Αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα από τον οίκο Fitch

Κατά μία βαθμίδα, σε «Β» από «B-» προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook).

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η θετική προοπτική αντανακλά τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και του προγράμματος συνολικά τον Αύγουστο του 2018, δίχως να προκληθούν αστάθειες.

Η Fitch εκτιμά ότι η βιωσιμότητα δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί, λαμβάνοντας ώθηση από την διατηρήσιμη ανάπτυξη και τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους.

Ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει τελευταία φορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «B-» από «CCC» στις 18 Αυγούστου του 2017, αξιολογώντας τις προοπτικές ως θετικές. Είχε επικαλεστεί τότε την υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Σε πρόσφατη έκθεσή του προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% φέτος και επιτάχυνση το 2019. Υπογράμμιζε ότι επιμένουν οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, με κυριότερη τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής.

Στις 19 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα -σε «Β» από «B-» προηγουμένως- είχε προχωρήσει και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας και τη θετική προοπτική (outlook).

naftemporiki.gr