Αλλαγές στις χρεώσεις των data στα κινητά

«Πρώτο δείγμα» χαρακτηρίζονται από παράγοντες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς οι προσφορές που ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή 6/12, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναφορικά με τις υπηρεσίες δεδομένων, ανταποκρινόμενες ουσιαστικά στην προ δύο εβδομάδων σχετική προτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι προσφορές των τριών εταιρειών χαρακτηρίζονται ως θετικές κινήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που δείχνει να είναι να γίνει περισσότερο ελκυστική η χρήση του mobile internet, το οποίο αποτελεί και έναν από τους δείκτες που μετρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται πως δεν έχουμε να κάνουμε με μείωση του ποσού που πληρώνουν οι συνδρομητές συμβολαίου αλλά με μείωση του κόστους ανά GB. Αυτό ήταν κάτι που ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από την πλευρά της κυβέρνησης σε διάφορες ομιλίες σε συνέδρια του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, καθώς γίνεται κατανοητό ότι σε πρώτη φάση είναι δύσκολο να υπάρξουν μειώσεις τιμών και για τεχνικούς λόγους, μεταξύ άλλων.

Οι προσφορές που ανακοινώθηκαν αφορούσαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πακέτα δεδομένων που μπορεί να αποκτήσει ένας συνδρομητής συμβολαίου επιπλέον του όγκου δεδομένων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα τους. Επίσης, αφορούσαν προσφορές για νέες συνδέσεις με αποτέλεσμα όσοι έχουν ήδη συμβόλαιο με κάποια από τις τρεις εταιρείες κινητής να μην επωφελούνται ιδιαιτέρως από τις κινήσεις αυτές.

Κάτι που αναμένεται να αλλάξει, πάντως, τους επόμενους μήνες. Και αυτό γιατί έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για προσφορές και «ενίσχυση» του όγκου δεδομένων στα υφιστάμενα προγράμματα αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγές στα συστήματα χρέωσης (billing systems) των εταιρειών, μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο προκειμένου να υλοποιηθεί. Όπερ σημαίνει ότι περιμένουμε να δούμε και άλλες ανακοινώσεις όσον αφορά στα προγράμματα συμβολαίου.