Αλ. Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας

«Εμβληματική» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Υλοποιούμε βήμα το βήμα και με σταθερά βήματα, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μία τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

«Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι συνέδεαν μονοσήμαντα την αξιοπιστία της χώρας με την προθυμία των ηγεσιών της να υπακούουν στους δανειστές. Δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι μαζί τα φάγαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η αξιοπιστία της χώρας είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπίζεται τους πολίτες της δημοκρατίας και της διαφάνειας και όχι η συγκάλυψη της διαφθοράς. Η καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής είναι θεμελιώδης αρχή μίας Ελλάδας που εμείς οραματιζόμαστε. Ισότητας και Δικαιοσύνης. Δώσαμε και δίνουμε μία μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά αυτό το όραμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Καθολική και ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία»

«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική πρόσβαση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας όραμα ποιο είναι; Υπηρετείτε με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας», σημείωσε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Το έλλειμμα δικτύου των Πρωτοβάθμιων Φορέων Υγείας συνέβαλε καθοριστικά στη γιγάντωση δύο βασικών στρεβλώσεων του ελληνικού συστήματος υγείας. Σήμερα, δημιουργώντας το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, καλύπτουμε μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής και απέδωσε τις ευθύνες στον «νοσοκομειακοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα, καθώς και στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας».

250 Τοπικές Μονάδες Υγείας

«Επιχειρούμε μία συνολική αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές. Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα αυτό εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι δημιουργείται η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Προχωράμε στη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα θα καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απάντησε και για την αριστεία

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, που ψηφίστηκε χτες, και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο ζήτημα της σημαίας: «Γίνεστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού. Για σας αριστεία είναι  το εθνικό μας σύμβολο να το κρατάνε παιδάκια με τον καλύτερο βαθμό. Το εθνικό σύμβολο έχουν όλοι το δικαίωμα να το κρατούν. Αριστεία για μας είναι να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους, να ανοίγουμε βιβλιοθήκες, να κρατάμε στη χώρα τους επιστήμονες, να δίνουμε στους νέους υποτροφίες και μεταπτυχιακά προγράμματα».

Καταργήσαμε την είσοδο 5 ευρώ 

«Παραλάβαμε ένα καθεστώς εσκεμμένης απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων. Τα νοικοκυρέψαμε. Παραλάβαμε υπερχρεωμένα νοσοκομεία, καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά τους, αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια τις ανάγκες, παραλάβαμε ένα καθεστώς ημιιδιωτικοποίησης, με εισιτήριο 5 ευρώ και με υψηλή χρέωση σε ιδιωτικά call centers. Καταργήσαμε την είσοδο των 5 ευρώ κι αντικαταστήσαμε τα call centers», είπε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας.

Πλήρεις σχέσεις εργασίας

Για τις σχέσεις εργασίας στον τομές της Υγείας: «Ολες οι σχέσεις εργασίας οφείλουν αν είναι πλήρεις και σταθερές για όλους, για λόγους νομιμότητας και σεβασμού απέναντι σε όσους ασκούν λειτούργημα. Είμαστε η μέρα με τη νύχτα στον τομέα της Υγείας. Θα μετατρέψουμε τις σχέσεις εργασίας, συνάπτοντας συμβάσεις πλήρους εργασίας των ιατρών, οδοντιάτρων και φαρμακοποιών στον ΕΟΠΠΥ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΕΡΤ