Αλ. Τσίπρας στο Βελβεντό: Προχωράμε ακούγοντας πάντα τις τοπικές κοινωνίες

Απολογισμό των πεπραγμένων της τετραετίας του, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Βελβεντού, και είπε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία στιγμή απολογισμού αλλά και σε μια στιγμή που είναι γιορτή της δημοκρατίας, τις εκλογές. Πριν από τέσσερα χρόνια βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού αλλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα εκτός μνημονίων».

Έκανε εξάλλου αναφορά στις λανθασμένες -όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος- αποφάσεις των τεχνοκρατών για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα. Ήταν η πιο σκληρή και η πιο μακρόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή, αυτά τα επιτεύγματα είχαν οι αποφάσεις των τεχνοκρατών, είπε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε ότι αυτά είναι παρελθόν γιατί η χώρα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα για να βγαίνει στις αγορές με ένα επιτόκιο ιστορικά χαμηλό.

Και, παίρνοντας αφορμή από το παράδειγμα του Βελβεντού, τόνισε ότι και ως χώρα συνολικά «αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία». «Φεύγουν αυτοί -συνέχισε- που έπαιρναν αποφάσεις λάθος τις περισσότερες φορές, και είμαστε σε θέση με επίγνωση των δυσκολιών να ορίζουμε εμείς το μέλλον και να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα και την χρεωκοπία, αλλά και συνάμα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και την μεσαία τάξη».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε αναλυτικά τη δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση: «Βρεθήκαμε μπροστά σε άδεια ταμεία, δεν υπήρχε σάλιο, σκουπίζαμε τα αποθεματικά για να πληρώσουμε τις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επίσης είμασταν μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση, 3,5 εκατ. συμπολίτες μας ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας… Πετύχαμε αυτά τα χρόνια κανένας συμπολίτης μας να μην βρεθεί χωρίς βοήθεια…».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδικότερη αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και κυρίως «στη μεγάλη έγνοια που ήταν τα δημόσια νοσοκομεία, όπου καλύφθηκαν 18.000 θέσεις». Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης αναφορά στη μεσαία τάξη που επωμίσθηκε μεγάλο μέρος του κόστους, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2012 η μεσαία τάξη έχασε 5.500 ευρώ εισόδημα, μετά το 2016 άρχισε να αυξάνεται. «Τώρα ήλθε η ώρα της φορολογικής ελάφρυνσης και των κινήτρων για την παραγωγή», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αυτό είναι και το δίλημμα των επικείμενων εκλογών: «Ο ενάρετος οικονομικός κύκλος θα ενισχυθεί ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό το ερώτημα δεν θα το απαντήσω εγώ, θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα και στα ερωτήματα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ευχαριστίες για την αυτονόμηση του δήμου Βελβεντού

Νωρίτερα, με παρατεταμένο χειροκρότημα από το σύνολο των κατοίκων, έγινε δεκτός από την λαϊκή συνέλευση του Βελβεντού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι και του του εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη απόφαση της κυβέρνησης να αυτονομήσει ξανά τον Δήμο Βελβεντού, που έτσι αποχωρίζεται από τον Καλλικρατικό Δήμο Σερβίων.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι το αίτημά τους ήταν δίκαιο, ο αγώνας τους σημαντικός και για αυτό έφερε αποτέλεσμα. «Το παράδειγμά σας μπορεί να συγκριθεί μόνο με το παράδειγμα του Μανώλη Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου», είπε ο κ. Τσίπρας και θύμισε ότι το 2012 και το 2014 σε συναντήσεις που είχε μαζί τους, τούς είχε πει ότι η συγχώνευση ήταν λάθος. Και για αυτό όταν βρέθηκε μπροστά στο αίτημα τους, από θέση ευθύνης, δίχως δεύτερη σκέψη, έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να αποκαταστήσει μία αδικία που διαπράχθηκε πριν από εννέα χρόνια. Εξήγησε ότι η συγχώνευση δεν έλυσε αλλά πρόσθεσε προβλήματα καθώς μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», παρατηρήθηκε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού. Σημείωσε άλλωστε ότι το Βελβεντό δεν είναι ο μόνος Δήμος της χώρας που χρειάζεται να δει η Πολιτεία κάποιες παρεμβάσεις. Μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί και η Επιτροπή που θεσπίσαμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η οποία θα εξετάσει συνολικά και υπεύθυνα τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και τα αιτήματα και άλλων δήμων που έχουν δυσκολίες.

