Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο δάσος στην Ροδόπη

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ) Σταύρος Κεχαγιόγλου γνωστοποίησε την εύρεση ενός απολιθωμένου δάσους, ίσως και παλαιότερου αυτού της Μυτιλήνης. Από την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, ο κ. Κεχαγιόγλου έκανε λόγο για εύρεση απολιθωμάτων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης που – όπως είπε – μαρτυρούν την ύπαρξη ενός μεγάλου και σημαντικού απολιθωμένου δάσους, μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φ.Δ.Ο.Ρ. στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα παρατηρήθηκε από ερευνητές του κέντρου να υπάρχει διάσπαρτος ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών αποτελούμενων από κορμούς, μήκους αρκετών μέτρων. Ακόμη, βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων διαφόρων ειδών σε άριστη κατάσταση.

Η επιβεβαίωση της αξίας των ευρημάτων προέκυψε από τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ανέλυσε όλα τα δείγματα που εστάλησαν από τον Φορέα. Στην αναφορά του πανεπιστημίου τονίζεται ότι τα δείγματα είναι απολιθωμένα ξύλα. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται, ακόμα, πως “αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο της παλαιοβλάστησης της περιοχής το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά”. Επισημαίνεται, δε, ότι πρόκειται “για μοναδικά ευρήματα ίσως και αρχαιότερα του απολιθωμένου δάσους της Μυτιλήνης”.

Στην ίδια αναφορά του πανεπιστημίου τονίζεται ότι από την μορφή των ιζημάτων και την υπάρχουσα βιβλιογραφική γνώση της περιοχής μπορεί να υποτεθεί ότι η απόθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 34 έως και 14 εκατομμυρίων ετών από σήμερα, χρονολογίες που όμως αφορούν εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμό με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία.

Ο Φ.Δ.Ο.Ρ. ήδη απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους όμορους δήμους, όπου αναφέρεται λεπτομερώς το ιστορικό της εύρεσης και η ακριβής θέση των απολιθωμάτων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κεχαγιόγλου, δεν έκρυψε την αγωνία του για την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής όπου βρέθηκαν τα ευρήματα, επισημαίνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί το γεγονός οφείλεται καθαρά για λόγους ασφάλειας. Ωστόσο, τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και χρόνια γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των ευρημάτων, πλην όμως δεν είχαν τη δυνατότητα εκτίμησης και αξιολόγησής τους, κάτι που έγινε από τα στελέχη του φορέα.

Ο κ. Κεχαγιόγλου, σημειώνει, ακόμα, ότι η έκταση μέσα στην οποία βρίσκονται τα ευρήματα είναι αρκετά μεγάλη και χρειάζεται επισταμένη μελέτη από ειδικευμένα άτομα που αφού προχωρήσουν στην προστασία και την ασφάλεια του χώρου στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τις απαραίτητες επιστημονικές έρευνες, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη αυτού του σημαντικού φυσικού μνημείου.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...