Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη κι οι «Ξυπόλητοι ήρωές» της συνομιλούν με τους αναγνώστες

Στο πλαίσιο των βιβλιοφιλικών συναντήσεων υπό τον τίτλο «Αναγνώστες στο πατάρι» σήμερα Τρίτη στις 18:00, στο Stretto (Κ. Ντηλ 18), η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες με αφορμή το βιβλίο της «Ξυπόλητοι ήρωες» (εκδ. Πατάκη), ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο Θανάσης Φωτιάδης.

Το βιβλίο
Ο Τάκης, η Σταυρούλα, η Αλέγρα, ο Πέπο, ο Άρης, η Ελένη, ο Έκτορας, η Αγγελική και η Λούνα ζουν στη Θεσσαλονίκη τα σκοτεινά χρόνια της γερµανικής Κατοχής. Μέσα σε µια πόλη που η µπότα των Γερµανών προσπαθεί να ταπεινώσει απ’ άκρη σ’ άκρη, αγωνίζονται να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να αντισταθούν στον ναζισµό. Ζουν εµπειρίες που τους καθορίζουν και πολλές φορές δίνουν µάχη για να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους κυκλώνει. Και µέσα στα µεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσµένοι έρωτες, αδερφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης, επιστροφές από χρωστούµενα του παρελθόντος. Και κάποτε είναι τα ζάρια της τύχης που αποφασίζουν για τον θάνατο και τη ζωή. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι ένα ιστορικό µυθιστόρηµα για την Κατοχή και την Αντίσταση, για το ξυπόλυτο τάγµα και το ξεκλήρισµα των Εβραίων της πόλης. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθηµερινών ανθρώπων της που απέκτησαν το ανάστηµα όσων γράφουν την ιστορία µε τις ίδιες τους τις πράξεις.

Η συγγραφέας
Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα γράφει λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους. Βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας καθώς και για άλλα βραβεία. Στο μυθιστόρημά της «Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει» απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2014.