Άλλα δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού της γρίπης

Μετά το τελευταίο κρούσμα που οδήγησε στο θάνατο ενός 38χρονου με επιβαρυμένη υγεία στην Κρήτη, δύο ακόμη άτομα νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου με επιβεβαιωμένο τον ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα τον υπότυπο Η1Ν1.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Βόλου έχει μεταφερθεί ένας 73χρονος, καθώς και ένας νεαρός άντρας ο οποίος είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ πριν από 10 ημέρες και παραμένει διασωληνωμένος. Πρόκειται για δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με επιπλοκές.

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ καταγράφηκαν 65 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 64 με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ μόλις 9 από αυτά ήταν εμβολιασμένα και 6 κατέληξαν. Και μέχρι σήμερα τα θύματα του ιού της γρίπης είναι 7, αν προσθέσουμε και τον 38χρονο στην Κρήτη.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν από γρίπη στη χώρα μας περί τους 100 ανθρώπους εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Καδιοαγγειακά, νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα όπως είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαβήτης, παχυσαρκία αλλά και ανοσοκαταστολή από οποιοδήποτε λόγο, συνήθως συνυπάρχουν. Αλλά ακόμα και νέοι, υγιείς κατά τα άλλα άνθρωποι έχουν χαθεί από επιπλοκές της γρίπης επειδή -παρά τα έντονα συμπτώματα- άργησαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Οδηγίες πρόληψης από το ΚΕΕΛΠΝΟ
-Όσοι πρέπει να εμβολιαστούν, να το κάνουν ακόμα και σήμερα. Τις ομάδες υψηλού κινδύνου τις αναφέρουν όλοι συνεχώς οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν το γνωρίζατε.

-Έκκληση του υπουργείου Παιδείας στους γονείς των μαθητών: Εμβολιάστε τα παιδιά για τη γρίπη

-Όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι, ας αποφύγουν τις επαφές με πολύ κόσμο και τους κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό.

-Όσοι παρουσιάζουν υψηλό πυρετό και επιβάρυνση στο αναπνευστικό (δύσπνοια, παραγωγικό βήμα) να ζητούν αμέσως βοήθεια παθολόγου ή πνευμονολόγου ή να πηγαίνουν σε νοσοκομείο.

-Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής να παραμένουν στο σπίτι ώστε να μην κολλήσουν τους συναδέλφους τους. Το ίδιο, πιο αυστηρά, πρέπει να τηρείται με τα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να πηγαίνουν με συμπτώματα γρίπης στο σχολείο, πρώτον για να μην κολλήσουν τους συμμαθητές τους, και δεύτερον για να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

-Όλοι προληπτικά να αποφεύγουμε άτομα που βήχουν και φτερνίζονται και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι ή και να χρησιμοποιούμε διαλύματα με οινόπνευμα που απολυμαίνουν τα χέρια.

-Βήχουμε και φτερινιζόμαστε πάντα σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι μας και όχι στις παλάμες μας ή ελεύθερα στον αέρα όταν βρίσκονται κι άλλοι μαζί μας στο δωμάτιο.

-Θυμηθείτε ότι ο ιός εισέρχεται στο σώμα από το στόμα, τη μύτη και τα μάτια! Αποφεύγουμε λοιπόν να αγγίζουμε με άπλυτα χέρια το πρόσωπό μας.