Αλ. Χαρίτσης: Εντυπωσιακές οι κωλοτούμπες του κ. Μητσοτάκη σε κομβικά ζητήματα

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΟΗΕ περί κλιματικής αλλαγής, ο Αλ. Χαρίτσης επέκρινε τον πρωθυπουργό για μια “εντυπωσιακή κωλοτούμπα”.

«Απαιτούμε από τη Ν.Δ. να συνεχίσει τη διεθνοποίηση του προσφυγικού που ξεκινήσαμε»

Για το προσφυγικό, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για “αδιανόητη σπέκουλα”. “Τώρα καθυστερημένα αναγνωρίζουν τις γεωπολιτικές διαστάσεις του ζητήματος. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδράνησε τους δύο πρώτους μήνες της θητείας της”, είπε, αναφερόμενος στην κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υποβάθμιση των σχετικών υπηρεσιών. “Το προσφυγικό είναι ζήτημα όχι μόνο των ημερών, αλλά των τελευταίων ετών, και των χρόνων που έρχονται. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτρεπτικά μέσα σε εθνικό επίπεδο. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να συνεχίσει τη διεθνοποίηση του ζητήματος, και να αναλάβουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τις ευθύνες τους, σε συνεργασία και με την Τουρκία”, διεμήνυσε ο ίδιος υπενθυμίζοντας πως “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη τη διεθνοποίηση, πιέζοντας για τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που, παρά τα προβλήματά της, οδήγησε στον πολύ σημαντικό περιορισμό των προσφυγικών ροών”.

“Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα ξαναζήσουμε όσα συνέβησαν πριν το 2015 στο Αιγαίο, όπου έχαναν τόσοι πρόσφυγες τη ζωή τους”, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας πως “οι υπηρεσίες του Λιμενικού έδωσαν πολύ μεγάλη μάχη τα τελευταία χρόνια για να σώσουν τόσους ανθρώπους που ήταν στο έλεος των καιρικών φαινομένων, αλλά και των δουλεμπόρων”.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι η ανάπτυξη θα είναι ανάπτυξη για λίγους»

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ότι “πολύ νωρίς ξεκίνησε να ξηλώνει το πλέγμα προστασίας της εργασίας που προώθησε σε δύσκολες, μνημονιακές συνθήκες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, αναφερόμενος στη σημερινή μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση αλλά και στις τροπολογίες του κ. Βρούτση και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. “Για εμάς είναι κομβικά τα ζητήματα της εργασίας. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η ανάπτυξη θα είναι ανάπτυξη για λίγους και δεν θα βασιστεί στις δυνάμεις της εργασίας”, δήλωσε.

«H πράσινη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας παρέμβασης»

Τέλος, ερωτηθείς για το όνομα του κόμματος, είπε: “Τα ονόματα έχουν κάποια σημασία, αλλά μας ενδιαφέρει η πολιτική ουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ισχυρό brand name για τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει το όνομα του κόμματός μας”. Και κατέληξε: “H πράσινη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής μας παρέμβασης. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με αοριστολογίες σε αυτά τα ζητήματα, όπως κάνει η Ν.Δ.. Και αυτό θα φανεί στην Πολιτική Διακήρυξή μας, που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στο φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 29 του μήνα”.