Αναλυτικά η διαδικασία για το κοινωνικό μέρισμα

Με πέντε βήματα θα γίνεται η αίτηση στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για το Κοινωνικό Μέρισμα του 2018.

Στη βάση του επιτυχημένου περσινού μοντέλου οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα είναι προσυμπληρωμένες και επί της ουσίας θα λειτουργούν ως επιβεβαίωση στοιχείων για τον κάθε αιτούντα.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός της εβδομάδας για να υποδεχθεί τις αιτήσεις από 1,3-1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τα βασικά στάδια που πρέπει να ακολουθήσουν οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι:

  1. Αρχικά μπαίνουν στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και εισάγουν τους προσωπικούς τους κωδικούς του Taxis δηλαδή user name και password. Εκεί δηλώνουν έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και μια ηλεκτρονική διεύθυνση email ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας αν αυτό χρειαστεί. Eκεί δηλώνουν τον ΑΜΚΑ τους. Το σύστημα συνδυάζει ΑΦΜ και AMKA.
  2. Αμέσως μετά τη συμπλήρωση των προσωπικών κωδικών Taxis εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του δικαιούχου με βάση τη φορολογική δήλωση του 2017. Εκεί θα εμφανίζεται και το συνολικό φορολογητέο εισόδημα όπως δηλώθηκε στην τελευταία φορολογική δήλωση το οποίο και θα λαμβάνεται υπόψη ως εισοδηματικό κριτήριο για τον καθορισμό των δικαιούχων. Στο στάδιο αυτό πιστοποιείται αν ο δικαιούχος έχει ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε Ταμείο της Ελλάδας έστω και έναν μήνα όπως και τα μέλη του νοικοκυριού του εκτός από τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά με δικαιούχο ΑμεΑ. Υπενθυμίζεται ότι το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης δεν ισχύει για δικαιούχους 67 ετών και άνω και για μονοπρόσωπα νοικοκυριό στα οποία ο δικαιούχος είναι πρόσωπο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
  3. Στο τρίτο βήμα ο δικαιούχος πρέπει να συμπληρώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το μέρισμα. Προσοχή ο αριθμός ΙΒΑΝ πρέπει να συμπληρωθεί σωστά για να μην υπάρξουν εμπλοκές.
  4. Ακολούθως έρχεται η σειρά των τυχόν ενήλικων φιλοξενουμένων στο νοικοκυριό οι οποίοι πρέπει να ειδοποιηθούν να μπουν στο Taxis με τους δικούς τους κωδικούς και να δώσουν τη συναίνεσή τους. Επειδή φέτος στις δηλώσεις Ε1 απαιτούνταν συναίνεση φιλοξενουμένου και φιλοξενούντος δεν μπορεί να επικαλεστεί κάποιος άγνοια. Γι’ αυτό εκτιμάται πώς δεν θα υπάρξουν φέτος αντίστοιχα προβλήματα με πέρυσι.
  5. Τέλος η εφαρμογή σού λέει αν πληρούνται τα κριτήρια και αν είσαι εντέλει δικαιούχος για το κοινωνικό μέρισμα. Προσοχή είναι απαραίτητο ο χρήστης-δικαιούχος να πατήσει το κουμπί της αποδοχής δηλώνοντας πως αποδέχεται την πίστωση του μερίσματος στον λογαριασμό του.Το σύστημα τού υπολογίζει αυτόματα το ακριβές ποσό που δικαιούται