Αναγόρευση του Hermann Schmitt σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΑΠΘ

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Καθηγητής των Πανεπιστημίων Mannheimτης Γερμανίας και Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου Hermann Schmitt, για τις εξαιρετικές επιστημονικές του δραστηριότητες στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτικής Επιστήμης.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 17:30, στην Aίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Οι βασικές ερευνητικές δραστηριότητες του τιμωμένου εστιάζονται στον τομέα της πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς. Η συνεισφορά του θεωρείται από τις πρωτοπόρες προσπάθειες στη συγκριτική εκλογική έρευνα-συγκριτική τόσο μεταξύ εκλογών όσο και χωρών, η δε συμβολή του πιστοποιείται από την ίδρυση εκ μέρους του ορισμένων από τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα εκλογικής έρευνας στην Ευρώπη. Ο Καθηγητής Hermann Schmitt καταφέρνει στο έργο του να μελετά τις πολυσχιδείς εκφάνσεις του εκλογικού φαινομένου τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εμπειρικό επίπεδο. Το έργο του διαπραγματεύεται θέματα όπως η δημοκρατία, η αντιπροσώπευση, η πολιτική συμμετοχή, η νομιμοποίηση της πολιτικής εξουσίας, η εκλογική συμπεριφορά σε εθνικές εκλογές και σε Ευρωεκλογές και η μελέτη των πολιτικών ελίτ.

Σύντομο βιογραφικό τιμωμένου

 Ο Hermann Schmittγεννήθηκε το 1952 στο Neustadt an der Haardt της Γερμανίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Mannheim, ενώ συνέχισε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Duisburg. Είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στα Πανεπιστήμια του Mannheimτης Γερμανίας και του Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2011 έως και το 2017 κατείχε την έδρα Electoral Politics στο Πανεπιστήμιο του Manchester, ενώ από το 1999 έως και το 2008 δίδαξε και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διετέλεσε επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Michigan (1996-7), Science PoParis (2001-2), Australian National University(2003), IAS στη Βιέννη (2005) και Universidad Autonoma de Madrid (2008). Η ερευνητική του δραστηριότητα τον κατατάσσει στους κορυφαίους επιστήμονες του γνωστικού πεδίου της πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς. Από το 1991 είναι ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Mannheim (Mannheimer Zentrum für Europäische Sozialforschung). Τo 1979 ίδρυσε το ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης των Ευρωεκλογών (European Election Study), το οποίο συντονίζει μέχρι σήμερα. Από το 2002 διατελεί Διευθυντής του Προγράμματος Μελέτης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων των Κομμάτων (Euromanifestos Project), ενώ από το 2005 είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διεξαγωγής των Ευρωβαρόμετρων. Το 2006 ίδρυσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Μελέτης των υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων (Comparative Candidate Survey). Από το 2013 εντάχθηκε στην κύρια ερευνητική ομάδα του British National Election Study(BES).