρνηση Τραμπ.

Από την πλευρά τους ο Αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συνωμοσίας με τους Ρώσους, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί αποδείξεις σχετικά με την ύπαρξη δόλιων επαφών και σχέσεων με την Ρωσία.

Κατ’ ελάχιστον το ενδεχόμενο των συλλήψεων θα δυσχεράνει την επιχειρηματολογία των συνεργατών του προέδρου Τραμπ, που αποδίδουν το ζήτημα που έχει προκύψει γύρω από τις προεδρικές εκλογές του 2016 και την Ρωσία σε σκευωρία του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να δικαιολογηθεί η ήττα της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα το επιτελείο Τραμπ χαρακτηρίζει τις τελευταίες εξελίξεις μια προσπάθεια αντιπερισπασμού του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ από τις προσπάθειες για την προώθηση του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα στην εβδομάδα.

Οι συλλήψεις θα είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών του ανεξάρτητου ανακριτή, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως στόχους μέλη της ομάδας των στενών συνεργατών, αλλά ακόμη και της οικογένειάς του Τραμπ, θέτοντας σε κίνδυνο την προεδρία του.

Ωστόσο αυτό εξαρτάται από το ποιους έχει «στοχοποιήσει» ο Μιούλερ, τον βαθμό της σχέσης που έχουν με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και την αντίδραση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

Η έρευνα του Μιούλερ έχει ως ουσιαστικό αντικείμενο τις επιχειρηματικές κι άλλες δραστηριότητες του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, του Πολ Μάναφορτ, του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, ενώ διερευνά και τις συνθήκες αποπομπής του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τα καθήκοντά του. Αναφορικά με την στάση του προέδρου Τραμπ, ο Μιούλερ διερευνά εάν υπήρξε απόπειρα παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

Πηγή: CNN