Αναδίπλωση Ταγιάνι για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά τις αντιδράσεις

Σάλο προκάλεσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος, προ εντεκαμήνου, επισκεπτόμενος την ΠΓΔΜ, αποκάλεσε τη γείτονα χώρα «Μακεδονία» και τον Μέγα Αλέξανδρο πρόγονο των Σκοπιανών. Οι αντιδράσεις σύσσωμου του ελληνικού πολιτικού κόσμου ανάγκασαν το γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκδώσει την εξής ανακοίνωση: «Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Ταγιάνι στα Σκόπια, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ-FYROM)».

Συγκεκριμένα, το θέμα ξεκίνησε από βίντεο, που πρόβαλε ο ΑΝΤ1, επίσκεψης του Ταγιάνι στην ΠΓΔΜ τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ο νέος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου λέει: «Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι’ αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με τον Νίκο Κοτζιά να δηλώνει πως «είμαστε σε εποχή που κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Ράμα που ανακάλυπτε την Ακρόπολη και ότι ο Αλή Πασάς έκανε την επανάσταση τού 1821, μέχρι τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Η ιστορία είναι πεδίο μάχης και πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο για να διδάσκεται σε αυτό και όχι ως φυλακή για να φυλακίζεται το μυαλό σου».

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημοούλης έσπευσε να θυμίσει στον κύριο Ταγιάνι ότι «η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με αυτό το όνομα (FYROM), καθώς η χρήση αποκλειστικά και μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 817 της 7ης Απριλίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλους έλληνες ευρωβουλευτές. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε: «Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος». Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ από την πλευρά της ανέφερε: «Αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι». Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει: «Φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε». Η δε Μαρία Σπυράκη μέσω Twitter σχολίασε: «Το όνομα της χώρας είναι ΠΓΔΜ. Η Μακεδονία, ο τόπος που γεννήθηκαν Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι στην Ελλάδα. Μεγάλο σφάλμα Πρόεδρε».

Η Νέα Δημοκρατία διά στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου επισήμανε πως «η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν ξαναγράφεται, ούτε υφαρπάζεται» διευκρινίζοντας πως«πρόκειται για παλαιότερες δηλώσεις του Ιταλού πολιτικού, πριν αναλάβει πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου», αν και «αυτό δεν τον δικαιολογεί σε τίποτα».

Ανακοίνωση επί του θέματος έβγαλε και το ΚΚΕ: «Οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντ. Ταγιάνι, δεν είναι ούτε αθώες, ούτε, πολύ περισσότερο, προϊόν άγνοιας. Έρχονται να προστεθούν και σε άλλες παρόμοιες επικίνδυνες δηλώσεις εκπροσώπων της ΕΕ (πχ παλιότερα για τους Τσάμηδες), που τουλάχιστον δημιουργούν ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν». Και προσθέτει πως «το ζήτημα είναι ότι οι ευρωβουλευτές των ελληνικών κομμάτων που σήμερα ξεσηκώνονται, οι μισοί τον έχουν ψηφίσει και οι άλλοι τον έχουν χαρακτηρίσει ως έναν πρόεδρο που μπορεί να παίξει θετικό ρόλο».

Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της χαρακτήρισε «απαράδεκτες και ανιστόρητες» τις δηλώσεις Ταγιάνι τονίζοντας πως «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλει να γνωρίζει ιστορία και να σέβεται τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το όνομα των Σκοπίων».

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...