Ανακοίνωση της ΕΥΑΘ για την κατάσταση του Θερμαϊκού

Ανακοίνωση για την κατάσταση του Θερμαϊκού εξέδωσε η ΕΥΑΘ. Όπως αναφέρει «το εκτεταμένο φαινόμενο χρωματισμού των επιφανειακών νερών του όρμου και του κόλπου της Θεσσαλονίκης οφείλεται, όπως οι ειδικοί επιστήμονες επιβεβαιώνουν, στην εμφάνιση ερυθράς παλίρροιας.

«Είναι φυσικό φαινόμενο στο μέρος που σχετίζεται με παράκτιους ανέμους ή την κίνηση των θαλάσσιων μαζών στον Θερμαϊκό κόλπο, είναι όμως και ανθρωπογενές στο μέρος που συνδέεται με τον ευτροφισμό των νερών του κόλπου, ο οποίος οφείλεται στη μακροχρόνια απόρριψη αστικών λυμάτων και γεωργικών απορροών (στραγγιστικές τάφροι, ποταμοί, χείμαρροι, αποχετευτικοί αγωγοί πριν από τη λειτουργία των μονάδων κατεργασίας κ.ά.). Η πιο σημαντική επίπτωσή του, πέραν της οπτικής όχλησης και δυσοσμίας και των παρεπόμενων συνεπειών τους, είναι ότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, αλλάζει μακροπρόθεσμα το τροφικό πλέγμα ευνοώντας την ανάπτυξη των μεδουσών έναντι των ψαριών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οπως επισημαίνεται «από την πρώτη ώρα εμφάνισης του φαινομένου στον Θερμαϊκό και όχι μόνο στην παραλιακή ζώνη, η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι σε συνεννόηση και συνεργασία με επιστήμονες του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, διευκολύνοντας μάλιστα το έργο των σχετικών δειγματοληψιών».

Τα ανεπεξέργαστα λύματα

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ  «η σύνδεση του φαινομένου της «ερυθράς παλίρροιας» με την παροχέτευση ποσότητας ανεπεξέργαστων λυμάτων, που αντιστοιχούν στο 5% περίπου της ποσότητας των λυμάτων που οδηγούνται κι επεξεργάζονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ, Σίνδος), στο ρέμα Δενδροποτάμου, δεν είναι καθόλου προφανής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έστω και αυτή η εκροή πρέπει να είναι αποδεκτή».

Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι «ο επίμαχος αγωγός αποτελεί δυστυχώς μέρος ενός ανολοκλήρωτου -για αρκετά χρόνια και μέχρι αυτήν την ώρα- αποχετευτικού συστήματος για τα λύματα των χαμηλών περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης, για την κατασκευή του οποίου (όπως και για όλα τα μεγάλα έργα) την αποκλειστική ευθύνη είχε το Δημόσιο (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών κ.λπ.).

Οπως υποστηρίζει η ΕΥΑΘ «το πρόβλημα θα επιλυθεί μόνο με την ολοκλήρωση του δεύτερου κλάδου του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (η κατασκευή του, αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, ξεκίνησε το 2014, διακόπηκε και σήμερα έχει επανεκκινήσει), αλλά και με την κατασκευή συμπληρωματικών αγωγών σύνδεσης του ΚΑΑ με τις υπάρχουσες, εν λειτουργία υποδομές στην περιοχή, που έχουν εν μέρει καταστραφεί από τα έργα κατασκευής του οδικού κόμβου Κ16 και είναι ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έπρεπε να τους έχει αποκαταστήσει.Η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει προβεί επανειλημμένως σε έγγραφες ενημερώσεις αλλά και αιτήματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την άμεση ανάγκη επίλυσης του προβλήματος. Σημειωτέον ότι υπάρχουν ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις που απαλλάσσουν την εταιρεία από κάθε ευθύνη για την αναγκαστική εκροή μη επεξεργασμένων λυμάτων στον Δενδροπόταμο, αφού τα σχετικά αποχετευτικά έργα ουδέποτε ολοκληρώθηκαν!»

Τέλος στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η ευθύνη για την ποιοτική ανάκαμψη του Θερμαϊκού κόλπου -ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια- είναι πράγματι συλλογική υπόθεση. Η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι διατεθειμένη να προσφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία σε μια συλλογική προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων και απολύτως έτοιμη να θέσει άμεσα σε επιχειρησιακή λειτουργία τα αποχετευτικά έργα που θα επισκευαστούν-κατασκευαστούν από τους φορείς που οφείλουν να το πράξουν, εφόσον βεβαίως της παραδοθούν».

«Υπάρχουν επιχειρήσεις που ρίχνουν λύματα»

«Ο Θερμαϊκός είναι ένα θέμα που δεν ξέρουμε ποιος έχει την αρμοδιότητα και δημιουργεί αυτό: ποιος θα αναλάβει την ευθύνη του καθαρισμού και τη φροντίδα του», δηλώνει στον Alpha 96,5 η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

«Ο καθαρισμός, ο επιφανειακός, εδώ και κάποια χρόνια είχε αναληφθεί από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, με ένα καράβι ειδικό για αυτό, και βγαίνει με χορηγίες», γνωστοποιεί η ίδια.

Ωστόσο, «όταν υπάρχουν επιχειρήσεις, δήμοι και άλλοι που δεν σέβονται την καθαρότητα και την καθαριότητα του Θερμαϊκού, αυτό δεν μπορεί να το φροντίσει το ΥΜΑΘ. Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε να επιληφθούν», τονίζει η κα Τσαρουχά, ενώ επισημαίνει πως «υπάρχουν αγωγοί, επιχειρήσεις που ρίχνουν τα λύμματά τους, είναι οι ποταμοί μας που κατεβάζουν απόβλητα ανεξέλεγκτα και από τις βόρειες χώρες. Και βέβαια υπάρχουν και τα φυσικά φαινόμενα».

«Είναι ίσως η ώρα, έστω και κυνηγώντας τα γεγονότα να δούμε τι θα κάνουμε με τον Θερμαϊκό και πώς θα τον προστατέψουμε. Το θέμα αυτό προϋποθέτει και χρήματα που πρέπει να δούμε ποιος θα τα βάλει», καταλήγει η κα Τσαρουχά, συμπληρώνοντας πως «από σήμερα ξεκινάει η συνεργασία με την ΕΥΑΘ για να οργανώσουμε σύσκεψη», όπου «θα μιλήσουμε με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων και με ειδικούς και με την ΕΥΑΘ που έχει ένα μερίδιο αρμοδιότητας για κάποια θέματα για να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους ως προς την ενημέρωση» ώστε να διευκρινιστούν και οι ευθύνες άλλων υπουργείων, υπεύθυνων για τον έλεγχο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πέριξ του Θερμαϊκού, σύμφωνα με την ίδια.