Ανελέητος ο βομβαρδισμός στο Χαλέπι

Τη στιγμή που στο Βερολίνο οι ευρωπαίοι ηγέτες και ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυναν έκκληση για άμεση διακοπή των επιθέσεων εναντίον του τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες στο Χαλέπι, δυνάμεις του συριακού πυροβολικού σφυροκοπούσαν την πόλη. Πρόκειται για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και δύο χρόνια που εξαπολύει το συριακό καθεστώτος προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης.

Χθες βράδυ, ένα νοσοκομείο στη συνοικία Μάαντι βομβαρδίστηκε, μέρος του οποίου καταστράφηκε. Δύο ασθενείς σκοτώθηκαν, άρρωστοι τραυματίστηκαν, όπως και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, βομβαρδισμοί κατέστρεψαν ολοσχερώς το αρχηγείο της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στο Μπαμπ αλ-Νάιραμπ, συνοικία του τομέα που ελέγχεται από τους αντάρτες. «Οι καθεστωτικές δυνάμεις θέλουν να συνδυάσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τον λιμό, συνεπεία της πολιορκίας, για να κάνουν τους αντάρτες να παραδοθούν», ανέφερε ο Τομά Πιερέ, ειδικός για τη Συρία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, εκτόξευσαν 15 ρουκέτες στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πλευρά της πόλης. Πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο κοριτσάκια. Από την Τρίτη, οπότε επαναλαμβάνονται οι βομβαρδισμοί, έπειτα από διακοπή ενός μήνα, τουλάχιστον 65 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναλυτές σημειώνουν πως η Δαμασκός και οι σύμμαχοί της θέλουν να κινηθούν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία, η Δαμασκός και η Τεχεράνη θέλουν την ανακατάληψη του ανατολικού Χαλεπίου γρήγορα. Οι ΗΠΑ έχουν παραλύσει, πρέπει να θέσουν τον Τραμπ προ τετελεσμένου γεγονότος», δήλωσε ο Φαμπρίς Μπαλάνς, ειδικός για τη Συρία στο Washingtοn Institute.