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί τους δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς του Βελβεντού, είπε ότι στο παρελθόν υπήρξαν φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς στο συνεταιριστικό κίνημα, ωστόσο η ποιοτική γεωργία και συνεταιριστική δράση δείχνει τον δρόμο. «Ακούγοντας και τα προβλήματα και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο τόπος σκεφθήκαμε παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στο μοντέλο της επιστροφής στην παραγωγή, είναι ένα μοντέλο αυτοοργάνωσης. Πραγματική οικονομία δεν είναι μόνο τα δημόσια οικονομικά, είναι η παραγωγή και μόνο αν παράξουμε πλούτο και τον μοιράσουμε δίκαια, θα πάμε μπροστά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός παρέσχε στήριξη στον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, και κάλεσε να τον ξαναψηφίσουν γιατί έδωσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα διαρκή αγώνα για τον τόπο του, τη Δυτική Μακεδονία.

Μ. Στεργίου, πρ. δήμαρχος Βελβεντού: «Τιμούμε την μπέσα»

Στην προσφώνησή του ο τελευταίος δήμαρχος Βελβεντού πριν γίνει Καλλικρατικός Δήμος, Μανώλης Στεργίου, ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε για την τολμηρή σας πρωτοβουλία να επαναφέρετε την αυτοδιοίκηση του Βελβεντού. Υπάρξαμε θύματα εμπαιγμού, δεν αποδεχθήκαμε τον Καλλικράτη και οργανώσαμε αγώνα για να επαναφέρουμε την αυτοδιοίκηση». Θύμισε ότι το 2012 είχαν επισκεφθεί ως αρχηγό της αντιπολίτευσης και τους είχε πει ότι αν του δοθεί η ευκαιρία θα ικανοποιήσει το αίτημά τους. «Σας ευχαριστούμε γιατί η μπέσα σε εμάς τους κατοίκους της υπαίθρου έχει μεγάλη αξία», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Βελβεντού Κοζάνης στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή. Στα όρια του νέου Δήμου Βελβεντού – που ξαναέγινε αυτόνομος και χωρίστηκε από τα Σέρβια – τον υποδέχθηκαν κάτοικοι μαζί με τον τελευταίο δήμαρχο πριν γίνει Καποδιστριακός. Οι κάτοικοι τον ευχαρίστησαν για την απόφαση της κυβέρνησης να αυτονομήσει το Βελβεντό.

Ο κ. Τσίπρας στην συνομιλία μαζί τους είπε ότι μια από τις δυσκολίες ήταν ότι θα ακολουθούσαν και άλλα παρόμοια αιτήματα, ίσως όχι με τα ισχυρά χαρακτηριστικά του Βελβεντού, αιτήματα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Ένας κάτοικος τον πλησίασε και του έδειξε φωτογραφία από παλαιότερη επισκεψή του πριν από δέκα χρόνια. Στην υποδοχή ήταν οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους συνεταιρισμούς

