Αλ. Τσίπρας: Μέσα στο 2019 η προκήρυξη για 10.000 προσλήψεις

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας την οποία χαρακτήρισε ιστορική, την εκλογή Προέδρου από τον λαό, την προκήρυξη 10.000 προσλήψεων στο δημόσιο μέσα στο 2019 και τις υποθέσεις διαφθοράς.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας “αλλάζουν πολλά” και πως πρόκειται για ένα “ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών, από τη δεκαετία του ’20”.

Με τη συμφωνία, είπε ο Αλ. Τσίπρας δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη. Και υπογράμμισε: “’Αμεσα, εντός του 2019 θα γίνει η προκήρυξη 10.000 προσλήψεων για να καλύπτονται από το 2020 και μετά” και σημείωσε ότι κατοχυρώνεται η ρήτρα 1:1 στις προσλήψεις.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία και για την Εκκλησία και για το κράτος, που θα έχει πολλαπλά οφέλη και οικονομικά και για το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας τόνισε ότι μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε επίσης ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

“Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό βήμα χωρίς αντιδράσεις, όταν πηγαίνεις σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές πηγαίνουν ένα βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά”, συπλήρρωσε και τόνισε ότι στην ιστορία θα μείνουν τα βήματα μπροστά και όχι οι φωνές.

Ακόμη και αν κάποιος είναι άθρησκος, πιστεύει στα θαύματα της βούλησης

“Παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα”, “δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω,ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε με νόημα: “Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης”, μιλώντας για τον “ουσιαστικό και επίμονο διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα”.

Σχολίασε πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα “θαύμα”. Αποκάλυψε επίοσης ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

Για πρόεδρο της Δημοκρατίας

“Στόχος μας είναι να “εκβιάσουμε” τη συναίνεση”, είπε ο Αλ. Τσίπας αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογή ΠτΔ.

Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο.

Απαιτούνται συγκλίσεις

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.

“Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά”. “Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, “για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους”.

Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή

“Λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι να υπάρχει και η νέμεσις”, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα σκάνδαλα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Πολάκη, είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους, είπε.

“Αν το ‘δόγμα Πολάκη’ είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό”, σημείωσε.

Τόνισε ότι αυτό που θα λέει ο ίδιος και θα προσπαθεί, είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αφεθεί ελεύθερη η δικαιοσύνη να το κάνει.

Σημείωσε ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι’ αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και “θα μείνουν για πολύ ακόμα”, “πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες”.

Για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: “”Αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική” και θυμίζει πρόσθεσε “τον εμπρηστή που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά”.

Για τις συντάξεις

Η κυβέρνηση ματώνει όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει τους αδύναμους και να αποκαταστήσει αδικίες, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ, επισήμανε.

Βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και στις βουλευτικές εκλογές.

“Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό επιθυμώ και θα το πετύχω”, σημείωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της Ν.Δ. όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θυσίασα κανέναν ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε

Γι α τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν θυσιάστηκε, αλλά παραιτήθηκε

Για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα είπε ότι είναι ημέρα πένθους για την οικογένεια που έχασε ένα νέο παιδί και είναι δικαιολογημένη η πικρία και η οργή. Η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε να κάνει με τις αρχές της Αλβανίας. αυτό το δυσάρεστο συμβάν δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει να αλλάξουμε στρατηγική για να έρθουμε πιο κοντά με την Αλβανία. Την ημέρα εκείνη στο χωριό εκείνο είχαμε την ταφή των οστών των πεσόντων ηρώων μας στην αλβανία. Αυτές οι εξελίξεις έχουν και πρέπει η ελληνική μειονότητα να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα”.

Πηγή: news247.gr