Αλ. Τσίπρας: Κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ

«Σήμερα με αίσθημα ευθύνης επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία ένα τμήμα από τα οφειλόμενα. Σήμερα προχωράμε σε μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλοί θα πουν πάλι ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα. Αλλά αν είναι τέχνασμα θα το πουν οι πολίτες που θα ωφεληθούν από την πρωτοβουλία αυτή” είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Και συμπλήρωσε: “Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους.”

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το ποσό του κοινωνικού μερίσματος φτάνει τα 1,4 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας “που θα λάβουν τα ποσά που προβλέπονται ανάλογα την εισοδηματική κατηγορία αλλά και πάνω από 500.000 συνταξιούχους που θα επωφεληθούν της επιστροφής της παρακράτησης των εισφορών υγείας που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις σας”.

“Με γνώμονα τις ανάγκες του λαϊκού κόσμου, των ανθρώπων που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και προκοπή, θα διανεμηθεί και φέτος το κοινωνικό μέρισμα. Με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους” είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός .

“Τα 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς περίπου 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, θα λάβει χώρα περί τα μέσα Δεκεμβρίου” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξήγησε επίσης πως 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.

Τέλος όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

“Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.” συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερτόνισε πως έχει έρθει η ώρα να μπει στο προσκήνιο η κοινωνική πλειοψηφία και όχι οι άνθρωποι των λιστών της φοροδιαφυγής και των offshore.

“Με σκληρή δουλειά, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα θα χτίσουμε μια Ελλάδα ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Και θα το κάνουμε χωρίς εσάς” κατέληξε ο πρωθυπουργός.