Αλ. Χαρίτσης: Η ΝΔ αποτελεί μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη

Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής, για να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος και να προστατέψουμε τα δικαιώματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», συμπληρώνοντας ότι «η ΝΔ δεν αποτελεί μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος».

Ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, «ακριβώς για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας να κεφαλαιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών». Χαρακτηρίζει δε, την απλή αναλογική ως «σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της δημιουργίας προοδευτικών συγκλίσεων επάνω σε προγραμματικούς θέσεις». Εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγάλη η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ  μετά την «κινητοποίηση του προοδευτικού κόσμου», που προκάλεσε η άνοδος της ακροδεξιάς και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «υπερασπίζεται μέχρι κεραίας αυτές τις πολιτικές» ενώ σε μια σειρά από ζητήματα «συναγωνίζεται σε ακραίες θέσεις τον Ορμπάν και τον Σαλβίνι».

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει ως «ξεδιάντροπα fake news ακροδεξιάς κοπής», τα περί επιχείρησης νοθείας με την απονομή ιθαγένειας σε χιλιάδες αλλοδαπούς και ασκεί κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευσης λέγοντας πως «σκόπιμα καταφεύγει διαρκώς στον κιτρινισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας ώστε να συσπειρώσει τη βάση της και να δημιουργήσει λαϊκό έρεισμα».

Τέλος, απαντώντας στις αντιδράσεις για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στους ΟΤΑ λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, θέτει το ρητορικό ερώτημα αν μπορούν να μείνουν οι δήμοι για έξι μήνες, εν μέσω καλοκαιριού, χωρίς πυροσβέστες, ναυαγοσώστες ή βρεφονηπιοκόμους και τονίζει ότι η ΝΔ «είτε είναι πλήρως αποκομμένη από τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, είτε έχει άλλες σκοπιμότητες, δηλαδή να μεταφέρει κρίσιμες λειτουργίες της αυτοδιοίκησης σε εργολαβικά συμφέροντα, επιβαρύνοντας τους πολίτες».