Αμφιθέατρο, πινγκ-πονγκ, wifi και πολύ πράσινο σε σχολείο στα Πεύκα

Ένας ελεύθερος χώρος του δήμου Νεάπολης-Συκεών μετατρέπεται σε πρότυπη αυλή σχολείου, η οποία σχεδιάστηκε με τις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις.

Πρόκειται για την επέκταση του αύλειου χώρου του 1ου ΓΕΛ Πεύκων, ο οποίος, με την υλοποίηση του πρωτοποριακού σχεδιασμού, θα καλύπτει συνολικά έκταση 7.098 τ.μ., αφού στον υπάρχοντα προστίθεται η παρακείμενη έκταση 1.889 τ.μ. Η επέκταση της αυλής αφορά όχι μόνο στο χωροταξικό σκέλος της αυλής αλλά κυρίως στην αναζήτηση χώρων που θα εξασφαλίζει ευχάριστα και δημιουργικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ ταυτόχρονα το υπόλοιπο χρόνο η χρήση του θα είναι διαθέσιμη και στους περιοίκους.

Τα σχέδια της επέκτασης της αυλής του 1ου Λυκείου Πεύκων παρουσιάστηκαν σε ειδική συνάντηση πολυμελούς αντιπροσωπείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, με το σύλλογο διδασκόντων και το 15μελές συμβούλιο των μαθητών. Σ’ αυτή συμμετείχαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρή Γενίτσαρη, οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Σαουλίδης (Τεχνικών Έργων), Μιχάλης Βουλγαρίδης (Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας), Αλέκος Σιμητόπουλος (Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας), ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Χαραλαμπίδης και Γιάννης Πασιαλής, η πρόεδρος της Δ.Κ. Πεύκων Καίτη Αμοιρίδου και οι τοπικοί σύμβουλοι Τάνια Κιουμουρτζίδου και Πέτρος Αλεξανδρής.

Ήταν τέτοια η έκπληξή των μαθητών-μελών του 15μελούς Συμβουλίου που δεν έκρυψαν την ικανοποίηση και τον ενθουσιασμό τους για τα σχέδια και τις μελέτες που παρουσιάστηκαν.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις δύο μαθητών της Γ΄ Τάξης, του αντιπροέδρου του 15μελούς Φιλόξενου Τουρσίδη και του μέλους Δημήτρη Τσαβδάρη, οι οποίοι σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για «ένα σχολείο άλλων διαστάσεων».

«Τα σχέδια που μας παρουσιάστηκαν μας εντυπωσίασαν. Όταν ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους η εικόνα του σχολείου θα έχει αλλάξει και πιστεύω θα βοηθήσει πολύ τους μαθητές κατά τα διαλείμματα και οι ώρες που θα περνούν στους χώρους θα έχουν άλλο ουσιαστικό περιεχόμενο. Προβλέπονται, μάλιστα, χώροι για την ανάπτυξη πολλών άλλων δραστηριοτήτων ακόμη και εκτός σχολείου. Γενικά τα θέματα του σχολείου μας αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και όποια προβλήματα προκύπτουν λύνονται μέσα από τις επαφές και τη συζήτηση με τη διεύθυνση του σχολείου και τη διοίκηση του δήμου», μας είπε Φιλόξενος Τουρσίδης, μαθητής Γ΄ Τάξης, αντιπρόεδρος του 15μελούς.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσαβδάρης, μαθητής Γ΄ Τάξης και μέλος του 15μελούς, σημείωσε:«Έγινε μια πλήρης ενημέρωση και η παρουσίαση μας κάλυψε πλήρως. Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια επέκτασης της αυλής και είμαστε εντυπωσιασμένοι από αυτά. Αλλάζει όλο το κύρος του σχολείου, αποκτά άλλες διαστάσεις κάτι που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να υλοποιηθούν όλες οι πτυχές του σχεδίου που θα αλλάξει την εικόνα του σχολίου».