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξεπλάγη θετικά ουκ ολίγες φορές κατά την διάρκεια της περιοδείας του στο Βελβεντό, επισκεπτόμενος συνεταιρισμούς και πρότυπες αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι αγροτοσυνεταιριστές κατά την είσοδό του στις εγκαταστάσεις ενός εκ των σημαντικότερων συνεταιριστικών μονάδων σε όλη την χώρα, του ΑΣΕΠΟΠ (Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Οπωροκηπευτικών), ήταν θερμή.
Σε σύσκεψη που ακολούθησε ενημερώθηκε από τα στελέχη του συνεταιρισμού για την ιστορία του καθώς και για την συνεταιριστική ιδέα που ανθεί στο Βελβεντό από το 1917, με την λειτουργία της πρώτης αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Κουτλιάμπας παρουσίασε με στοιχεία από το επιχειρησιακό σχέδιο της μονάδας, τις επενδύσεις που πραγματοποίησε στο παρελθόν, τις αγορές όπου διατίθενται τα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός, όπως νεκταρίνια και ροδάκινα -στις οποίες έχει «πατήσει πόδι» εδώ και πολλά χρόνια- αλλά και τις επενδύσεις που έχει σχεδιάσει για την επόμενη τριετία.
Τα τελευταία έξι χρόνια ο ΑΣΕΠΟΠ επένδυσε κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων ύψους 6,5 εκατ. ευρώ ενώ για την περίοδο 2019-21 έχει προγραμματίσει επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά γίνονται την ίδια χρονική στιγμή που η ίδια συνεταιριστική μονάδα «τρέχει» με επιτυχία δυο ευρωπαϊκά προγράμματα για την παρουσία της σε αγορές όπως του Ντουμπάι και της Σουηδίας ύψους 1,8 και 1,7 εκατ. ευρώ χωρίς βέβαια να υπάρχουν εκκρεμότητες ή ελλείμματα στα ταμεία της επιχείρησης.
Η οικονομική ευρωστία, οι καινοτόμες πρακτικές και η εξωστρέφεια της συνεταιριστικής επιχειρηματικής μονάδας σε ανταγωνιστικές αγορές, ενθουσίασε τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στη σύσκεψη τόνισε ότι «αυτό πρέπει να είναι το μοντέλο που πρέπει να προωθήσουμε και να υιοθετήσουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα».
Οι συνεταιριστές του Βελβεντού ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να ολοκληρωθεί άμεσα ο στρατηγικός σχεδιασμός της οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και της χώρας και αυτό το σχέδιο να κατατεθεί ως θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφεραν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας περνά μέσα από τη δημιουργία υγειών οργανωμένων ομάδων αγροτών ή συνεταιρισμών και κάλεσαν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσουν σε ορισμένες αλλαγές στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών όπως στη μείωση της φορολογίας κατά 50% του τζίρου που γίνεται μέσα από οργανωμένες ομάδες παράγωγων ή συνεταιρισμών.
Οι κάτοικοι του Βελβεντού για συμβολικούς λόγους υποδέχθηκαν το Αλέξη Τσίπρα στα όρια του Δήμου τους και στο σημείο όπου πριν από εννέα χρόνια ξεκίνησαν τις πρώτες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για κατάργηση του Δήμου τους.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη η οποία έφθασε στο Βελβεντό αργά το μεσημέρι.
Στον συνεταιρισμό «Δήμητρα» οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων.
Ο Αλ. Τσίπρας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οδηγήθηκε στην αλυσίδα της συσκευασίας των προϊόντων, κυρίως ροδάκινων και μήλων. Οι παραγωγοί του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε δια χειραψίας αρκετούς από αυτούς και έβγαλε και selfie με κυρίες που του το ζήτησαν.

-«Σας ευχαριστούμε για το δώρο που μας κάνατε» του είπε εργάτρια στην αλυσίδα της συσκευασίας, εκφράζοντας τη χαρά της για τον διαχωρισμό του δήμου Βελβεντού από τα Σέρβια.

-«Μην το λέτε δώρο, δεν ήταν δώρο. Ήταν δίκαιο και γι’ αυτό το κάναμε πράξη», απάντησε ο πρωθυπουργός θυμίζοντας και το βασικό του σύνθημα.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Οπωροκηπευτικών (ΑΣΕΠΟΠ) Βελβεντού, ο κ. Τσίπρας είχε σύσκεψη με τους υπευθύνους τού συνεταιρισμού, τον περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, τους υπουργούς που τον συνόδευαν και τους 4 τοπικούς βουλευτές, Θέμη Μουμουλίδη, Γιάννη Θεοφύλακτο, Μίμη Δημητριάδη και Γιώργο Ντζιμάνη.

Οι τοπικοί παράγοντες τον ενημέρωσαν για την παραγωγή, αλλά και για τα τοπικά ζητήματα του συνεταιρισμού και κυρίως πώς μπορεί η κυβέρνηση με ένα διαφορετικό μοντέλο συνεταιριστικής πολιτικής να βοηθήσει την παραγωγή και κυρίως την προώθηση των προϊόντων. Ο πρωθυπουργός έκανε σύντομη στάση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση όπου θα στεγαστούν τα προγράμματα επιμόρφωσης νέων αγροτών.

Στον υδροηλεκτρικό σταθμό

Κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού έργου που είναι η πρώτη αυτοδιαχειριζόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έγινε από τον ΤΟΕΒ Βελβεντού, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γιώργο Φραγκουλάκη για τη λειτουργία της μονάδας και το όφελος που προσφέρει στα μέλη του οργανισμού, αφού με την ηλεκτρική ενέργεια που πουλά στη ΔΕΗ χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος του κόστους λειτουργίας των αρδευτικό εγκαταστάσεων. Η υδροηλεκτρική μονάδα είναι ισχύος 1,9 MW εγκαινιάστηκε και λειτουργεί κανονικά από τον περασμένο Νοέμβριο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, kozan.gr, Φώτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti