Ανακοίνωση στήριξης της υποψηφιότητας του Λάζαρου Ωραιόπουλου στο δήμο Νεάπολης Συκεών

Ανακοίνωση στήριξης στον υποψήφιο δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών Λάζαρο Ωραιόπουλο εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι  «η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αντιπαρατεθεί στην ακραία νεοφιλελεύθερη λογική του «λιγότερο κράτος», του 1:5 στις προσλήψεις προσωπικού, και της κατάργησης των κρατικών επιχορηγήσεων με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση που θα δημιουργήσει οικονομικά τεράστιες διακρίσεις μεταξύ των Δήμων».

Επίσης σχετικά με τον νυν δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη τονίζεται ότι «μετά από είκοσι πέντε (25) χρόνια στον δημαρχιακό θώκο, έχει γίνει πλέον καθεστώς και ενδιαφέρεται για την αναπαραγωγή του εαυτού του στην εξουσία».

Η ανακοίνωση

Σήμερα που η χώρα πετυχαίνει την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία η Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει μια συνολικά διαφορετική κατάσταση, θεσμικά, κοινωνικά, οικονομικά. Αναμφίβολα, η αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία, η υποχρέωση επίτευξης θηριωδών πλεονασμάτων και η απειλητική «σκιά» των αγορών, συνιστούν ένα περίπλοκο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο.

Ο «Κλεισθένης» αποτελεί το πρώτο βήμα της αναγκαίας ριζοσπαστικής διοικητικής μεταρρύθμισης, τη δημοκρατική πρόκληση για τις αναγκαίες προωθητικές συνθέσεις στον προγραμματικό και κοινωνικό πεδίο, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με την αναγκαστική αλλαγή κουλτούρας της διοίκησης που επιβάλλει, ενώ παράλληλα ανοίγει τη δυνατότητα για παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό πεδίο σε ενέργεια δημόσια αγαθά κλπ.

Η «Συνταγματική Αναθεώρηση» είναι το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της αναγκαίας μεταρρύθμισης και θα πρέπει να αποτελέσει δημοκρατική τομή στην επιβαλλόμενη αποκέντρωση του υπερσυγκεντρωτικού Ελληνικού κράτους και την αντιστοίχιση του στα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Παράλληλα η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αντιπαρατεθεί στην ακραία νεοφιλελεύθερη λογική του «λιγότερο κράτος», του 1:5 στις προσλήψεις προσωπικού, και της κατάργησης των κρατικών επιχορηγήσεων με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση που θα δημιουργήσει οικονομικά τεράστιες διακρίσεις μεταξύ των Δήμων. Τέτοιες αντιλήψεις σημαίνουν ιδιωτικοποιήσεις, λιγότερη Αυτοδιοίκηση, λιγότερες και ακριβότερες κοινωνικές παροχές για τους πολίτες στις τοπικές κοινωνίες. Ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας των Δημοτικών Υπηρεσιών με σταθερές σχέσεις πλήρους απασχόλησης, πρέπει να αποτελούν την πυξίδα των θέσεων της Αυτοδιοίκησης.

Μπροστά στη νέα περίοδο, οφείλουμε, να ξεπεράσουμε την κυριαρχία του «φαίνεσθαι» και των προσωπικών στρατηγικών, πάνω στο «είναι», που χαρακτηρίζει τη διοίκηση του Δήμου εδώ και χρόνια.

Να ξεπεράσουμε αντιπαραθέσεις που αναφέρονται στην κεντρική πολιτική, κομματική αντιπαράθεση  με κραυγές υπερμεγένθυσης και δαιμονοποίησης υπαρκτών αστοχιών, μειώνοντας θετικές παρεμβάσεις (Φιλόδημος, χρέη δήμων, ληξιπρόθεσμα κτλ).

Για το Δήμο μας όλα τα παραπάνω είναι ζητούμενα. Κυριαρχεί η «ενός ανδρός αρχή», αξιοποιώντας το δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης που ισχύει πάνω από σαράντα χρόνια.

Μετά από είκοσι πέντε (25) χρόνια στον δημαρχιακό θώκο, ο νυν δήμαρχος έχει γίνει πλέον καθεστώς και ενδιαφέρεται για την αναπαραγωγή του εαυτού του στην εξουσία.

Καθηλωμένος σε αυταρχικούς και προσωποκεντρικούς τρόπους διοίκησης, επιδίδεται διαρκώς σε επικοινωνιακές εκστρατείες προβάλλοντας ως επιτυχίες τις αυτονόητες υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεγάλο μέρος των προσπαθειών του αναλώνεται όχι στη λύση προβλημάτων αλλά στην εξόντωση των αντιπάλων του. Και ο κύκλος των χαμένων συνεργατών του Δημάρχου όλο και μεγαλώνει .

Η Δημοτική Κίνηση «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» (ΑυΡΑ) δημιουργήθηκε από πολίτες με ευαισθησία και αγωνίες που πιστεύουν στην αναγκαιότητα να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να υπάρξει μια δημοτική αρχή στην υπηρεσία των πολιτών με πολυφωνία και δημοκρατία, με συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση και στον έλεγχο της εξουσίας, προτάσσοντας την ενασχόλησή της με τις τοπικές υποθέσεις. Αγωνίζεται για τα αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών, για την επίλυση των βασικών τους προβλημάτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Με σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισής του.

Με βάση όλα τα παραπάνω, στις επερχόμενες εκλογές, η Αυ.Ρ.Α. θα στηρίξει, μαζί με άλλες κινήσεις και κοινωνικές ομάδες την υποψηφιότητα του Λάζαρου Ωραιόπουλου, ενός νέου ανθρώπου που προέρχεται από την οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύουμε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής και να ηγηθεί της προσπάθειας για αλλαγή στον δήμο μας, για μια προοδευτική, δημοκρατική και συμμετοχική Αυτοδιοίκηση.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, η ενεργή παρουσία και η συμμετοχή όλων μας.