«Κινητοποίηση χωρίς στόχο η 24ωρη απεργία για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα»

Ως “κινητοποίηση χωρίς στόχο” χαρακτηρίζει τη σημερινή 24ωρη απεργία την οποία κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκη και επιχειρηματολογώντας πως η συσταθείσα διυπουργική επιτροπή “έβαλε μπροστά τη διαδικασία της μεθοδολογίας για τα βαρέα κι ανθυγιεινά στο δημόσιο. Τελεία”.

Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι η όποια ένσταση των εργαζομένων θα μπορούσε να διατυπωθεί κατόπιν των τελικών αποτελεσμάτων της επιτροπής, η οποία προς το παρόν “έχει παρουσιάσει ένα μεθοδολογικό εργαλείο και τίποτα περισσότερο, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας να προσδιορίσει τα βαρέα και ανθυγιεινά στο δημόσιο”, γνωστοποιεί ο ίδιος.

Ειδικότερα, “το βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα, αν κάνεις τις συνθήκες εργασίας υγιείς και ασφαλείς, τότε συζητάμε σε μια άλλη βάση. Μην παρεξηγηθώ. Πρέπει να συζητήσουμε σ’ αυτή τη βάση τα θέματα αυτά” υποστηρίζει ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας και υπενθυμίζει πως “Όλοι τα προηγούμενα χρόνια, οι δήμοι κυρίως, είχαμε αγνοήσει τα θέματα υγείας και ασφάλειας και αρκούμασταν να μη δίνουμε Μέσα Ατομικής Προστασίας, αλλά να αυξάνεται ο μισθός, ακόμα και σε αυτές τις περιοχές που υπήρχαν θέματα υγείας και ασφάλειας πάρα πολύ έντονα”.

Πλέον η εν λόγω επιτροπή έχει παραδώσει το μεθοδολογικό πλαίσιο στους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι σε συνεργασία με φορείς και εργαζόμενους θα διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο για τα ΒΑΕ, ενημερώνει ο κ. Νεφελούδης.

Διανομείς φαγητού

Την Τρίτη, 2/10, ο κ. Νεφελούδης συνάντησε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού, οπότε “περιμένουμε απ’ την ομοσπονδία να τελειώσει τις διαδικασίες και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες επέκτασης” της κλαδικής σύμβασης στον επισιτισμό. Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα της ασφάλειας των εργαζομένων στη διανομή φαγητών, με τον κ. Νεφελούδη να εξηγεί ότι “ο νόμος, με δύο Προεδρικά Διατάγματα, προβλέπει να παρέχει ο εργοδότης τον εξοπλισμό εργασίας (σ.σ. δίκυκλα) και τα μέσα ατομικής προστασίας”.

Ερωτηθείς πώς θα οδηγηθεί ο εργοδότης να παράσχει τα νόμιμα στον εργαζόμενο, ο κ. Νεφελούδης ξεκαθαρίζει πως θα “εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους” μέσω του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εστιάζοντας στην παραβατικότητα η οποία εντοπίζεται στον χώρο των ταχυφαγείων.

Ειδικά για τα φαινόμενα κλοπής των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα από τους εργοδότες,  όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο κ. Νεφελούδης διαμηνύει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προβαίνουν σε “προσωπικές καταγγελίες για να παρεμβαίνει το ΣΕΠΕ, διότι αυτό είναι αθλιότητα. Κλοπή είναι, εκβίαση και κλοπή”.

Κλαδικές συμβάσεις

Με αφορμή την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων την οποία ξεκίνησε η κυβέρνηση και με φόντο την κριτική διαφόρων συνδικαλιστικών φορέων περί αποσπασματικής εφαρμογής, ο κ. Νεφελούδης απαντά πως “μέχρι τώρα δεν είχαμε φαινόμενα. Κάποιοι που έχουνε ενστάσεις, αντιδρούν, αλλά νομίζω είναι σαφής και καθαρός ο 1876/90 που δεν υπάρχει κανένα θέμα αμφισημίας”.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την επέκταση της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζει ότι “σ’ αυτή τη συμφωνία εργοδοσίας-εργασίας συμμετείχε περίπου το 60% των εργοδοτών. Αυτοί κάλυπταν περίπου το 58-59% των εργαζομένων του κλάδου, που σημαίνει ότι το 40% του κλάδου ήταν με 586 €, διότι η κλαδική συμφωνία είχε κατώτατο μισθό από 792 € έως 860€”. Παρόλα αυτά, “Όλοι τώρα πια, απ’ τη στιγμή που κυρώθηκε αυτή (σ.σ. η κλαδική), επεκτάθηκε και κατέστη υποχρεωτική, όλοι τώρα που δουλεύουν στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, υποχρεούνται να πληρώνονται με τα στοιχεία της κλαδικής σύμβασης”, καταλήγει ο κ. Νεφελούδης.