Ανεβαίνει το εσωκομματικό θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ – Μεθαύριο η Κ.Ε.

“Ζωηρεύει” η εσωκομματική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο πάντα των διεργασιών που έχουν ανοίξει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την πολιτική και οργανωτική του ανασυγκρότηση και το άνοιγμα του στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις.

«Προεδρικοί» και «κομματικοί» εμφανίζονται να διαφωνούν για μία σειρά ζητήματα, που αφορούν κυρίως την πολιτική φυσιογνωμία και την οργανωτική μετεξέλιξη του κόμματος. Επίσης δεν είναι λίγοι κι εκείνοι, που πλέον σχεδόν ανοιχτά, μιλούν για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα καθαρά αρχηγικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που θα εκπροσωπεί κυρίως το πολιτικό κέντρο και θα συμπεριλαμβάνει και δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει στην Αθήνα το διήμερο 27 και 28 Σεπτεμβρίου, εκτιμάτε πως τα μείζονα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος, έστω αναγνωριστικά, ώστε να εγγραφούν και επισημοποιηθούν στην προσυνεδριακή ατζέντα. Το ενδιαφέρον όλων ωστόσο, εστιάζεται στην νέα πολιτική διακήρυξη που αναμένεται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας και να επικυρώσει η ΚΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται αποφασισμένος να κάνει βήματα ρήξεις και ανανέωσης και να εκπέμψει το στίγμα του ουσιαστικού μετασχηματισμού του κόμματος. «Δεν θα κάνουμε απλά μία διεύρυνση» είχε πει στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία.

Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, εκτός από την πολιτική διακήρυξη, θα τεθούν υπό συζήτηση και τα μεταβατικά στάδια μέχρι το Συνέδριο, στις αρχές του 2020, όπως και η συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, στην οποία θα συμμετέχουν και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας. Επίσης θα παρουσιαστεί το σχέδιο της ψηφιακής αναβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ από το βήμα του φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί “παράλληλα” με την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, στο Άλσος Στρατού στο Γουδή, ο Αλ. Τσίπρας θα κηρύξει την έναρξη της καμπάνιας για την εγγραφή των νέων μελών.

Εντός του κόμματος πολλοί θεωρούν ότι πριν από τον οργανωτικό μετασχηματισμό, θα πρέπει να υπάρξει ένα «πολιτικό ξεκαθάρισμα», δηλαδή να διεξαχθεί μια ευρεία και ειλικρινής συζήτηση για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις αιτίες που οδήγησαν στις ήττες των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εκφράζεται μάλιστα και η άποψη πως η ηγεσία θέλει να αποφύγει τη συζήτηση και προβάλει το πρόσχημα της εσωστρέφειας.  Επίσης, πολλά κομματικά στελέχη απορρίπτουν, με απόλυτα αρνητικό τρόπο, τα διάφορα σενάρια που διακινούνται περί της αλλαγής του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και της εκλογής του προέδρου, όχι από το συνέδριο ή την ΚΕ, αλλά, από την βάση, πρακτική που εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Ανάλογα επικριτικά αντιμετωπίζουν και την πρόταση για την ηλεκτρονική εγγραφή των νέων μελών και ζητούν να εφαρμοστεί η αυτοπρόσωπη εγγραφή στα μητρώα του κόμματος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έχει απορρίψει την πρόταση για εκλογή του προέδρου από τη βάση, και για όλα τα άλλα ζητήματα, έχει τονίζει με έμφαση πως θα αποφασίσει το συνέδριο. Δείχνει επίσης ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με τα ιστορικά και κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνουν θέσεις με κριτική διάθεση, αλλά σε ότι αφορά στο σχέδιο του για το νέο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει και να «το πάρει πάνω του», όπως τον «συμβουλεύει» και ο Δ. Παπαδημούλης.

Όμως εδώ, επ’ αυτού είναι που διατυπώνονται, κυρίως, οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις, και δη από πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Ε. Τσακαλώτος, που μιλούν για «φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικής πολιτικής» και ζητούν «πιο δημοκρατικό και πιο συλλογικό κόμμα» και επιστροφή στην κινηματική δράση.

Επίσης πολλοί, που έχουν βιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ της αντιμνημονιακής δράσης, θεωρούν πως η διαδικασία μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο έχει προαποφασιστεί. Κανείς δεν θέτει θέμα ηγεσίας, αλλά η κριτική δεν εξαιρεί την ηγεσία, που ανέχθηκε «φαινόμενα έπαρσης κι αλαζονείας, ηγετικού συγκεντρωτισμού και κλειστών συνεδριάσεων» όπως σχολιάζει σε άρθρο του, ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτή την πορεία δεν τα αλλάζουμε όλα. Δεν έχουμε λόγο. Δεν είμαστε εταιρεία που θέλει να πουλήσει το προϊόν του με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά πολιτικός οργανισμός, κόμμα, που έχει σταθερές, ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, με τα οποία άλλωστε φτάσαμε μέχρι εδώ. Συνεπώς, δεν αλλάζουμε την κοινωνική και ταξική μας μεροληψία», επιμένει ο Π. Λάμπρου, αλλά και αρκετοί άλλοι εντός ΣΥΡΙΖΑ…

Φ.Δ.