«Στο δήμο μας η Παιδεία και η εκπαίδευση της νέας γενιάς δεν γνωρίζει περιορισμούς. Σταθερά και με συνέπεια αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών ώστε τα σχολεία να είναι σύγχρονα και ελκυστικά, και η εκπαιδευτική διαδικασία διαρκώς να αναβαθμίζεται. Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και ο σχεδιασμός της επέκτασης του αύλειου χώρου του Λυκείου Πεύκων, που έγινε με τις πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές και αρχιτεκτονικές αντιλήψεις, αναβαθμίζοντας πλήρως την ποιότητα και το περιεχόμενο του σχολικού χρόνου για τους μαθητές. Έτσι στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο, με έργα ουσίας και όχι με λόγια», επισήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος έκανε εκτενέστερη ανάλυση των σχεδίων, εξήρε την «αφοσίωση και τη φαντασία των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας», οι οποίοι, όπως είπε, «αξιοποιούν την κάθε ιδέα και δημιουργούν έργα που αποτελούν παράδειγμα και οδηγό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η προέκταση-νέα αυλή βρίσκεται δίπλα στις υπάρχουσες υποδομές του 1ου ΓΕΛ Πεύκων, με όρια τον προβλεπόμενο πεζόδρομο δίπλα στον Ι.Ν. των Αρχαγγέλων και νότια από την οδό Σωτήρος.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει εμπνευστεί από τη μορφή της κουκουβάγιας, πτηνού  που απαντάται σε μεγάλους αριθμούς στη γύρω περιοχή αλλά και με έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει εμπνευστεί από τη μορφή του πτηνού αυτού που απαντάται στη γύρω περιοχή αλλά και στη δική μας. Με βάση την απεικόνιση της, προέκυψε ένα σχεδιαστικό μοτίβο (pattern), βάση του οποίου εξελικτικά  δημιουργήθηκε η διαμόρφωση του χώρου, προσαρμόζοντας μέσα την κεντρική ιδέα για την εν γένει λειτουργία του χώρου. Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός της αυλής περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ένα κεντρικό αμφιθέατρο ελεύθερης διαμόρφωσης, στο κάτω τμήμα του χώρου κοντά στην οδό Σωτήρος,
  • Ένα χώρο εξωτερικής μελέτης αποτελούμενο από ειδικά πρότυπα σχεδιασμένα με αστικά έπιπλα,
  • Ένα χώρο αθλοπαιδιών στο πάνω τμήμα με τη δημιουργία μικρού γηπέδου για πινγκ-πονγκ.,
  • Χώρο ανάπαυσης με κεντρικό θεματικό αστικό έπιπλο,
  • Χώρο πρασίνου με διατήρηση και ενίσχυση της υφιστάμενης βλάστησης,
  • Ενδιαφέρουσες φυσικές διαδρομές με διαμορφωμένα σημεία στάσης και θέας,
  • Θέσεις στάθμευσης

Για την κατασκευή του έργου προβλέπεται η χρήση κατάλληλων υλικών ώστε να συνάδουν οπτικά και βιοκλιματικά με το τοπίο και το περιβάλλον, εικόνα που θα ενισχυθεί με τη φύτευση δεκάδων δένδρων, θάμνων και φυτών.

Στο τμήμα του αμφιθεάτρου το γκαζόν ορίζει τις διάφορες ζώνες αλλά και δίνει μια πιο φυσική αίσθηση στο χώρο, όντας πιο φιλικό και αγκαλιάζοντας τις φυσικές κλίσεις του εδάφους. Ταυτόχρονα, όμως, στο νέο χώρο θα φυτευτούν νέα πεύκα, βελανιδιές, δάφνες, ροδόδενδρα, αζαλέες, ορτανσίες, ασπερούλα, ακουιλέγια, κομβαλάρια, δισέντρα (ματωμένη καρδιά), άγρια γεράνια, χόρτα, κ.ά.